1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Honda CB1000R (galerija)
Honda CB1000R (galerija)

Honda CB1000R (galerija)

360
0
Podelite sa prijateljima:

„Golać“ koji postavlja trendove

Honda je bila vrlo aktivna prethodne dve godine, praktično osveživši kompletnu gamu motocikala. Na red je došao i novi „nejked“ model, CB1000R koji je izrastao iz koncepta Neo Sports Cafe.

Otkako je došlo do revitalizacije retro klase, svi proizvođači tražili su način da unesu retro elemente u dizajnu „nejked“ motocikala. Taman dovoljno da ih učine privlačnim i potencijalnim kupcima modela sa starovremenskim šmekom, i taman onoliko koliko je potrebno da se baš njihov model dodatno diferencira od konkurencije. Videli smo šta je Yamaha učinila sa XSR900, a sada i Honda daje svoju interpretaciju.

Novi pravac

Honda CB1000R je manifest novog dizajnerskog pravca tog proizvođača. Konstruktori motocikla kažu da je njegov dizajn moderan i minimalistički, uz spoj sportskog nejkeda i cafe racer kulture. Sve to daje proizvod za kojim se okreću na ulici.

CB1000R je potpuno novi motocikl, s obzirom na to da sama Honda potvrđuje da se na modelu radilo od „praznog papira“. U skladu sa tim tu je i novi čelični ram, osveženi izduvni sistem izrađen po principu 4-2-1, nova zadnja oscililirajuža aluminijumska viljuška…

U Hondinom stilu

Ipak, jedan Hondin „nejked“, pored izgleda mora ispuniti očekivanja i na polju performansi. Japanci su podarili novom modelu pregršt tehnologije, počevši od ride-by-wire sa tri režima, preko proklizavajućeg kvačila, do ABS-a. Kada smo već kod kočenja, na točkovima od 17 cola napred su postavljeni plutajući diskovi od 310 milimetara, koje grabe četvoroklipna klešta, dok je pozadi jedan disk od 256 milimetara, sa dvoklipnim kleštima.

Motor

Što se tiče pogonske jedinice, u pitanju je prilagođeni agregat iz modela CBR1000RR. Motor sa četiri cilindra i zapreminom od 998 kubna centimetra razvija  143 konjske snage i 105 Nm obrtnog momenta, što je za 20 ks više od odlazeće generacije.  Honda je dodatno naštimovala agregat da dostavlja više snage pri manjim obrtajima, kako bi bio bolje prilagođen za urbanu eksploataciju. Snaga se na zadnji točak prenosi putem šestostepenog menjača.

Oslanjanje

Što se tiče oslanjanja, napred se nalazi Showa Separate Function Big Piston viljuška, dok su pozadi Showa amortizeri. Honda je spremila i premium paket opreme, tzv. CB1000R+ koji će pored obilne upotrebe aluminijuma uključivati i grejanje ručki i quickshifter.

Već je najavljeno da će prikazani dizajn na CB1000R biti prenet i na manje modele u nejked porodici Honde, kao što su CB150 i CB300. Očekuje se da će CB1000R stići na evropsko tržište početkom 2018. godine, ali još uvek nema informacija o potencijalnoj ceni.

Čini se da sa novim CB1000R dolazi jedno novo doba za „nejked“ klasu motocikala, koja će se dodatno diferencirati na streetfighter kulturu i jedan sofisticiraniji pristup kakav nudi novi Hondin „golać“.

Đorđe Platiša

(360)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments