1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo ostvario rast prodaje od 2300% u SAD, ali…
Alfa Romeo ostvario rast prodaje od 2300% u SAD, ali…
1

Alfa Romeo ostvario rast prodaje od 2300% u SAD, ali…

1.89K
1
Podelite sa prijateljima:

Iako je navedeni rast prodaje veoma impresivan, cifre ipak nisu, obzirom da je Alfa Romeo u 2017. godini u SAD uspeo da proda 12.000 automobila.

Očigledno, ovo je tek početak renesanse Alfa Romea u SAD, a nadamo se uskoro i u Evropi. Tokom 2016. godine Alfa je u Americi u ponudi imala samo jedan model, sportski 4C, i tada je prodala svega 528 komada. Za samo godinu dana, uvođenjem na tržište modela Giulia i Stelvio uspeli su da uvećaju prodaju 23 puta!

Možda cifra od 12.000 prodatih modela nije velika, ali „prekonoćni“ uspeh Alfa Romea je svakako vredan divljenja.

Kada je FCA započeo sa oporavljanjem Alfe, najavljeni su automobili sa sportskim karakterom, u skladu sa istorijom ovog proizvođača. Tako je i bilo, i Giulia i Stelvio imaju jasno definisane sportske ambicije. Ipak, ovo je samo početak povratka Alfa Romea na stare staze slave. U 2018, očekuju još veću prodaju u SAD, a i u Evropi, dok je FCA sa ulaskom Alfe u Formulu 1 pokazala da neće žaliti novac za promociju tog italijanskog brenda.

Alfina prodaja u SAD možda bi bila i veća da dilerska mreža nije poprilično mala za tako veliku državu. Alfa Romeo ima svega 177 prodajnih salona u toj državi, činjenica koju čelnici ove kompanije planiraju da promene u 2018. godini.

Alfa Romeo Giulia u četvrtom kvartalu prodata je u nešto više od 2.500 primeraka u Americi. Ovo je svrstava na začelje segmenta sa učešćem od 2%, dok je najbolju prodaju imala BMW Serija 3 sa 25.600 prodatih komada.

S druge strane model 4C i 2017. je doživeo tržišni fijasko u SAD. Prošle godine prodato je samo 407 primeraka, lošiji rezultat nego u 2016. godini.

Lepo je videti da se Alfa Romeo posle dugo godina nemara vraća na stare staze slave. Željno se očekuje  i saopštenje evropskog ogranka, pa da  se vidi kako je tekla prodaja u globalnom smislu.

(1885)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bojan

U 2018. su prodali 14.000 a tek je pola godine prošlo. U prevodu bar x2 u odnosu na prošlu koja je bila rekord svih vremena.