1. Home
  2. Vesti
  3. Motor iz saradnje Renaulta i Daimlera najpre u Scenicu i Grand Scenicu
Motor iz saradnje Renaulta i Daimlera najpre u Scenicu i Grand Scenicu
0

Motor iz saradnje Renaulta i Daimlera najpre u Scenicu i Grand Scenicu

404
0
Podelite sa prijateljima:

Renault Scenic i Grand Scenic će biti prvi modeli koji će poneti novi 1,3-litarski turbo agregat sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Novi motor je razvijen u saradnji između francuske marke i Daimlera.

Prve isporuke su zakazane za januar, a motor će postepeno biti u ponudi na više Renaultovih modela u sledećeoj godini, saopštila je kompanija.

Motor je efikasniji i emituje manje CO2 u odnosu na 1,2-litarski motor, uprkos većoj zapremini. Takođe isporučuje više obrtnog momenta u širem rasponu obrtaja. Dostupan je u tri nivoa snage: sa 115 ks/220  Nm, 130 ks/240 Nm i 160 ks/260 Nm.

Proizvođači automobila nastoje da prošire benzinsku ponudu u Evropi, s obzirom na to da se kupci polako odriču dizel tehnologije zbog strožije ekološke regulative, restrikcija u urbanim sredinama i naravno „dizelgejta“, koji je motore pogonjene naftom stavio na stub srama.

Ipak, dizel motori emituju manje ugljen-dioksida, a automobilske kompanije se trude da taj nedostatak nadoknade efikasnijim benzinskim motorima. Mazda je ove jeseni predstavila agregat sa kompresionim paljenjem, koji raspolaže višim obrtnim momentom i efikasniji je do 30 odsto u odnosu na konvencionalne pandane. Partner Renaulta, Infiniti, takođe je lansirao novi 2,0-litarski benzinac sa varijabilnom kompresijom, koji nudi 27 odsto bolju ekonomičnost.

„Želimo da odgovorimo rastućim očekivanjima evropskog tržišta, što je vezano za benzinske motore“, izjavio je Renaultov portparol. Renaultov „Drive the Future“ strateški plan podrzumeva smanjenje dizel ponude za 50 odsto do 2022.

Novi motor pruža beneficije, kada je efikasnost u pitanju, kroz upotrebu višeg pritiska pri ubrizgavanju, specijalno presvučene zidove cilindara (tehnologija iz Nissana GT-R)i integrisane izduvne grane koja optimizuje temperaturu izduvnih gasova. Primera radi, verzija motora od 130 ks je osam odsto efikasnija uz isporučivanje 30 Nm više.

Agregati sva tri nivoa snage će biti dostupni u Scenicu i Grand Scenicu, proširujući motornu ponudu na pet jedinica. Dve dizel opcije uključuju i „blagi“ hibrid od 48 V, prvi na masovnom evropskom tržištu tog tipa. Data emisija ugljen-dioksida iznosi od 122 do 125 g/km, u zavisnosti od nivoa snage i modela. Poređenja radi, spomenuti hibrid emituje 94 g/km, dok model bez hibridnog sistema ispušta 116 grama (u Scenicu).

Mercedesovi modeli

Roman Žile, analitičar specijalizovan za pogonske sisteme iz IHS Markita, rekao je da će motori biti proizvođeni u Renaultovoj fabrici u Valjadolidu (Španiji), Nissanovoj u Sanderlendu (Engleska) i Daimlerovoj fabrici u Keledi (Nemačka). On je takođe saopštio da će motori pokretati Mercedesove modele s prednjim pogonom, uključujući i novu A klasu.

Po tekućim izveštajima, novi agregat će se naći i ispod hauba GLA, GLC i B klase. Daimlerov portparol doduše nije obelodanio koji su modeli u pitanju, i nije pružio bilo kakve dodatne informacije.

Partnerstvo između Renault-Nissan alijanse i Daimlera je započelo 2010. godine, s tim što su kompanije razmenile 3,1 odsto kapitala. Mercedes je adaptirao Renaultovo 1,5-litarski dizel zia potrebe A i B klase, kao i CLA i GLA, dok se Renaultov 1,6-litarski benzinac našao u C klasi.

 

 

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments