1. Home
  2. Glas Republike
  3. Rekapitulacija automobilske 2017. godine I deo
Rekapitulacija automobilske 2017. godine I deo
0

Rekapitulacija automobilske 2017. godine I deo

239
0
Podelite sa prijateljima:

U mnogim pogledima, fundamentalna kretanja automobilske industrije bila su veoma pozitivna. Proizvođači automobila i komponenti zabeležili su zdrave profite, ponovo. Glavna svetska tržišta su iskazala rast, a tržišni kolač je porastao taman toliko, da bi 2017. godina, mogla da se proglasi rekordnom, ponovo.

Pa ipak, došlo je i do nekih uznemirujućih događaja, bar u smislu u kojem mi poimamo budućnost i preovlađujuće trendove. Proizvođači automobila su pokušali, sa različitim stepenom uspeha u tome, da uvere akcionare i investitore kako poseduju strateške planove zaštite svoje tržišne pozicije. Mnogo smo slušali i čitali o elektrifikaciji (e-mobilnosti), zajedničkoj vožnji jednog vozila od strane više vozača (car-sharing) kao i o perspektivi samovozećih automobila (autonomous vehicles).

Razvoj događaja u vrhu automobilskih korporacija nam je na veoma ilustrativan način prikazao svu senzitivnost u odnosu na ogromne izazove budućnosti. General Motors je odlučio da napusti Evropu, što je potez direktno suprotstavljen zdravom razumu, prema kome svaka velika kompanija mora da bude prisutna na apsolutno svim ključnim svetskim tržištima. Ford je smenio svog prvog čoveka, opet sa željom da uveri investitore u proaktivan stav. Organizacione potrese, žešćeg intenziteta, pretrpela je i Toyota.

Volkswagen je možda prilagodio svoju kompanijsku ćud najavljenoj strategiji elektrifikacije. VW stateški pravac kretanja je verovatno uslovljen dizelgejtom, ali je ipak pokazao značajan entuzijazam u pogledu elektrifikovanih vozila. Kompanija koja se specijalizovala u proizvodnji električnih vozila, Tesla, je po tržišnoj kapitalizaciji već pretekla Ford i GM, o čemu smo pisali u Glasu Republike.

Pogledajte najznačajnija dešavanja klasifikovana na mesečnom osnovu.

Januar

Godina je započela pričom o novim poslovnim modelima u pogledu mobilnosti. Volvo Cars je obelodanio da će osnovati posebnu jedinicu zaduženu za razvoj novih rešenja za mobilnost, kao deo šireg plana ekspanzije usluga car sharinga i ostalih usluga u vezi sa mobilnošću. „Privatno vlasništvo nad automobilima neće iščeznuti, ali kao proizvođač automobila, mi moramo da prihvatimo realnu perspektivu da će doći do opadanja stope vlasništva nad vozilima, i još i više, da će doći do značajnih promena. Uspostavili smo proveren i profitabilan koncept na domaćem tržištu koji nameravamo da razvijamo dalje kao globalni koncept“, rekao je Hakan Samuelson, predsednik i izvršni direktor u Volvo Cars.

Na Sajmu potrošačke elektronike (CES), predstavljeno je nekoliko koncepata koji su mogli da nam posluže kao uvid u pogledu sagledavanja budućeg uticaja veštačke inteligencije na razvoj autonomnih vozila budućnosti. Audi i NVIDIA su predstavili koncept koji je u stanju da analizira i implementira navike vozača. Pametan softver u vozilu je sposoban da uči navike vozača na osnovu reakcija i radnji koje preduzima duž rute kojom upravlja svojim vozilom, u realnom vremenu. Tako se sa pređenim kilometrima obogaćuje baza podataka, pa je sistem u stanju da razvije algoritme koji mogu da budu osnova za upravljanje automobilom bez uplitanja čoveka. Što više kilometara, to je sistem bolji. Zaista fascinantno.

Neizbežan karakter i sa njim povezane teme, kojima ćemo se vraćati više puta kroz analizu cele godine: američki predsednik Donald Tramp. Pomenuti gospodin je kritikovao nemačke proizvođače automobila što nemaju aktivnosti u dovoljnom obimu u SAD. Trgovinski pregovori i kompleksna pitanja koja reguliše NAFTA sporazum, bili su u centru pažnje. Do kraja 2017., svi predlozi za izmene sporazuma, upućeni sa američke strane, ostaće bez pozitivnog odziva ostalih potpisnica. Nemačka automobilska asocijacija, VDA, preduzela je korake na čvrstoj odbrani interesa nemačke automobilske industrije i nivoa prekookeanskih investicija.

Kao što se i pretpostavljalo, američki predsednik Donald Tramp je potpisao ukaz prema kome se njegova država povlači iz Transpacifičkog partnerstva (Trans-Pacific Partnership TPP) koji predstavlja međunarodni trgovinski ugovor. Ovaj svoj potez je obrazložio rečima da je to „divan potez za interese američkog radnika“. Zvaničnik Forda, Filds je pozdravio ovu odluku.

Na Salonu automobila u Detroitu, predstavljeni su neki značajni noviteti, od kojih se posebno ističe deveta generacija modela Toyota Camry, kao i redizajnirani Ford F-150 koji je dobio nove agregate, uključujući i dizel. Oba modela smo testirali.

S druge strane, u VW su se desile dalje promene u rukovodećem timu, sve kao posledica dizelgejta, koji ipak nije mogao da spreči epilog u kome je nemački gigant svetski lider, mereno obim proizvodnje i prodaje, u 2016. godini.

U Velikoj Britaniji, Vlada je potvrdila da će zemlja napustiti jedinstveno tržište, zajedno sa činom istupanja iz EU, predviđenog za 2019. Ovo je otvorilo pitanje na koje se odgovor još uvek sagledava: kakve će biti ekonomske posledice Brexita, posebno u odnosu na automobilsku industriju.

Februar

Toyota i Suzuki su izjavili da su željni bliskije saradnje, što je dovelo do potpisivanja memoranduma kojim je označen početak konkretnih ispitivanja mogućnosti potencijalnog poslovnog partnerstva, koje bi trebalo da donese značajne uštede, sa posebnim akcentom na troškove istraživanja i razvoja, kao i ostalim pitanjima koja se tiču globalnih problema automobilske industrije.

Iz čuvenog Daimlerovog brenda, Mercedes-Benza stigle su vesti o integrisanju budućih EQ (električnih) modela u serijsku proizvodnju u postojećim pogonima, i to na četiri kontinenta. Prvi pogon bi bio onaj u Bremenu, zatim u Zindelfingenu. Proizvođač je izjavio da će nova generacija električnih vozila počivati na arhitekturi razvijenoj specijalno za električne modele koji snagu crpu iz baterija, a da će njihove platfome biti modularne (nadgradive), i primenjive na celoj gami.

Mercedes-Benz je obznanio svoju novu korporativnu strategiju pod nazivom CASE – „Connected“, „Autonomous“, „Shared & Services“ i „Electric“, što predstavlja akronim sačinjen od reči: Povezanost, autonomna vožnja, zajedničko korišćenje vozila od strane više vozača i povezane usluge, kao i elektrifikacija. Proizvođač je naveo da je strategija „sledeći iskorak u budućnost zajedničke vožnje vozila od strane više vozača kao i autonomne vožnje „. Najavio je takođe, i partnerstvo sa kompanijom Uber sa ciljem daljeg razvoja autonomnih vozila.

Mart

General Motors je odlučio da proda biznis nad kojim je upravljao, a koji je vezan za evropski kontinent, kao i brendove Opel/Vauxhall. PSA se pojavio kao kupac, a ostvarena kupoprodajna cena se zaustavila na 2,2 milijarde evra. PSA je izjavio da želi da optimizuje gamu i iskoristi efekte sinergije koji će se pojaviti u, sada većoj grupi kompanija. Specijalista za ovakve poteze, Karlos Tavarez je izašao u javnost sa umirujućim notama upućenim prema radnicima koji su strahovali za svoja radna mesta, nakon realizovane kupoprodaje.

Na Ženevskom salonu, najvažniji noviteti koji su predstavljeni, bili su: Range Rover Velar, Kia Picanto, Mitsubishi Eclipse Cross, Opel Crossland X, Opel Insignia, Porsche Panamera Sport Turismo, SEAT Ibiza, Subaru XV, Volkswagen Arteon i Volvo XC60. Pažnju je privukao i VW Sedric, samovozeći koncept.

Toyota Motor Europe je objavila planove u vezi investicije od 240 miliona britanskih funti u svoje pogone o Burnastonu u regiji Debišir, odnosno u svoje zavisno društvo Toyota Manufacturing UK (TMUK). Ovo je delovalo blagotvorno u odnosu na strah Britanaca povodom posledica napuštanja EU. Kao što neki analitičari i primećuju, pitanje posledica Brexita, biće aktuelizovano nakon prvog polugodišta 2020. godine.

Volvo Cars je potvrdio glasine o izvozu modela S90, koji se proizvodi u kineskim pogonima.

Daimler najavljuje ubrzavanje planova elektrifikacije a iz Rusije su stigle i vesti o tome kako Ford Sollers pristupa lokalizaciji, u cilju smanjenja troškova.

April

SsangYong predstavlja brend u vlasništvu kompanije Mahindra, a u ovom mesecu je upravo lansirao svoju SUV perjanicu, model G4 Rexton – koji karakteriše impresivan dizajn, a što nije baš polje na kojem je ovaj proizvođač blistao u prošlosti. Očigledna je želja da SsangYong proizvodi “predmete želje”. S druge strane, svi želimo da što pre, zaboravimo Rodius…

Tema na kojoj su se mnogi konfrontirali tokom 2017. godine, predstavlja “uspeh” kompanije Tesla. Iako još uvek ne stvara profit, ne može se poreći da podrška investitora ne izostaje.

Glavna tema na Salonu automobila u Šangaju, bili su SUV i krosover modeli. Javnosti je predstavljen i Wuling Hong Guang S3, prvi SUV najveće kineske marke.

Wuling Hong Guang S3

General Motors je obelodanio planove u vezi lansiranja najmane deset elektrifikovanih vozila u Kini, do 2020. godine. Prvi čovek GM u Kini Met Cien je tada izjavio da kompanija planira početak proizvodnje EV u Kini u roku od dve godine, a kao odgovor na kinesku državnu politiku ohrabrenja prodaje na domaćem tržištu, kroz implementaciju poreskih podsticaja, i mogućeg uvođenja proizvodnih kvota u narednim godinama.

Iz kompanije Delphi, stigla je vizija perspektive tehnologije autonomne vožnje. I generalno, tokom cele godine se provlače priče o samovozećim automobilima i pratećim tehnologijama.

Nakon aktiviranja člana 50., počeo je da otkucava časovnik koji meri vreme do zakazanog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a stigle su i upozoravajuće note iz organizacija ACEA i CLEPA, tim povodom.

Maj

Jedna od najvećih majskih vesti, svakako je smena u vrhu Forda, kada je na rukovodeću funkciju postavljen Džim Haket umesto Marka Fildsa. Haket je na ovu poziciju došao sa mesta rukovodioca zavisnog društva, angažovanog na razvoju samovozećih automobila. Sa druge strane, Filds je prilikom postavljenja na najvišu poziciju u kompaniji, zamenio Alana Malelija, u julu 2014. Bilo kako bilo, smenjeni Filds je potpao pod nezadovoljstvo investitora, niskom profitabilnošću, kao i cenom akcija, koje su izgubile na vrednosti za oko 40%, tokom prethodne tri godine, odnosno za vreme njegovog mandata. „Krećemo u transformaciju kako bi Ford odgovorio zahtevima budućnosti“,  izjavio je predsednik Upravnog odbora, Bil Ford.

Nemirno je bilo i u General Motorsu, pošto je objavio da će redukovanjem internacionalnih aktivnosti uštedeti oko 100 miliona američkih dolara godišnje. Jedna od mera konsolidacije, odnosila se i na odustajanje od prodaje vozila Chevrolet na indijskom tržištu, i preusmeravanje kompletne tamošnje proizvodnje u izvozne svrhe. Ovo se odnosi i na Južnoafričku Republiku, koje zajedno sa Indijom, ima izvanrednu perspektivu rasta prodaje automobila.

Jun

Izbio je veliki skandal sa proizvođačem vazdušnih jastuka, japanskom kompanijom Takata, koja je kao epilog završila u bankrotsvu.

Evo jednog bizarnog junskog događaja. Naime, Volvo Cars je otkrio nepravilnosti u funkcionisanju sistema autonomne vožnje, koji nije uspeo da detektuje kengura, tokom skoka srednjeg intenziteta. Incident se dogodio u Australiji, a pored nesretnog kengura, glavni akter događaja je bio i Volvo XC90. Ipak, ne treba zameriti automobilu, kenguri su beskrajno nepredvidive životinje.

Priredio: Zvezdan Božinović

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments