1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M5 driftovao osam časova bez prekida! (video)
BMW M5 driftovao osam časova bez prekida! (video)
0

BMW M5 driftovao osam časova bez prekida! (video)

4.69K
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon par tizera napada na drift rekord, BMW je objavio prošireni video u kojem je glavni protagonista M5. Bavarska superlimuzina je obavila, verovali ili ne, osmočasovni drift!

Iza volana se nalazio instruktor vožnje BMW Performance Driving škole, Johan Švarc, koji je nadmašio izdanje iz 2013., kada je driftovao prethodnu generaciju M5 82,51 kilometar.

Taj pokušaj je iziskivao 322,5 krugova oko BMW Performance Centera u Južnoj Karolina, a ovaj novi čak više od 2.000, u novom F90 M5. Na kraju iscrpljujuće vožnje, ekipa iz Ginisove knjige rekorda je zabeležila dužinu drifta od 374,17 kilometara. Prethodni rekord je držala Toyota GT86 sa 144,12 kilometara, postavljen juna 2014, odnosno 165,04 kilometra juna 2017.

Da bi ostvarivanje novog rekorda bilo moguće, BMW je iskoristio M5 prošle generacije, kojeg je vozio još jedan majstor, Met Malins. Njegov automobil je služio kao podrška za dolivanje goriva iz automobila u automobil (u pokretu). Dodatni rezervoar u prtljažniku je morao da se dopuni da bi se ugasila „žeđ“ moćnog 4,4-litarskog V8 biturba od 600 ks. Ni manje ni više nego pet puta je obavljeno dolivanje! Čak je par puta došlo do kontakta između dve M „petice“.

Naravno, vozna podloga se održavala vlažnom tokom dugog drifta, ali bez obzira na to, reč je o zaista neverovatnom dostignuću, jer voziti uz proklizavanje zadnjih točkova neprestano osam časova… zvuči nestvarno.

BMW je tog dana oborio još jedan rekord – paralelan drift (na vlažnoj površini) dva vozila od 63,16 kilometara.

Priznanje treba odati i Metu Batsu, koji je dolivao gorivo i bio u „sendviču“ između dva M5. Čak je došlo do rizika od zapaljenja, a nije sve teklo po planu.

Pogledajte video!

 

 

(4690)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments