1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota ubrzava plan elektrifikacije – 2025. kompletira e-gamu
Toyota ubrzava plan elektrifikacije – 2025. kompletira e-gamu
0

Toyota ubrzava plan elektrifikacije – 2025. kompletira e-gamu

256
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota želi da ima elektrifikovane pogonske sklopove za celu gamu svojih vozila do 2025. godine i planira da prodaje više od 5,5 miliona takvih vozila godišnje, do zaključno sa 2030. godinom.

Od te cifre, koja se odnosi na globalnu realizaciju, želja je da million njih bude sa “nultom emisijom”. Da bi ovaj cilj bio ostvariv, više od 50% svih prodatih Toyota i Lexusa morali bi da budu elektrifikovani. Nijedan novi model automobila koji bude lansiran neće biti lišen elektrifikovanog pogonskog sklopa, u pokušaju da se ovakav plan ostvari.

Toyota postavlja sebi cilj da “značajno ubrza” razvoj hibridnih, električnih kao i vozila pokretanih vodoničnim gorivnim ćelijama, za koje i smatra da će biti pobednička kombinacija budućnosti .

Više od 10 čisto električnih modela će biti dostupno kupcima, neposredno nakon početka naredne decenije, sa najranijim lansiranjem takvih vozila na kineskom tržištu, pa zatim i na matičnom, indijskom, severnoameričkom i japanskom.

Za ovakav razvoj događaja, od esencijalnog značaja će biti proboj u tehnologiji baterija. Iz Toyote navode da su trenutno pod najvećim naporima u smislu povećanja gustine baterija, njihove težine, kompaktnosti pakovanja i sniženja troškova proizvodnje. Velike nade se polažu i u komercijalizaciju tehnologije čvrste baterije, za koju se veruje da će biti postignuta prvih godina naredne dekade.

Druga strana problema u široj prihvatljivosti električnih automobila, su svakako pitanja infrastrukture, odnosno mreže punjača. Ponovna upotreba baterija i načini reciklaže, takođe su u žiži interesovanja stručnjaka kompanije. Značajni resursi se, istovremeno ulažu i u promociju tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija, kao i infrastrukturu za njihovo punjenje. Međutim, ovi napori nisu solistički, već se stategija najvećeg japanskog proizvođača ogleda i u sklapanju partnerstava sa kompanijama koje mogu biti od koristi u tom smislu.

Planovi su usmereni, takođe, na širenje game FCEV vozila, a to se odnosi na komercijalna, ali i na putnička vozila. Rokovi za ostavrenje zacrtanih ciljeva su identični: u prvih par godina sledeće decenije.

Uporedo sa razvojem tehnologije čvrstih baterija, Toyota u zajedničkim naporima sa kompanijom Panasonic, radi na studiji izvodljivosti za prizmatične baterije. To je tehnologija koja obećava da će njena primena dovesti do smanjenja težine i cene proizvodnje jedne baterije, uz istovremeno omogućavanje veće voltaže uz primenu manjeg broja baterijskih ćelija.

Na koncu, prema najavama iz Toyote, očekujemo da u narednih nekoliko godina svedočimo i permanentnom napretku tehnologije koju u kompaniji nazivaju Hybrid System II, koji je trenutno u upotrebi u modelu Prius. Snažnija verzija ovog pogonskog sklopa, naći će primenu i u nekim novim modelima, verovatno i u Supri, dok će jednostavnija verzija iste, doprineti proširenju palete hibridnih vozila, u narednih par godina.

Toyota nije jedini proizvođač koji vrlo ofanzivno nastupa u pogledu elektrifikacije svoje flote. Volvo je odavno izašao sa sličnim optimističkim planovima, odnosno javno je obećao elektrifikaciju svoje flote do 2019. godine, o čemu smo vas izvestili tokom leta. Volkswagen grupa je obelodanila svoje ambiciozne “elektrifikacijske” želje oročene na 2030. godinu, dok je Hyundai upravo obelodanio svoje planove, prema kojima će do 2020. godine, Južnokorejci imati 10 elektrifikovanih modela na evropskom tržištu, od kojih će četiri biti čisto električna vozila.

 

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments