1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Chevymobile
Zanimljivost dana: Chevymobile

Zanimljivost dana: Chevymobile

341
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom svoje dugogodišnje istorije tužbe protiv General Motorsa (GM) nisu bile retkost, a jedna od najpoznatijih se desila krajem 1970-ih godina kada je otkriveno da divizije dele motore.

Naime, još od samog nastanka kompanije, sve divizije (Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick i Cadillac) su delile platforme, ali svaka od njih je i dalje razvijala sopstvenu mehaniku. Taj trend je opstao sve do sredine 1970-ih godina kada su marke i dalje razvijale sopstvene motore, ali su ih delile sa ostalim divizijama.

Primera radi, Oldsmobile Cutlass iz navedenog perioda se mogao dobiti sa tri Oldsmobileova motora i po jednim Chevroletovim, Pontiacovim i Buickovim. Do kasnih 1970-ih godina, spomenuti Cutlass je postao najprodavaniji automobil u Americi sa godišnjom isporukom od preko 600.000 primeraka.

Oldsmobile po prvi put nije uspevao da napravi dovoljan broj sopstvenih „Rocket“ V8 motora zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) pa je odlučio da ga pozajmi od Chevroleta bez da takvu informaciju dostavi kupcima. Dva motora su, ipak, bila identične zapremine i snage, iako sasvim suprotnog dizajna. Kada su kupci saznali za ovaj potez, oni nisu bili nimalo srećni i uskoro je usledila tužba čak 50.000 vlasnika koji su tražili odštetu od 130 miliona dolara.

GM je na kraju platio samo 550 dolara kazne na svakom prodatom primerku, ali je naučio iz svojih grešaka i posle 1981. godine (kada je tužna okončana) svi motori, bez obzira koja divizija ga razvila, su nosili samo GM oznaku.

(341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments