1. Home
  2. Glas Republike
  3. Zašto je Lamborghini Urus savršeno smislen automobil
Zašto je Lamborghini Urus savršeno smislen automobil
0

Zašto je Lamborghini Urus savršeno smislen automobil

5.26K
0
Podelite sa prijateljima:

Lamborghini je najpoznatiji po izradi supersportskih automobila, ali oni ne mogu da obezbede finansijski prosperitet.

Najave Urusa, čiju smo premijeru mogli uživo da gledamo na stranicama AutoRepublike, ali i sve o njemu pročitamo u rubrici Prezentacije, traju godinama unazad, a zaista je teško shvatiti smisao ulaska brenda Lamborghini u SUV svet.

Naposletku, ključni faktor koji kupci navode da ih je privukao ka SUV segmentu, pa čak i ako model o kome govorimo ima preko 640 konjskih snaga, svakako je praktičnost. Lamborghini nikada nije krasila praktičnost i smislenost; istorija kompanije je protkana ponosnim predstavljanjem fenomenalnih automobila koji nisu bili nimalo praktični.

Lamborghini je osnovan kako bi proizvodio sportske automobile, a jedino iskustvo koje je osnivač Ferućio Lamborgini imao, stekao je u proizvodnji traktora. Kada je Ferućio poželeo da sa trona skine Ferrari, a smatrajući motosport čistim gubitkom vremena i novca, nastao je Lamborghini kakvim ga danas poznajemo.

Ovo je proizvođać koji svoje automobile naziva po sortama bikova, uz povremene izuzetke poput modela Countach, čiji je naziv nastao kao izvedenica regionalnog italijanskog pogrdnog izraza. Takođe, ovo je proizvođač koji profit pronalazi i u proizvodnji agregata za trkačka plovila. Razvio je i terensko vozilo, LM002 za vojne potrebe, koje je naposletku završilo na redovnom tržištu, zbog otkazivanja ugovora od strane naručioca. Lamborghini je firma koja je sposobna da implementira inženjering rešenja visokog tehnološkog nivoa, koja su omogućavala njihovim automobilima da postave brojne rekorde na stazama. Setimo se samo modela Huracan Performante.

Moglo bi se reći da je Lamborghini automobilski ekvivalent čupavcima iz sedamdesetih godina, koji su svirali u hevi metal bendovima. Briljantni, upravo zbog hodanja po ivici samoparodije.

Posle svega, napravili su nešto što ima preko 640 konjskih snaga, uz povišenu poziciju sedenja, i prtljažnik sa zapreminom od preko 600 litara. Čak se i u pres materijalu navodi ovo, kao i prisustvo Isofix tačaka.

Nigde smisla, zar ne? Samo što će ipak biti da ga ima!

Hoće li se Urus voziti kao pravi Lamborghini?

Proizvodnja i prodaja superautomobila vodi se visokim stopama profita po pojedinačnom primerku, ali u malim serijama je veoma nestabilnog karaktera, i veoma je osetljiva na tržišne promene. Pogledajte samo koliko puta je Lamborghini promenio vlasnika u svojoj istoriji.

Stvari su se stabilizovale dolaskom Volkswagen grupe 1999. godine, a prodajni rezultati su dostigli rekordna 3.457 prodata primerka u 2016. Međutim, nije sve uvek išlo glatko. Tokom svetske ekonomske krize, 2008. godine, prodaja je pala sa 2.430 jedinica na samo 1.302 prodata vozila u 2010. U nestabilnim finansijskim okolnostima, karakterističnim za celokupnu ekonomiju, luksuzni proizvodi su ti, koji prvi pretrpe posledice pada interesovanja.

Superautomobili su svakako luksuzni proizvodi, međutim, SUV vozila, čak iako raskošna, to svakako nisu. Evo objašnjenja: superautomobili nisu izrađeni za svakodnevnu upotrebu, dok vozila sa velikim prtljažnikom i Isofix tačkama čine Urus praktičnim za korišćenje na redovnoj osnovi. Sasvim sam siguran da svaki vlasnik Lamborghinija ima još neki automobil u voznom parku, pa zašto to onda ne bi bio najpraktičniji Lamborghini ikada?

Zahvaljujući modelima poput Porsche Cayennea i Bentley Bentayge, koji igrom Volkswagen slučaja dele platformu sa Urusom, više nije tabu tema uključivanje SUV vozila u najluksuznijim brendovima koji nemaju tradiciju u proizvodnji istih. Naprotiv! Nije čak ni toliko važno što Urus, najverovatnije neće moći da priušti onaj stepen vozačkog zadovoljstva koji se očekuje od Lamborghinija. Na mnogim značajnim svetskim tržištima, terenske mogućnosti nekog vozila (Bliski istok), unutrašnji prostor (Kina), komfor putnika (SAD), mnogo više znače od ležanja u krivinama.

Lamborghini toliko veruje u uspeh svog noviteta da je čak izgradio potpuno novu fabriku lociranu u Sant Agati Bolonjeze, što će omogućiti proizvodnju od 7.000 vozila godišnje, od čega se na Urus odnosi više od polovine. Jasno je da rukovodstvo očekuje da najveći deo u ukupnoj prodaji branda bude njihov prvi SUV.

I konačno, na kraju, proizvodnja Urusa će doneti toliko neophodnu finansijsku stabilnost u poslovanje kompanije, da će praktično omogućiti Lamborghiniju da radi ono što najbolje zna: proizvodi superautomobile. Bez Urusa, a na postojećem nivou prodaje, to bi jako teško išlo.

Pored ovoga, možemo da navedemo i par zanimljivosti u vezi sa pomenutim LM002, koga u žargonu nazivaju Rambo Lambo. Primerak iz 1990. godine, sa nešto preko 32.000 pređenih kilometara, na nedavno održanoj aukciji u Njujorku, prodat je za 467.000 američkih dolara. Ukupno ih je proizveden 301 primerak u razdoblju između 1986. i 1991. godine, a od njih je samo 48 izrađeno po jedinstvenim vojnim specifikacijama, pa su sledstveno tome kolekcionarski dragulji. Prototip ovog vozila, još iz perioda kada se verovalo da će vojska biti jedini kupac, nazivao se Cheetah.

Ovaj konkretan egzotični automobil je posedovao rezervoar za gorivo kapaciteta oko 287 litara, Pirelli Scorpion gume, veoma redak odeljak za prtljag pozadi, Alpina stereo uređaj sa integrisanom Bluetooth funkcijom i razne druge detalje. Period restauracije je trajao čak pet godina, a koštao je 325.000 američkih dolara.

Zbog svega ovoga, Urus i te kako ima smisla.

Zvezdan Božinović

 

(5257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments