1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Rekordna godina za BMW
Rekordna godina za BMW
0

Rekordna godina za BMW

451
0
Podelite sa prijateljima:

BMW, baš kao i Mercedes, tvrdi da je vodeći premijum proizvođač. U čemu je zapravo „caka“?

Bavarska kompanija je objavila prodajne brojke za 2017. godinu, a one prikazuju veoma uspešno poslovanje. Čak je navedeno da je „BMW grupa ponovo utvrdila svoju poziciju kao vodeći svetski proizvođač automobila“. Međutim, tu postoji jedna mala „začkoljica“.

Naime, citat je vezan za prodaju svih marki unutar grupe – BMW, Mini Rolls-Royce i BMW Motorrad. Ipak, BMW je individualno isporučio 2.088.283 vozila, što je 4,2 odsto više u odnosu na 2016., ali u isto vreme manje od Mercedes-Benza, koji je prodao 2.289.344 vozila (napredak od 9,9 odsto u odnosu na 2016.). Drugim rečima, najprodavanija premijum marka prošle godine je bio Mercedes.

BMW kaže da su X modeli značajno doprineli boljim prodajnim rezultatima, jer je njihova prodaja napredovala 9,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, uprkos ograničenoj dostupnosti aduta X3, koji je na tržište lansiran tek u novembru. Ono što je interesantno je da je serija 1, koja čeka zamenu, bila veoma dobra kada je o prodajnim rezultatima reč, napredovavši čak 14,7 odsto (201.968 primeraka).

„Prezadovoljni smo novim, rekordnim prodajnim brojkama, što znači da je BMW grupa, sa svoje tri premijum automobilske marke, BMW-om, Minijem i Rolls-Royceom, ostala vodeća svetska, premijum automobilska kompanija.

Nastavili smo da povećavamo prodaju uprkos preprekama na nekim ključnim tržištima i smene generacija nekih od najznačajnijih modela“, rekao je Jan Robertson. „Ovo je demonstracija velike želje naših marki i njihovih proizvoda, od i3 do M5, od BMW-a serije 1 do serije 7.“

Drugi po veličini brend BMW grupe, Mini, ostvario je istorijski rekord 2017., sa 371.881 isporučenim vozilom, što je porast od 3,2 odsto. Restilizovani Countryman je najviše napredovao, gotovo 30 odsto, što je rezultiralo prodajom od 84.441 vozila. Drugo mesto je pripalo Mini kabrioletu (porast od 12 odsto, na 33.317 jedinica).

Rolls-Royce je jedini proizvođač u grupi čija je prodaja pala, na 3.362 vozila, isporučena kupcima u 50 zemalja. Pad iznosi 16,2 odsto. Naravno, negativan uticaj na prodaju kompanije iz Gudvuda je u velikoj meri uticalo odsustvo Phantoma, koji treba da dobije novu iteraciju.

 

(451)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments