1. Home
  2. Vesti
  3. PSA razvio “fanki” elektrifikovano vozilo za četvoro
PSA razvio “fanki” elektrifikovano vozilo za četvoro
0

PSA razvio “fanki” elektrifikovano vozilo za četvoro

221
0
Podelite sa prijateljima:

Peugeot Citroen Group (PSA) je predstavio svoje viđenje moderne mobilnosti kroz veoma zanimljivo rešenje koje koketira sa doživljajem vožnje motocikla.

Sa četiri točka, dva elektromotora i jednim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, ovo vozilo ultra modernog izgleda, može se voziti uskim gradskim ulicama, a ako ste dovoljno hrabri, čak i na autoputu.

Pogonski sklop se može opisati kao plug-in hibrid, a omogućava autonomiju od 300 kilometara, od čega se na čisto električni pogon odnosi 70 kilometara. Pored elektromotora, za pogon je zadužen i benzinski jednocilindarski agregat, koji se uključuje automatski pri brzinama koje prevazilaze 70 km/h. Samsung SDI je obezbedio bateriju od 48 volti, koja se može puniti na kućnom priključku. Primenjen je i sistem regeneracije kočione energije.

Zahvaljujući specifičnom dizajnu vrata, koja se otvaraju poput makaza, kao i zatvorenoj kabini sa mogućnošću zagrevanja putničkog prostora, vozačko iskustvo više liči na doživljaj koji pružaju automobili. S druge strane, flert sa motociklističkim doživljajem obezbeđuje i mogućnost naginjanja vozila, ali i skromna širina vozila od svega 85 centimetara.

Za upravljanje ovim nesvakidašnjim konceptom, zaštitne kacige neće biti neophodne, što je svakako odlična vest za vožnju tokom zimskih dana, kakvih nije malo na Starom kontinentu.

Mehanizam naginjanja je podržan patentiranim rešenjem kontrole nagiba, a oba sistema se oslanjaju na kombinaciju pneumatskih i hidrauličnih komponenti. Sve ovo stvara privid kod vozača i putnika da se nalaze u skuteru sa tri točka.

Tačno je da kaciga nije potrebna, ali važeća vozačka dozvola svakako jeste. Nije ni čudo, maksimalna brzina interesantnog mališana je 130 km/h.

“PSA je posvećen zaštiti lične slobode kretanja. EU-Live je ilustrativan primer. Ovo novo elektrifikovano i lako vozilo, omogućava pojedincu bezbedan i održiv prevoz, bez štetnog uticaja na okruženje. Ponosni smo što smo deo evropskog projekta, zajedno sa našim partnerima.” – rekla je novinarima Karla Gohan, viši potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj, kao i napredni inženjering u okviru PSA grupe.

Novi PSA „automobil“ predstavlja deo L5E klase vozila. Lansiran je kao deo programa Efikasna gradska laka vozila (Efficient Urban Light Vehicle EU-Live) konzorcijuma. Konzorcijum predstavlja evropsko telo sačinjeno od 12 partnera iz šest zemalja.

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments