1. Home
  2. Sajmovi
  3. CES 2018 Sajam potrošačke elektronike – Najava dešavanja
CES 2018 Sajam potrošačke elektronike – Najava dešavanja
0

CES 2018 Sajam potrošačke elektronike – Najava dešavanja

341
0
Podelite sa prijateljima:

Pružamo vam uvid u najsavremenije tehnologije automobilske industrije čije je javno predstavjanje zakazano za koji dan na Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show – CES) u Las Vegasu.

U svetlu sve veće interakcije između mehaničke i tehnološke ekspertize proizvođača, sve više njih se odlučuje za nastup na Sajmu potrošačke elektronike. To je jedna od najznačajnijih i najvećih manifestacija na kojoj će biti izloženi razni potrošački, ali i gedžeti za domaćinstva. Ovaj događaj ubrzanim tempom zauzima sve značajnije mesto u kalendaru automobilske industrije.

Prezentacije novih modela automobila su uglavnom rezervisane za događaje sa dužom tradicijom, ali CES postaje mesto na kome proizvođači mogu da ponude uvid javnosti u smer istraživačke i razvojne delatnosti iz oblasti tehnologije. Znajući to, dostignuća iz oblasti autonomne vožnje, elektrifikacije i novih tehnologija info-zabavnih sistema, u središtu su interesovanja, kako publike, tako i izlagača.

Kapije sajma se otvaraju 9. januara, a neke automobilske kompanije su već najavile svoje postavke. Evo najzanimljivijih.

Byton

Byton je startap kompanija sa sedištem u Kini, ali i sa dizajnerskim i razvojnim studijima u Nemačkoj i Kaliforniji. Na ovogodišnjem sajmu, predstaviće svoj debitantski automobil, u formi električnog krosovera opremljenog tehnologijom autonomne vožnje. Označen kao “pametna sprava naredne generacije”, električni SUV poseduje ugrađeni sistem sa tehnologijom 5G WiFi konektivnosti, kao i ekran info-zabavnog sistema duž centralnog grebena, koji je predviđen za korišćenje od strane vozača, ali i suvozača.

Byton poseduje i tehnologiju autonomne vožnje koja je u stanju da prepozna lice vozača, gestove koje izvodi ruka, kao što je u stanju i da raspozna najčešće vožene rute, kako bi se bezbednost podigla na viši nivo. Detalji u vezi sa pogonskim sklopom ostaju obavijeni velom tajne, ali se ipak zna da će autonomija krosovera iznositi oko 500 kilometara.

Fisker

Američki proizvođač električnih vozila Fisker, predstaviće svoju tehnologiju čvrste baterije koja se možda pokaže i revolucionarnom. O ovoj tehnologiji smo već izveštavali svojevremeno. Ipak, da podsetimo da ovakve baterije, u poređenju sa litijum jonskim, poseduju sposobnost dva i po puta veće energetske gustine. Proizvođač planira komercijalno korišćenje baterije oko 2023. godine, što će omogućiti Fisker vozilima autonomiju od preko 800 kilometara uz punjenje za samo jedan minut.

Fisker je prethodno najavio da će model EMotion sedan, čije se predstavljanje odigrava na istom mestu, biti sposoban da razvije brzinu od preko 260 km/h, uz autonomiju od oko 650 kilometara, biti opremljen grafenskim baterijama u čvrstoj tehnologiji. Ovo bi trebalo da znatno skrati vreme punjenja. Drugi model kompanije, Alas, posedovaće litijum jonske baterije.

Honda

Honda namerava da predstavi širok spektar upotrebe veštačke inteligencije, robotike, kao i energetskih rešenja za budućnost.  Četiri robotička koncepta (Robotics Concepts) će biti izložena, a svaki od njih nosi kodnu oznaku 3E. Jedan od njih, sa nazivom 3E-D18, predstavlja autonomno off-road vozilo u obliku kvada, sa integrisanom veštačkom inteligencijom koja bi trebalo da bude na usluzi ljudima u “širokom spektru radnih aktivnosti”.

Ostali autonomni koncepti uključuju samovozeću spravu sa multifunkcionalnim prtljažnim prostorom, sedištem za spoljnu i unutrašnju upotrebu, kao i društvo robota koji iskazuje saosećanje i razumevanje prema ljudima, a što pokazuje i grimasama “lica”.

Hyundai

Hyundai će predstaviti svoju produkcijsku verziju FCEV krosovera, koji smo vam prikazali juče.

Ali to nije sve od južnokorejske kompanije. Hyundai će nam prikazati i svoj novi digitalni lični asistent koji je nazvan Inteligentni lični agent (Intelligent Personal Agent). Aktivira se putem glasovne komande, a ovaj virtuelni asistent je sličan nekim aplikacijama za mobilne telefone. Biće korišćen u celoj gami proizvođača, počev od 2019. godine.

Kia

Kia je već prikazala mamac fotografije električnog modela Niro, pre javnog debija na CES. Iako, i dalje zvanično koncept, izvesno je da će pojačati ponudu Nira, koji je još uvek dostupan samo u hibridnoj i plug-in hibridnoj postavci. Novi model će posedovati puno novih tehnoloških rešenja, uključujući i tehnologiju koja “prevazilazi autonomnu”, kao na primer interfejs koji bi trebalo da ujedini čoveka i mašinu (human-machine interface HMI) i takozvani svetlosni sistem koji proizvođač naziva “pokretna grafika” (motion graphic).

Ova tehnološka dostignuća će biti predstavljena medijima dan pre početka sajma. Uz Niro EV Concept, Kia će prezentovati i kokpit sa tri ekrana koji bi trebao da demonstrira sisteme pomoći vozaču sutrašnjice. Jedan od njih će svakako biti i 5G Wi-Fi.

Mercedes

Mercedes je potvrdio izlaganje svog potpuno novog info-zabavnog sistema, nazvanog  MBUX. Nemački proizvođač je već objavio fotografije enterijera nove A klase, koje smo vam i predstavili, a koje prikazuju novi ekran info-zabavnog sistema, izrazite širine, kao i digitalni instrumentacioni displej.

MBUX predstavlja akronim punog naziva: Mercedes-Benz User Experience, što znači Korisničko iskustvo u Mercedes-Benzu. Sistem koristi tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji kao i intuitivni operativni sistem. Barem tako navodi proizvođač, i dodaje da je ovaj sistem predvorje nove ere automobilske konektivnosti koja će debi imati u A klasi, tokom ove godine. Možemo samo da konstatujemo, a na osnovu iskustava stečenog tokom testiranja Mercedesovih modela, da je novi info-zabavni sistem, zaista dobrodošao.

Nissan

Nissan će izložiti ono što naziva “Brain-to-Vehicle” tehnologijom. Ova novotarija bi trebalo da doprinese prijatnijem putovanju i vremenu provedenom za volanom tako što bi unapredila brzinu reakcije vozača, time što bi bila u stanju da prepoznaje individualne vozačke obrazce. Sistem je u stanju da predvidi vozačevu akciju, čak i pre nego što se dogodi u realnosti, a što bi omogućilo pomoć vozaču u pravom trenutku. Tehnološko rešenje je u stanju da detektuje i eventualnu neudobnost vozača i prilagodi postavke na način kako bi se osećao što prijatnije.

Rinspeed

Švajcarska automobilska kompanija Rinspeed je kreirala samovozeći mikrobus koji je nazvala Snap. Takođe, Švajcarci su razvili automobile koji su sposobni za vožnju na jezeru, ali i za ronjenje. Poslednja kreacija deluje znatno konvencionalnije od svih ranije prikazanih. Šasija Snapa poseduje kompjuterski hardver i ugrađeni softver koji pomažu kretanju vozila kroz gradske gužve.

U unutrašnjosti mikrobusa, putnici mogu da računaju na korišćenje 5G WiFi i Bluetooth tehnologije, kao i na tablet kompjutere. Snap takođe koristi šest projektora za prikaz upozoravajućih saobraćajnih znakova, drugim učesnicima u saobraćaju. Deo opcione opreme predstavlja i autonomni robot u vidu ličnog asistenta.

 

(341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments