1. Home
  2. Zelene strane
  3. Ove godine prodaja električnih automobila u Evropi dostiže brojku od 200.000!
Ove godine prodaja električnih automobila u Evropi dostiže brojku od 200.000!
0

Ove godine prodaja električnih automobila u Evropi dostiže brojku od 200.000!

212
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja električnih automobila u Evropi će ove godine dostići brojku od 200.000, pre svega zahvaljujući dolasku novog Nissan Leafa i početku „novog talasa“ evropskih premijum električnih modela, koji na nišanu imaju Teslu.

Prognozira se da će potražnja za vozilima pogonjena baterijama dostići cifru od 600.000 do 2020., i porasti na gotovo milion do 2022. Ova predviđanja je objavio LMC Automotive. Ovo je velika promena u odnosu na prošlu godinu. Ovo je velika promena u odnosu na prošlu godinu, kada je LMC najavio da će evropska prodaja EV modela probiti barijeru od 100.000 primeraka po prvi put (bilo se na putu da se dostigne 126.500 primeraka, bazirano na desetomečnim rezultatima, pored procena za novembar i decembar).

Pored druge generacije Nissan Leafa, ove godine će započeti prodaja Jaguara I-Pace, električnog krosovera, a moguće je i lansiranje Porsche Mission E limuzine. Serijska verzija Audi e-tron električnog SUV-a, očekuje se takođe ove godine, ali LMC ne veruje da će prodaja započeti pre 2019.

Tri premijum modela će izazvati dodatnu pažnju na tržištu električnih automobila, ali oni neće imati tako velik uticaj na obim prodaje, smatra direktor LMC-ovog sektora za pogone, Al Bedvel. „Oni će biti skupi a infrastruktura još uvek predstavlja problem za gotovo sva evropska tržišta“, dodao je on. Jaguar će u martu predstaviti serijski I-Pace, kao i cenovnu listu. Izveštaji medija sugerišu da će početna cena na matičnom tržištu biti oko 60.000 funti.

Prednosti ranih premijera

LMC takođe smatra da će buduću prodaju u ovom sektoru voditi aktuelni tržišni lideri. U 2020., očekuje se da će prodaju u Evropi voditi Tesla Model 3, dok će ga slediti Renault Zoe, BMW i3 i Nissan Leaf.

Volkswagen I.D., prvi u porodici modela „na baterije“ koji će počivati na MEB platformi, očekuje se da zauzme peto mesto po prodaji. Prognoza za 2020. je veoma slična onoj za 2017., gde vodi Renault Zoe, sudeći po desetomesečnim podacima JATO Dynamicsa.

Prodaja modela Zoe je porasla za 49 odsto nakon lansiranja verzije sa autonomijom od 400 kilometara (po NEDC-u). To je povećalo razliku u odnosu na prvu generaciju Leafa i trećeplasirani Model S, koji je zadržao prednost u odnosu na BMW i3.

VW e-Golf je bio peti nakon što mu je prodaja povećana za 66 odsto, zahvaljujući prvenstveno dominantnom izdanju u Norveškoj, najvećem evropskom tržištu kada je o električnim automobilima reč.

Prodaja e-Golfa u Nemačkoj je prilično loša. VW je prodao samo 389 primeraka ovog modela u oktobru, uprkos subvencijama u vrednosti do 11.760 evra, za one koji u zamenu „staro za novo“ daju svoj stari dizel automobil.

Tržišne promene

Uprkos vodećoj poziciji na tržištu u Evropi u smislu ukupne prodaje, Nemačka je tek treća u segmentu električnih automobila, sa prodajom tek nešto većom 18.000 jedinica tokom prvih 10 meseci prošle godine, pokazuju podaci JATO-a. Norveška je vodeća, i na nju se odnosi petina ukupne EV prodaje, dok je Francuska druga.

Međutim, lansiranje električnih modela nemačkih marki poput Volkswagena će to promeniti, procenjuje LMC. Ova kuća očekuje da Nemačka postane najveće evropsko tržište električnih automobila sa prodajom od 71.000 primeraka. Prognoza je da do 2022. na njemu bude plasirano 200.000 EV. Iste godine, Velika Britanija će preteći Francusku i postati drugo po veličini tržište električnih automobila, smatra LMC.

Emisioni izazovi

Povećana prodaja električnih vozila će biti od ključnog značaja za proizvođače koji moraju da se izbore sa oštrijom emisionom regulativom.

„Električni prevoz će postati ključni faktor u nastojanju da se dostignu ciljevi vezani za izduvne gasove i regulisanje finansijskih troškova vezanih za njih“, saopštio je Volkswagen u novembru.

Nakon I.D. hedžbeka, VW će lansirati električni Crozz kompaktni SUV 2020. i Buzz I.D. minivan 2022.

VW grupa predviđa da će otprilike jedno od četiri vozila koje bude prodavala do 2025. biti električno, što u prevodu znači 3 miliona električnih vozila godišnje. Nemački gigant je takođe saopštio da će se globalni portfolio, uključujući Audi i Seat, odnositi 50 odsto na električna vozila do 2025.

Ostali evropski proizvođači su takođe odlučni kada je reč o EV gamama. BMW grupa će u ponudu staviti 12 potpuno električnih vozila do 2025., uz električni Mini sa BMW i3 pogonom, sledeće godine, nakon čega će uslediti BMW iX3 EV SUV i iNext godinu dana kasnije.

Rivali iz Štutgarta, Mercedes-Benz, lansiraće više od 10 električnih modela do 2022 pod „EQ“ oznakom, počev od EQC električnog SUV-a 2019.

U ostale marke, koje takođe obećavaju lansiranje električnih modela u 2020. ili ranije, ubrajaju se Ford, Peugeot, Citroen, Mini, Volvo i Škoda.

Na ovaj način će biti preskočena jedna barijera kada je u pitanju povećanje prodaje u elektro sektoru, a ona je – ograničen izbor. „Mi ovde pričamo o samo 25 čisto električnih automobila dostupnih sada i samo dva od njih su SUV, od kojih nijedan nije velikoserijski“, rekao je Felipe Munjoz, globalni analitičar iz JATO Dynamicsa.

„Modeli koji će promeniti pravila igre, koji će izazvati značajan porast ovog tržišnog sektora, tek treba da dođu.“

 

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments