1. Home
  2. Testovi
  3. Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG – Balkanski san
Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG – Balkanski san

Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG – Balkanski san

47.82K
7
Podelite sa prijateljima:

Na našim prostorima, Volkswagen i njihovi automobili važe za svetinju. Navikli smo na stare „radne“ mašine poput legendarne „dvojke“. Svi smo makar jednom vidjeli natovarenog starog Golfa ili Passata kako ide na pijacu, pun paketa sa voćem i povrćem, ali vremena su se promijenila i naslijednici ovih modela se računaju kao mnogo luksuzniji i ozbiljniji automobili.

Danas testiramo jedan prelijepi Passat B6 karavan u Highline opremi proizveden 2007. godine, a trenutno ima 219.000 kilometara na satu. Automobil je redovno servisiran i održavan, te i nakon tolike kilometraže nema tragova korišćenja.

Funkcionalnost i dizajn

Teško da ćete naići na nekoga ko tvrdi da mu se ne sviđa izgled ovog modela. Dizajnirao ga je Robert Lešnik iz Slovenije, koji je iskoristio veoma jednostavne linije, elegantne, gdje se sve uklapa i ništa ne štrči, tipičan Volkswagen. Taj „uglađeni“ dizajn je razlog fenomenalnog koeficijenta otpora vazduha od samo 0,29 Cd, što i te kako utiče na smanjenje potrošnje i buke u kabini, prouzrokovane strujanjem vazduha. Završna obrada je tipično njemačka, sa jednakim razmacima između svakog panela, veoma rigidne brave za otvaranje vrata, sa izrazito mekim zatvaranjem.

Kao kod eksterijera i ovdje je prisutan taj dizajn tečnih i jednostavnih linija. Primjerak koji smo mi imali na testu je opremljen sportskim sjedištima, koja i pored fenomenalne bočne potpore, pružaju veliku udobnost, što automobil ujedno čini prijatnim i za opuštenu vožnju na autoputu i malo agresivniju vožnju po krivudavim putevima.

Ergonomija u enterijeru je izvanredna, centralna konzola je veoma jednostavna, pregledna i sadrži samo neophodne komande.

Vozač i suvozač na raspolaganju imaju 4 držača čaša, dva kod naslona za ruku, kao i dva skrivena ispod centralnih ventilacionih otvora, dok su putnicima na zadnjoj klupi dostupna 2 držača skrivena u preklapajućem naslonu za ruku. Džepovi vrata su takođe ogromni i u njih može da stane flaša vode od 1,5 litra, a pored toga imamo standardnu „fioku za rukavice“, veliku fioku ispod prednjeg naslona za ruku, kao i mjesto za naočare smješteno kod prednje lampe enterijera.

Kvalitet je takođe i ovdje na nivou, ne može se čuti škripanje materijala, svaki pokretni dio je veoma čvrst pri korišćenju, uopšteno su upotrebljeni veoma kvalitetni i dugotrajni materijali. Naglasio bih malo otežan ulaz na vozačevo sjedište ako je osoba krupnija, poput mene, zbog naglašenih potpornih ivica na sjedištu. Kako sam iznad naveo, automobil je održavan na najvišem nivou, tako da se nigdje ne može primjetiti ishabanost, ili eventualno dio koji ne funkcioniše.

Prtljažnik je, kao kod skoro svakog drugog karavana, ogroman. Veoma velik otvor petih vrata, mala utovarna visina, sa praktičnim stvarima poput kuka za kese i više alkica za vezivanje tereta. Kada se spusti naslon zadnje klupe, koji je podijeljen u odnosu 60:40, dobija se potpuno ravan pod, što olakšava utovaranje dugačkih i teških predmeta.

Vozne karakteristike

Kako smo konstatovali u uvodu, Volkswagenovi automobili su od radnih mašina postali poprilično luskuzna vozila, pozicionirana odmah ispod premijum klase. Kao bivši vlasnik druge generacije Golfa, slobodno mogu reći da duže putovanje u njemu uopšte nije tako prijatno. Na svu sreću to se promjenilo, komfor koji ovaj automobil pruža na otvorenoj cesti i nije daleko od standarda premijum proizvođača. Vrlo dobra zvučna izolacija vas potpuno izoluje od buke motora, drugih automobila i vjetra. Oslanjanje je više podešeno ka udobnosti, ali se automobil takođe fenomenalno ponaša u krivinama, sa minimalnim naginjanjem šasije.

Pneumatici od 18 inča, koje je trenutni vlasnik stavio umjesto 16-ica, su osim izgleda, još više popravili ponašanje u krivinama, a uticaj na udobnost je minimalan. Ponašanje preko neravnina me veoma iznenadilo, pogotovo kao vlasnika Mercedesa W124, čiji test takođe možete pronaći na našem portalu. Ogibljenje pruža visok nivo komfora, bez značajnog gubljenja na voznim karakteristikama.

Kočione pločice su nedavno zamijenjene, ali i pored toga papučica kočnice je veoma odzivna i ne zahtijeva navikavanje.

Testni primjerak od dodatne opreme ima najkorisnije stvari poput sportskih grijanih sjedišta, grijanje retrovizora, webasto, ASF bixenon sočiva koja prate skretanje volana, parking senzore, sistem asistencije kretanja na uzbrdici i još mnogo toga.

Što se tiče potrošnje, vlasnik je imao prilike da testira automobil u raznim uslovima. Počevši od vožnje na njemačkom „autobahnu“ gdje je prosječna brzina bila 160 km/h i potrošnja od 7,5 l/100km. Vožnja na otvorenoj magistrali sa prosjekom od 80-120 km/h je oko 5,5 l/100 km, dok standardna gradska vožnja diže tu potrošnju na skoro 8 l/100 km. Da napomenem da je potrošnja mjerena metodom „od čepa do čepa“, dok kompjuter pokazuje oko 10% manju potrošnju.

Ovaj primjerak ima 2.0 TDI (BNP-BOSCH) agregat sa 140 ks, uparen sa DSG mjenjačem, što je prava mjera snage za ovaj automobil, a možemo ga okarakterisati kao prilično tih motor. Maksimalni obrtni moment je dostupan već na 1.750 o/min i poprilično je dobar za preticanje i uključivanje na brze ceste i autoputeve zahvaljujući dobrim međuubrzanjima.

Svaka riječ o DSG mjenjaču je suvišna, prosto rečeno,  jedan je od najboljih u klasi, ako ne i najbolji automatski mjenjač u periodu kada je ovaj automobil proizveden. Karakterišu ga potpuno tečne i skoro momentalne promjene stepena prenosa, bez gubitka snage pri snažnim ubrzanjima. Takođe je, pored boljih performansi i opuštenije vožnje, DSG zaslužan i za manju potrošnju goriva u odnosu na manuelni mjenjač.

Zamjerku bismo stavili na već dobro poznatu manu VAG-ovih platformi, a to je motor postavljen potpuno ispred prednje osovine, što povećava šansu za klizanje prednjih točkova u krivini, takozvano podupravljanje. Naravno, pri normalnim brzinama teško da će se ovo ikada desiti.

 

Iskustvo vlasnika

Prije svega zahvalio bih se ekipi AutoRepublike koja je izabrala da testira moj automobil, a ujedno pomene moju Facebook stranicu NV_PetrolHeads. Ovog Passata sam kupio ljetos u Frankfurtu da bih započeo sa aktivnim uvozom i prodajom automobila u Crnoj Gori. Više mjeseci sam pretraživao sajtove poput mobile.de, autoscout24 i pratio ponudu raznih aukcija širom Evorpe. Nakon dužeg vremena, našao sam automobil koji je po oglasu i fotografijama ispunjavao sve moje uslove, te sam se uputio za Frankfurt.

Kako to obično biva, uživo je automobil izgledao potpuno drugačije nego na fotografijama, što me je mnogo iznerviralo jer sam već dao veliku sumu za avionsku kartu.

Na svu sreću u tom momentu dolazi vlasnik auto-placa vozeći ovog Passata. U razgovoru s njim, pomenuo je kako je automobil kupio nov 2007 godine, te da planira da ga pokloni svom sinu, ali takođe je pomenuo da njegov sin i nije ljubitelj VAG porodice automobila.

Istog momenta sam ga pitao da li je, u tom slučaju, raspoložan da ga proda meni. Nakon kraće diskusije i razgledanja automobila dogovorili smo se za cijenu, koja je, gledajući stanje i nivo opreme automobila, čak i niža od realne.

Nakon veoma brzog procesa kupovine automobila, odmah sam krenuo nazad za Crnu Goru gdje sam namjerno izabrao rutu sa različitim putevima, kako bi potpuno testirao i upoznao automobil. Kao vlasnik Audija A4 B5, primjetio sam mnogo sličnosti, a ujedno i shvatio da dodatna cijena koju Audi ima i nije opravdana.

Moram priznati da me oduševilo ponašanje Passata, nevjerovatna stabilnost na autoputu pri visokim brzinama, veoma stabilna šasija u krivinama, prilično precizno upravljanje i izrazito linearnu isporuku snage. Interesantna stvar je da sam, i pored fabrički pomenute maksimalne brzine od 206 km/h, na „autobahnu“ dostizao brzine veće od 220 km/h (po brzinomeru).

Odmah nakon dolaska u Crnu Goru i carinjenja automobila, odlučio sam da odradim veliki servis koji me koštao 500 evra, kao i da zamjenim diskove kočnica što je koštalo oko 150 evra. Po riječima prvog vlasnika, automobil osim redovnih servisa i zamjene potrošnog materijala nije imao drugih problema i ozbiljnih kvarova. Ovaj Passat bih preporučio ljudima koji najviše vremena provode na otvorenoj cesti, jer zbog svojih povećih dimenzija i nije najpogodniji automobil za gradsku vožnju. Još jednom hvala AutoRepublici.

Nikola Vojnović


Inače, testirani automobil je na prodaju u Podgorici, Crna Gora, a za sve detalje kao i cijenu automobila može se kontaktirati Facebook stranica NV_PetrolHeads.me.

Tekst: Enes Eki Alković
Foto i vlasnik: Nikola Vojnović

Volkswagen Passat Variant B6 Highline 2.0 TDI 103 kw DSG

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.765 x 1.820 x 1.472 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.709 mm
Zapremina prtljažnika: 603/1721 l
Masa praznog vozila: 1.454 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.968 cm³
Snaga: 103 kW/140 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/6 s dvostrukom spojnicom (DSG)

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi, diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,8 s
Maks. brzina: 206 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 70 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,9/7,0 l
Emisija CO2: 156 g/km

Cena

N/A

Dobre strane:

Upotrebljivost i praktičnost, pogodan za duge vožnje na autoputu, kombinacija motor/menjač

Loše strane:

Ne toliko snalažljiv u gradskim uslovima zbog većih dimenzija

(47815)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
mirsad

jebo vas pasat da vas jebo nema goreg automobila poput pasata b7 preskupo održavanje a nije ćemu

Aco

Ti si mirao debilcina nevidjena. Zasto moras da psujes ovo djeca citaju. A inace sto se tice auta. Ajde nadji bolje auto od passat dizela za nase uslove. Prvo malo trosi drugo mala registracija, trece udoban kao mercedes ide kao ferari. Odrzavanje dzabe, mali servis 70 eura, veliki 250 eura, ti si mozda nasao neki taksi koj je preso milion km, VW passat na svijetu ga nema boljeg.

Marko

Nemoj da ti jebem mater

Jova Banja Luka

Meni se ne svidja rucica rucne kocnice

126P

Lep primerak.

Bariš

polako, polako….
od ovog pasata je počela ugradnja poprečnih motora, a uzdužni je ostao i dalje u audiju a4. priča o motoru ispred osovine ne važi za b6. uostalom, dovoljno je pogledati gde se nalazi motor ispod haube na gornjoj slici i sve je na tu temu objašnjeno.

Marko

Druže reci mi cenu za tvog passata