1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Chrysler u pregovorima oko poravnanja zbog potencijalnog dizel skandala
Fiat Chrysler u pregovorima oko poravnanja zbog potencijalnog dizel skandala
0

Fiat Chrysler u pregovorima oko poravnanja zbog potencijalnog dizel skandala

251
0
Podelite sa prijateljima:

Advokati Fiat Chrysler Automobilesa i vlasnici vozila ove kompanije, pogonjenih dizel motorima, u pregovorima su oko poravnanja u vezi sa neregularnom emisijom izduvnih gasova.

U maju, Ministarstvo pravde je tužilo Fiat Chrysler zbog korišćenja nelegalnog softvera, koji je skrivao prekomernu emisiju izduvnih gasova na gotovo 104.000 dizel vozila prodatih u SAD od 2014. Brojne tužbe su pokrenute od strane vlasnika spornih automobila.

Stručnjak za sudska poravnanja, Ken Fajnberg, izjavio je prilikom saslušanja na sudu u San Francisku da su dokumenti oko predloženog dogovora razmenjeni između Fiat Chryslera i advokata vlasnika automobila.

Fajnberg je izjavio da se kratko diskutovalo o predlozima na jučerašnjem sastanku između umešanih strana, uz prisustvo predstavnika Ministarstva pravde, CARB-a i nemačkog giganta Robert Bosch, koji razvija sisteme za dizel motore, i koji se takođe tužen od strane vlasnika.

Takođe, Fajnberg je rekao da je diskusija bila veoma konstruktivna. Dodao je da bi održao pregovore u vezi sa poravnanjem u Vašingtonu, između Ministarstva pravde i Fiat Chryslera, tokom januara, uz još jedan dan razgovora između proizvođača automobila, Boscha i vlasnika dizel spornih dizel vozila.

Tu su i paralelni razgovori između Ministarstva pravde, FCA i vlasnika, koji za cilj imaju postizanje dogovora.

„Tragamo za različitim stabilnim načinima da obezbedimo sveobuhvatni inicijalni dogovor“, rekao je Fajnberg, dodavši da bi poravnanje moglo da se odigra pre završetka testiranja automobila u martu. „Svako ko ima dobru volju, sigurno je da se trudi da pronađe način kako da se ostvari sveobuhvatno poravnanje.“

U julu, Fiat Chrysler je dobio odobrenje od federalnih i kalifornijskih vlasti da prodaje dizel modele proizvedene 2017., nakon što je došao „pod lupu“ zbog navodne prekomerne emisije izduvnih gasova u starijim dizel modelima.

Advokat Fiat Chryslera, Robert Điafra, izjavio je pred sudom da kompanija ostaje uverena da može da koristi ažuriran softver u vozilima za 2017., kao osnovu za popravku vozila iz 2014-2016.“

Zastupnica Ministarstva pravde, Li Rendi, odbila je da govori pred sudom u vezi sa pregovorima oko poravnanja.

Ona je izjavila da su kompanijska testiranja predložene popravke započela 17. decembra, a za njihovo kompletiranje će biti potrebno oko tri meseca. Vlada će zatim imati 30 dana da izanalizira rezultate i da završnu reč do kraja aprila.

Istražitelji su saopštili da dizel vozila Fiat Chryslera poseduju neprijavljene kontrolne sisteme, koji dozvoljavaju da automobili emituju prekomerne količine štetnih gasova tokom učešća u realnom saobraćaju.

S druge strane, kompanija je odbila da prizna bilo kakav prestup, saopštivši da nije bilo pokušaja da se kreira softver koji bi zaobišao pravila vezana za emisiju izduvnih gasova.

 

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments