1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi FAP-ov kamion – Labud
Zanimljivost dana: Prvi FAP-ov kamion – Labud

Zanimljivost dana: Prvi FAP-ov kamion – Labud

6.68K
3
Podelite sa prijateljima:

Fabrika Automobila Priboj (FAP) je osnovana jula 29., 1952. godine sa samo 217 zaposlenih, a kamion s fotografija je prvi proizvod kompanije.

Godine 1953., FAP je proizveo tek 17 vozila pod oznakama 4G i 6G (zavisno od maksimalne nosivosti) po licenci austrijske firme Saurer, a onaj koji je dobio nadimak “Labud“ je prvi sišao sa proizvodne trake. Reč je o modelu 6GGF-L.

U početku korišćen za reklamiranje, „Labud“ je tokom svoje “karijere“ prešao preko milion kilometara pre nego što je penzionisan. Njegov prvi vlasnik je bila firma iz Sjenice, u čujem je vlasništvu bio desetak godina pre nego što ga je FAP otkupio nazad i u zamenu dao novi kamion. Ovaj FAP je zatim proveo u hangaru sve do 2003. godine, a nakon što je pogon u Priboju prebačen na novu lokaciju, „Labud“ je završio napolju i tu stoji do današnjeg dana. Priložene fotografije je uradio Vladimir Ječmenica pre nekih osam godina, a kako nam je rečeno u međuvremenu je mnogo više propao.

Kao što se može zaključiti na osnovu slika, “Labud” je u velikoj meri “očerupan“ i fali mu mnogo sitnih delova, ali i posle 65 godina ne pokazuje mnogo rđe.

Tekst: Zoran Tomasović

Fotografije: Vladimir Ječmenica

Izvor: priboj033.com

(6680)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A da nije po licenci Henšel-a? Fap 18 je po licencni Saurer-a

Trki

Pa proguglaj i videces da je ,,pljunuti,, saurer

BB

Prihvatam… Mada je ii Henschel imao sličnih kamiona pa me to zavaralo…

Neki dan gledam jedan FAP 1414 imao nezgodu otpao mu točak, i ja gledam i prepoznam ga da smo taj kamion korisitili u vojsci 1995. godine. Kad je bila zima ostali kamioni nisu mogli da upale zbog velike zime ali on uvijek, i tada je bio star ali vidim da je još uvijek bio u funkciji. Bravo za FAP.