1. Home
  2. Vesti
  3. Na prodaju poslednji Alfa Romeo G1 (galerija)
Na prodaju poslednji Alfa Romeo G1 (galerija)
0

Na prodaju poslednji Alfa Romeo G1 (galerija)

248
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se Alfa trenutno bori sa lošim glasom koji ju je sustigao početkom milenijuma, nekada nije bilo tako.

Dvadesetih godina prošlog veka Alfa Romeo je važio za jednog od najluksuznijih proizvođača automobila. Model G1 je definitivno opravdavao tu činjenicu. Gotovo vek kasnije, aukcijska kuća Sothebys prodaće na javnoj licitaciji poslednji primerak G1. Procenjena vrednost – 2 miliona dolara.

U doba kada se G1 pojavio, za najveće suparnike imao je automobile iz Rolls-Roycea i pomalo zaboravljenog brenda, Hispano Suiza. Pokretao ga je 6,3-litarski agregat sa šest redno postavljenih cilindara, snage 52 kW uz maksimalni obrtni moment od 293 Nm. Navodno je na konstruisanju ovog motora svojevremeno radio i Enco Ferari, a maksimalna brzina iznosila je 138 km/h.

Kako je Italija posle Prvog svetskog rata postala teško mesto za život, Alfa Romeo je izvezao 50 primeraka G1 u Australiju, gde i počinje priča konkretnog automobila. Model sa šasijom 6018 završio je u državi Kvinslend, u rukama jednog biznismena. Nakon propasti istog, sledećih 25 godina bio je sakriven na jednoj farmi. Kada je zadnja osovina propala, izvađen je motor iz automobila koji se potom koristio za pokretanje vodene pumpe na farmi.

Australijanski Alfa Romeo entuzijasti pronašli su ga 1964. godine i krenuli u gotovo decenijsku restauraciju. Nakon restauracije ovaj model je učestvovao na nekoliko trka klasičnih automobila i čak uspeo da dosegne fabrički deklarisanu maksimalnu brzinu od 138 km/h.

Još jednu, potpunije restauraciju prošao je 1995. godine, kada je Michelin izradio i posebne gume za ovaj model, koristeći prastare, originalne kalupe. Treba naglasiti da je automobil u potpuno voznom stanju.

 

 

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments