1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Clio 2019 – prve informacije i fotografije
Renault Clio 2019 – prve informacije i fotografije
2

Renault Clio 2019 – prve informacije i fotografije

8.83K
2
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući kolegama sa portala Autoexpress, imamo priliku da vidimo fotografije nove generacije modela Renault Clio, kao i da saznamo osnovne informacije sa njim u vezi. Jedna od prvih se, svakako odnosi na činjenicu da će Clio u narednom izdanju imati opciju elektrifikovanog pogona.

Renault želi da ima jedan od najnaprednijih i najefikasnijih predstavnika automobilskog B segmenta, kada se peta generacija modela Clio, pojavi na tržištu, krajem ove godine. Elektrifikovani pogonski sklop, kao i osnovne funkcije autonomne vožnje, biće uvedene sa novim modelom koji bi svetskoj javnosti, prema očekivanjima trebalo da bude prikazan na Salonu automobila u Parizu. Početak prodaje se očekuje u 2019. godini.

Tokom prethodnih godinu i po, tržište su preplavili noviteti iz segmenta gradskih automobila. Svedočili smo promocijama modela Ford Fiesta, Volkswagen Polo  i Citroen C3, a ovo znači samo jedno: Clio je postao najstariji automobil u ponudi.

Dok će glavnina unapređenja kojima će biti darovan novi Clio biti ona koje oko ne vidi, promene će zahvatiti i elemente kabinskog prostora, ali i dizajn spoljašnosti. Novi Clio će, u dizajnerskom smislu, biti evolucija aktuelnog modela, a inspiraciju za učinjene izmene, tvorci su pronašli u konceptnom vozilu Renault Symbioz. Sličnosti se ogledaju u prednjim svetlosnim grupama koje su dobile C oblik, kao i u zadnjim svetlosnim grupama, kao što se i vidi na ekluzivnim fotografijama.

Veće se izmene, mogu očekivati u unutrašnjosti gde će putnički prostor pretrpeti dramatičnu restilizaciju, ako je za verovati šefu odeljenja za dizajn u okviru Renaulta, Lorensu van den Ekeru. Biće postavljen i znatno veći ekran osetljiv na dodir. U okviru Renault grupe zauzeće već viđenu vertikalnu poziciju, a koristiće najsavremenije tehnologije konektivnosti. Novi materijali bi trebalo da donesu i osećaj koji će podsećati na premijum doživljaj. Pomenuti Van den Eker je nedavno izjavio da je svestan da dizajneri iz Renault tima moraju da ulože maksimalan trud, kako bi i enterijer Renault vozila bio jednako dopadljiv kao što je to eksterijer.

Novi Clio će počivati na modifikovanoj verziji aktuelne CMF-B platforme, koju takođe koristi i Nissan Micra, sve sa ciljem smanjenja troškova razvoja. To dalje znači da će paleta benzinskih agregata biti proširena, uključujući i novorazvijeni turbo agregat, zapremine 1,3 litre, zatim revidirani trocilindarski turbo agregat zapremine 900 kubika. Imajući u vidu aktuelna dešavanja u automobilskoj industriji, kao i političku klimu, potpuno je neizvesno hoće li se i dCi agregati naći u ponudi.

Blagi hibridni sistem će se pojaviti prvi put u ovom modelu, a sa ciljem povećanja efikasnosti i smanjene emisije ugljen dioksida. Ovaj vid elektrifikacije je izabran, upravo zbog svoje jednostavnosti i priuštivosti. Iz istih tih razloga, odbačena je ideja o plug-in hibridnoj verziji za novi Clio.

Još jedan način za bolje cifre koje pokazuju ekonomičnost, odnosi se na smanjenje mase vozila. Renault je naučio lekciju koju je dobio kroz izradu Eolab concept iz 2014, a što mu je pomoglo da smanji bespotrebnu masu. Ovo bi značilo da će novi Clio koristiti obilje aluminijuma u konstrukciji, tanje staklene površine i pojednostavljen kočioni sistem.     

Clio će odigrati svoju značajnu ulogu i u zaokretu najvećeg francuskog proizvođača ka elektrifikovanim i autonomnim vozilima. Do 2022, Renault želi da poseduje osam potpuno električnih, kao i 12 hibridnih vozila, zajedno sa instaliranom tehnologijom autonomne vožnje u čak 15 modela. Kompanija je investirala više od 18 milijardi evra u oblast istraživanja i razvoja, a što bi moralo da doprinese razvoju ovih tehnologija.

Novouvedena tehnologija autonomne vožnje za Clio, znači da će, na primer, vozač moći da prepusti kontrolu brzine kretanja, kao i upravljanje, samom automobilu. Ipak, i ovde će zakonska regulativa diktirati tempo uvođenja novina ovog tipa.

Prototip verzija Renault Symbioz concept, prikazana na prošlogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu, demonstrirala je nivo 4 autonomne funkcionalnosti, za koju Renault veruje da će imati u komercijalnoj upotrebi do 2023.

Dizajn ovog automobila će, prema ubeđenju čelnika Renaulta, imati snažan odraz na budući dizajnerski pravac kompanije.

Izvor fotografija: Autoexpress.co.uk

 

(8831)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
vladan

napokon da promene ruzne farove od napred

moron

Baš je lep.