1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lincoln Nautilus (2019.)
Lincoln Nautilus (2019.)
0

Lincoln Nautilus (2019.)

277
0
Podelite sa prijateljima:

“Tugo srećan put …“

Robert Parker, Lincolnov direktor za marketing i prodaju, je nedavno ispričao veoma zanimljivu priču koju je čuo na aerodromu dok je čekao na svoj let. Naime, bračni par pored njega je dugo vremena vodio svađu koja je vremenom postajala sve glasnija i glasnija. A šta je bila tema njihove svađe? Da li u garaži imaju Lincoln MKC ili MKZ. Od tog momenta Parker je znao da konfuzna strategija sa MK imenima mora da nestane, a kao rezultat na Salonu automobila u Los Anđelesu je debitovao model Nautilus.

Kratka istorija

Nautilus nije nov onoliko koliko bi Lincoln voleo od javnosti da misli i gotovo identično vozilo se prodavalo pod MKX oznakom na američkom tržištu još od 2007. godine. MKX je originalno debitovao kao prvi Lincolnov krosover na bazi automobila, a do današnjeg dana deli platformu sa još nekoliko proizvoda, kao što su Ford Fusion/Mondeo i Edge i Lincoln MKZ. Osveženje je usledilo 2011. godine, da bi potpuno nova generacija stigla prošle godine. Iz tog razloga, Nautilus i ne treba gledati kao novitet već samo kao osveženi MKX druge generacije. Iako često osporavan da ne može da parira aapanskoj i nemačkoj konkurenciji, MKX je imao nešto manji broj vernih kupaca zahvaljujući svojoj udobnosti, opremi i niskoj ceni. Posle 11 meseci ove godine on je i dalje najprodavaniji model brenda sa preko 28.000 isporučenih primeraka. MKX je igrao veliku ulogu i u rastu prodaje na kineskom tržištu. Lincoln je na njemu prodao svega 11.000 vozila u svojoj debitantskoj godini (2015.), ali ove godine cifra bi trebala biti pet puta veća.

Dizajn

Nautilus se nije mnogo promenio u poređenju sa MKX-om, ali već na prvi pogled deluje daleko ekskluzivnije. Najveća vest je potpuno novi prednji deo u vidu LED farova, maske hladnjaka i branika, a ovaj potez je bio sasvim očekivan i Nautilus prati dizajnersku školu kompanije koja je ranije započeta sa modelima Continental i Navigator. Ali to nije sve i Lincoln obećava da su četiri od pet dizajna felni potpuno novi kao i da će Nautilus biti dostupan u najskupljem Black Label paketu opremu – nešto šta nije bio slučaj sa MKX. Lincoln se takođe potrudio da unapredi neke manje detalje i da na taj način u većoj meri sakrije povezanost sa Fordom. Retrovizori više nisu deljeni sa jeftinijim rođakom, a tu su i mnogi hromirani detalji posebno na spomenutom Black Label modelu.

Enterijer

Nažalost, već sada je poznato da Nautilus ne može da parira novim Continentalu i Navigatoru po pitanju enterijera, što je velika šteta pošto je američki proizvođač vozila propustio veliku priliku da gotovo usavrši proizvod. Nova su sedišta koja se mogu podesiti na 22 različita načina, a mogu vozaču pružiti i masažu. Zvučni sistem je izuzetno unapređen sa 13 ili 19 zvučnika, a bežični punjač telefona znači da vlasnik nikada više neće morati da gleda u kablove. Svi modeli stižu sa Fordovim novim Sync 3 sistemom za kontrolisanje medija i povezanosti sa mobilnim telefonom. Nautilus donosi i 12,3-inčni monitor i panoramski krov, koji će biti dostupan na svim budućim modelima kompanije. Možda jedina mana enterijera leži na račun samog dizajna i kvaliteta materijala, a Lincoln obećava da će rešiti ovaj problem u sledećoj generaciji. Lincoln spominje i visoke sigurnosne mere sa velikim brojem kamera i radara sa ciljem da pruži što bezbedniju vožnju.

Mehanika

Najveća vest za 2018. godinu je novi dvolitarski turbo benzinac koji razvija 245 ks i 373 Nm obrtnog momenta, a ona menja dosadašnji 3,7-litarski V6 motor. Iako manji EcoBoost agregat razvija daleko manju snagu (V6 se mogao pohvaliti sa 303 ks), obrtni moment je identičan. Jedina opcija je 2,7-litarski V6 preuzet iz MKX-a, a on ponovo raspolaže sa 335 ks i 515 Nm obrtnog momenta. Oba motora stižu sa standardnim Stop/Start sistemom dok je jedini menjač kao opcija osmostepeni automatik. Pogon na prednje točkove je standardan uz pogon na sva četiri točka kao opcija. Kao i kod prethodnika, Nautilus neće imati standardnu ručicu menjača već dugmiće po uzoru na modele iz 1950-ih godina.

Zaključak

Sa početnom cenom od oko 38.000 dolara na domaćem tržištu, Nautilus će nastaviti da bude značajno jeftiniji od nemačke i japanske konkurencije, pa samim tim ni prodaja ne bi trebalo da izostane. U budućnosti Lincoln planira da ponudi i verziju sa trećim redom sedišta po uzoru na blizanca Edge koji se sa ovom opcijom prodaje u Kini. Nautilus možda neće vratiti kompaniju na puteve stare slave, ali je više nego odličan napredak u poređenju sa MKX-om. A kada se pogleda koliko su novi Continental i Navigator odlično urađeni, nema sumnje da bi Lincoln u rekordnom roku mogao većim rivalima da predstavlja značajan problem.

Zoran Tomasović

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments