1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Dizajn autonomnih automobila ne treba da bude agresivan smatra Hyundai
Dizajn autonomnih automobila ne treba da bude agresivan smatra Hyundai
0

Dizajn autonomnih automobila ne treba da bude agresivan smatra Hyundai

302
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodilac odeljenja za dizajn kompanije Hyundai smatra da će autonomna i elektrifikovana vozila usvojiti neagresivnu dizajnersku filozofiju kako bi naglasili svoju urođenu prirodu. Tek u drugoj generaciji, mogli bi da izađu iz okvira ovog pravca.

U razgovoru sa medijima, tokom Sajma potrošačke elektronike (CES) koji je počeo danas u Las Vegasu, rukovodilac odeljenja za dizajn južnokorejskog brenda, Luk Donkervolke (potpisnik dizajna dva Lamborghini modela: Gallardo i Murcielago), kaže da je od Tesle naučio da vozila budućnosti ne moraju da izgledaju različito u odnosu na konvencionalne automobile današnjice.

“Kada je Tesla predstavio Model S, bio sam pomalo razočaran zbog nedostatka dizajnerskog iskoraka ka budućnosti. Stajling ovog modela se može opisati kao konzervativan i neagresivan. Ubrzo sam shvatio da grešim. Onog trenutka kada izmenite osnovni koncept pogonskog sklopa, već ste kupce učinili nesigurnim. Tako smo došli i do spoznaje da moramo da budemo oprezni kako ćemo prezentovati publici ovako krupnu promenu. Shvatili smo da moramo biti obazriviji u promenama, jer kupcima je svojstvena određena doza inertnosti u prihvatanju novih ideja”, Donkervolke nastavlja.

Govoreći o dizajnerskom izrazu vozila iz Hyundai game elektrifikovanih i autonomnih vozila, Donkervolke navodi da ti automobili moraju da usvoje tečni dizajn kako bi na taj način bio podržan njihov imidž.

“Istovremeno, želeli smo automobil koji će zbog svog, elektrifikovanog pogonskog sklopa biti neagresivan… to je vozilo sa visokom dozom podrške autonomne tehnologije, logično je da ne treba da izgleda kao sportski automobil, ne treba da ima naznake agresivnosti – ceo dizajn treba, nasuprot tome, da bude tečan i harmoničan. Nužno je da celokupan stajling bude neagresivan, aerodinamičan, prijatan i harmoničan. Kada vozite bešumni automobil, ne želite da dizajnom kreirate optičku buku, naprotiv. Želite istu onu tihu estetiku, baš onakvu kakva je i akustika u samom automobilu.”

Istovremeno, poznati dizajner je priznao da druge kompanije mogu da imaju različit pogled na ovo pitanje, uz naglasak da će tek druga generacija električnih i samovozećih automobila pokazati dizajnerske slobode, koje će biti moguće zbog istiskivanja iz upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji zauzimaju puno mesta u automobilu.

“Verujem čak da neće sva vozila slediti logiku koju sam vam upravo predstavio. Ipak, ubeđan sam da će, uopšteno govoreći, vozila koja su stvorena da odgovore potrebama transporta, biti dizajnirana u neagresivnom duhu. To svakako ne znači da neće buditi emocije u očima vozača, ali to neće biti agresivne emocije… Ja jednostavno ne želim da vidim neki autonomni ili električni automobil koji će izgledati kao Lamborghini.”

Tesla je već usvojio sličan dizajnerski pristup sa svojim Model S, Model X i Model 3. Ipak, kao što smo već mogli da vidimo, novopredstavljeni Tesla Roadster , krasi potpuno drugačija dizajnerska filozofija.

 

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments