1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Continental predstavlja dvosmerni sistem bežičnog punjenja
Continental predstavlja dvosmerni sistem bežičnog punjenja
0

Continental predstavlja dvosmerni sistem bežičnog punjenja

148
0
Podelite sa prijateljima:

Continental AG će iskoristiti predstojeći Sajam potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show CES) kako bi predstavio svoj novi bežični sistem punjenja, sposoban za isporuku energije koja je dovoljna za vožnju od jednog kilometra po minutu.

Tehnologija induktivnog punjenja je uparena sa mikro navigacionim sistemom koji koristi magnete kako bi odredio poziciju automobila, i to deset puta preciznije od konvencionalnih rešenja. Čak i ako je površina punjača prekrivena vodom, snegom ili bilo kojom prljavštinom, sistem će biti u stanju da usmeri vozača ka poziciji na kojoj će punjenje ponovo biti moguće.

Prema navodima kompanije, sistem punjenja beleži stopu od 90% efikasnosti, a omogućava autonomiju od 20 kilometara za svakih 20 minuta punjenja. Sistem je dizajniran za instalaciju u tržnim centrima, javnim garažama, a može biti povezan i sa raznim pametnim logističkim sistemima, koji će u budućnosti, u uslovima eksploatacije autnomnih vozila, usmeravati ista da oslobode parking mesto, nakon što se baterija napuni. Na ovaj način, omogućava se mnogo bolje iskorišćenje parking prostora.

Uporedo sa prezentacijom bežičnog sistema punjenja, Continental će ovu manifestaciju iskoristiti i za predstavljanje nečega što naziva AllCharge. Energija stiže iz mreže u vidu alternativne, trenutne AC forme, pre nego što biva konvertovana u DC, kako bi se omogućilo punjenje baterije. Ova konverzija će se vršiti unutar stanice za punjenje, ili korišćenjem mobilnog punjača.

Continental navodi da je postavljanje stanice DC punjača, finansijski zahtevno, dok su veličina i težina stanice, ograničavajući faktori za instalaciju ovakvog sistema brzog punjenja, na samom vozilu.

Kako bi prevazišla ovaj problem, kompanija je zauzela novi pristup: radije nego da koristi ovakav sistem punjenja, koji konvertuje AC u DC, na samom automobilu, koristiće komponente samog električnog pogonskog sklopa.

AllCharge se napaja energijom iz stanice za punjenje, u inverter vozila, a preko elektromotora. Jedina dodatna komponenta se odnosi na DC/DC konvertor, koji osigurava priliv energije u bateriju u primerenoj voltaži.

Prema idealnom scenariju, sistem će dozvoliti vozačima da koriste bilo koji tradicionalni punjač, a koji koristi kablove za napajanje. Iz razloga što veličina AC punjača, kao i brzina punjenja, nisu pogodni za montažu na samom vozilu, AllCharge postavka otvara vrata za situaciju u kojoj bi AC stanice omogućavale autonomiju od 50 kilometara, za samo 10 minuta.

Continental, takođe navodi da ovakva postavka može da obezbedi da se primeni i DC brzi punjač koji koristi 400 volti, a što bi donelo autonomiju od 150 kilometara za istih 10 minuta.

Početak proizvodnje je predviđen za start 2022. godine.

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments