1. Home
  2. Vesti
  3. Geely otkupljuje akcije Daimlera u vrednosti od 4 milijarde evra
Geely otkupljuje akcije Daimlera u vrednosti od 4 milijarde evra
0

Geely otkupljuje akcije Daimlera u vrednosti od 4 milijarde evra

359
0
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač automobila, Geely, širi imperiju. Kompanija koja poseduje Volvo, Lotus i London Taxi Company je na putu da otkupi pet odsto udela u Daimleru, u vrednosti od 4 milijarde evra. Na taj način bi Kinezi postali treći po veličini akcionar nemačkog premijum giganta.

Po Global Times of China, ovo je drugi pokušaj Geelyja da otkupi deo Daimlera. Navodno, prva ponuda je napravljena prošlog meseca, kada su Kinezi želeli da otkupe akcije uz popust, što je Daimler odbio i rekao im da to mogu da urade na slobodnom tržištu.

Geely se ubrzano širi od kupovine Volvoa za 1,8 milijardi dolara 2010. Ove godine je otkupljen kontrolni paket u Lotusu za 65 miliona, a kupljena je i Terrafugia, firma koja se bavi proizvodnjom letećih automobila.

Do sada, Geely nije sprovodio bilo kakvu „apsolutističku“ politiku u odnosu na preuzete kompanije, naprotiv. Najbolji primer za to je Volvo, koji se preporodio, a kompanija je iskoristila investicije i platforme za formiranje premijum marke Lynk & Co u Kini. Po nekim glasinama, moguće je da će slična strategija biti primenjena i na Lotus, tako što će Britancima biti omogućena autonomija što se tiče inženjeringa i dizajniranja automobila. Nakon toga, Geely bi iskoristio inovacije za kompletnu grupu.

Naravno, Daimleru ne preti nikakva opasnost od Geelyja, ali ova investicija bi mogla da bude uvod u buduće pregovore i saradnju. Primera radi, nemačka kompanija je uložila milijarde evra u inovacije na polju elektrifikacije automobila i izgradnju fabrike baterija. Ova tehnologija takođe može biti veoma interesantna za Geely.

 

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments