1. Home
  2. Vesti
  3. Kako je Porsche 911 dobio svoje ime (video i galerija)
Kako je Porsche 911 dobio svoje ime (video i galerija)
0

Kako je Porsche 911 dobio svoje ime (video i galerija)

1.38K
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche muzej u Štutgartu je dobio novog člana, prelepi, restaurirani 901. U novom video klipu, kompanija objašnjava zašto je tek nekoliko primeraka posedovala tu oznaku, a ne čuvenu „911“.

Peugeot je, baš kao što to čini i danas, i u prošlosti negovao numeričke oznake sa nulom u sredini. Ova praksa je započeta početkom šezdesetih godina prošlog veka sa modelima poput 203 i 403. Samim tim, francuski proizvođač je smatrao i smatra  da ima „autorska“ prava na trocifrenu brojku sa nulom u sredini. Porsche je u to vreme proizveo 82 primerka sa „901“ oznakom, pre nego što je Peugeot ubedio Nemce da promene naziv. Setimo se, sličnu „sudbinu“ je doživela i naša ikona – Zastava 101, čuveni „kec“ ili „stojadin“. Uglavnom, francuska marka je poslala Porscheu ljubazno ali prilično jasno pismo sa molbom da odabere drugačije brendiranje svog sportskog kupea.

Nemački proizvođač se odlučio za jednostavnu soluciju. Umesto nule, svoje mesto je našla jedinica, i „VOILA!“ – nastao je Porsche 911.

Novorestaurirani 901 je dakle, pronašao svoje mesto u Porsche muzeju, a reč je o 57. primerku koji je napustio fabriku. Jedna televizijska ekipa ga je otkrila u napuštenom ambaru u Nemačkoj, 2014. godine. Porsche je zatim došao do automobila i započeo tretman „podmlađivanja“. Dotični primerak će biti deo specijalne izložbe „911 (901 No. 57) – A Legend Takes Off“, 8. aprila 2018.

Porsche je u to vreme dao zadatak Karmannu da kreira prototip kabrioleta 901. Čuvena aukcijska kuća, RM Sotheby, stavila je jedinstveni model na doboš u Parizu, februara ove godine, gde je prodat za 649.600 evra, što je bilo manje od procene kompanije, da će biti dostignuta cena između 850.000 i 1.000.000 evra.

 

(1381)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments