1. Home
  2. Vesti
  3. Audi ne prodaje Ducati
Audi ne prodaje Ducati
0

Audi ne prodaje Ducati

188
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je odustao od planova da proda premijum moto marku, Ducati. Očigledno je da Nemci smatraju da će izgurati troškove vezane za dizel skandal, koji pritiska VW grupu.

Koraci ka redukovanju troškova od 10 milijardi evra su pokrenuti, a u sve je dublje uključen Porsche, takođe marka iz VW grupe, koja poboljšava finansijsku „krvnu“ sliku konglomerata, tako da po šefu Audija, Rupertu Štadleru, neće biti potrebe za prodaju Ducatija.

Volkswagen grupa je zatražila od banaka da preispitaju opcije za Ducati i proizvođača menjača Renk, ranije u toku ove godine, u cilju lakše tranzicije ka električnim vozilima i autonomnoj tehnologiji.

„Mogu da vas uverim da Ducati pripada Audijevoj porodici“, rekao je Štadler. „Ducati je perfektna implementacija naše premijum filozofije u svet motocikala.“

Planovi su obustavljeni već tokom leta, kada su se Volkswagenovi moćni sindikati, podržani od strane Porše i Pih porodica, suprotstavili prodaji imovine.

Investitori i potencijalni kupci Ducatija, međutim, očekuju da VW možda može da promeni mišljenje ponovo i odluči se za prodaju, što bi po njima, bilo od „strateškog značaja“ za VW.

„Za Volkswagenove moćne radničke savete, to bi mogao da bude lak ulog za pregovore, koji bi mogli da ponude kroz nešto potpuno drugačije“, izjavila je osoba bliska dešavanjima.

Investitori već duže vreme podržavaju pojednostavljenje strukture konglomerata i pojačavanje ingerencija menadžmenta, koji bi trebalo da se suprotstavi željama sindikata.

Audi, koji poseduje Ducati i Lamborghini, prošlog meseca je obelodanio veću dobit iz poslovanja i prihode u prvih devet meseci ove godine, što može da zahvali boljoj potražnji na zapadnoevropskom i američkom tržištu.

Dok teži ka (skupoj) tranziciji ka nultoj emisiji i tehnologijama autonomne vožnje, „negovanje“ profitabilne italijanske moto divizije (Ducati) i unosnog proizvođača superautomobila (Lamborghini)je za marku postalo važnije, rekao je Štadler. To je naravno u velikoj meri povezano i sa novim Lamborghini Urusom, od kojeg se očekuje da bude prava „zlatna koka“.

Digitalno doba

Mimo toga, Štadler je izjavio da će Audi da potroši gotovo pola milijarde evra u narednih osam godina na obuku osoblja za „digitalno doba“, uz korake koji podrazumevaju razvoj, kao i unajmljivanje nove vrste stručnjaka – onih u oblasti automobilskih aplikacija i robotike.

Naravno, sve to košta, a Audi želi da drži troškove pod kontrolom, najmanje naredne 2-3 godine, čak i uz planove koji podrazumevaju lansiranje više od 20 elektrifikovanih vozila na tržište do 2025. i pokrene digitalizovane servise prevoza.

Sa dve trećine od 60 Audijevih modela do 2025., koji će i dalje posedovati SUS motore, marka iz Ingolštata će biti pod izvesnim rizikom, vezanim za pravila o emisiji ugljen-dioksida, i mogla bi da se suoči sa penalima u vrednosti od milijardu evra, ukoliko prosečna flotna emisija bude iznad propisanih limita od stane EU za samo 11 grama po kilometru.

Audi planira početkom sledeće godine da razreši garnituru koja je bila zadužena za praćenje popravki 850.000 dizel vozila, koja su zahtevala ažuriranje softvera.

 

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments