1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Tesla Roadster zaista isporučuje 10000 Nm? (video)
Da li Tesla Roadster zaista isporučuje 10000 Nm? (video)
0

Da li Tesla Roadster zaista isporučuje 10000 Nm? (video)

397
0
Podelite sa prijateljima:

Nauka nikada ne laže. Kada god imamo neke dileme ili trileme, ona je adresa na koju se treba obratiti.

Tesla je šokirao automobilsku javnost sa debijem novog Roadstera pre nekoliko sedmica. Uz pomoć nestvarnih 10.000 Nm obrtnog momenta, električni superautomobil ubrzava do 100 km/h za 2 sekunde, dok mu maksimalna brzina izosi 402 km/h. Međutim, da li je sve baš tako? Ko ima odgovor na ovo pitanje? Pa naravno – Engineering Explained.

Po Džejsonu Fenskeu, objavljeni maksimalni obrtni moment Tesla Roadstera nije u ravni sa tipičnim standardima merenja u automobilskoj industriji. Po njegovim proračunima, Maskov superautomobil isporučuje 1.027 Nm i 1.013 ks. Naravno, i dalje se radi o impresivnim brojkama, ali u potpunom neslaganju sa 10.000 Nm kojima se kompanija reklamirala prilikom demonstracije novog modela.

U čemu je onda stvar? Na internet stranici, proizvođač tvrdi da automobil isporučuje 10.000 Nm na točku. Po Fenskeu, ta brojka jeste tačna, ali u nesuglasici sa industrijskim standardima merenja obrtnog momenta motora. Njegove kalkulacije su došle do drugačijeg rezultata.

Fenske je za primer uzeo Dodge Demon sa 850 ks i 1.043 Nm (po proizvođaču). Pomnoživši obrtni moment motora sa prenosnim odnosima i završnim prenosom, Fenske je zaključio da čuveni „muscle car“ proizvodi 14.000 Nm na točku u prvom stepenu prenosa, više nego Tesla.

U osmominutnom video klipu, koji razjašnjava Teslinu „magiju“, pruženo je detaljnije objašnjenje kako je kompanija došla do dotične brojke.

Izvor: Engineering Explained

(397)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments