1. Home
  2. Vesti
  3. Autonomija elektromobila bi uskoro mogla da se utrostruči
Autonomija elektromobila bi uskoro mogla da se utrostruči
0

Autonomija elektromobila bi uskoro mogla da se utrostruči

238
0
Podelite sa prijateljima:

S obzirom na to da je sve više preduzeća kao i organa vlasti u mnogobrojnim državama rešeno da se angažuje u vezi sa minimizovanjem zavisnosti od fosilnih goriva, sve je očiglednije da će dometi električnih vozila, sa jednim punjenjem baterija, morati da se dalje unapređuju.

Kako bi se konvencionalna vozila istisnula sa drumova i zamenila električnim, neophodno je da se poveća kapacitet, ali i produži životni vek baterija. U tom duhu, i sa istim ciljem, kompanije Tesla, Toshiba, Panasonic, Samsung i mnoge druge, ulažu ogromne napore kako bi postigli rezlutate na ovim poljima. Međutim, još nijedna od njih našla rešenje za sve prepreke koje se na putu ovladavanja novim tehnologijama, neprestano nameću.

Međutim, prema nalazima do kojih su došli istraživači Univerziteta Vaterlo (University of Waterloo), upotreba negativnih elektroda, izrađenih od metala litijuma “drastično povećava kapacitet baterije”, što bi u finalu, moglo da se monumentalno odrazi na mogućnosti električnih vozila.

U studiji koju je objavio žurnal Joule, obrazlaže se kako su naučnici jedinjenje, sačinjeno od fosfora i sumpora dodali elektrolitnoj tečnosti koja se nalazi unutar baterija. Tim istraživača tvrdi da ovo jedinjenje stupa u rekaciju sa elektrodom od litijuma, koja se nalazi unutar baterije “stvarajući spontano ekstremno tanku, zaštitnu oblogu na samoj elektrodi”.  Ova zaštita, navodno omogućava korišćenje litijuma unutar baterija, a što doprinosi većem kapacitetu baterije, bez rizika od degradacije iste. Ovo unapređenje može da dovede do toga da se domet elektromobila sa jednim punjenjem baterije, čak utrostruči.

Ovaj proboj bi, u relativno kratkom roku, mogao da dovede do velikih pozitivnih promena u smislu razvoja elektromobilnosti. Kao što je poznato, kapacitet baterija i autonomija električnih vozila predstavljaju Ahilovu petu celog koncepta, u odnosu na vozila sa konvencionalnim motorima.

Ukoliko dođe do komercijalizacije ovog otkrića, to bi moglo da zada definitivni udarac motorima s unutrašnjim sagorevenjem, a da pospeši koncept koji mnogi doživljavaju kao spas za ekološki napaćenu planetu.

(238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments