1. Home
  2. Prezentacije
  3. Infiniti QX50 (2019.)
Infiniti QX50 (2019.)
0

Infiniti QX50 (2019.)

601
0
Podelite sa prijateljima:

“Pisanje istorije“

Po mnogim karakteristikama, Nissanova premijum divizija Infiniti ne privlači mnogo pažnje. Kompanija postoji manje od 30 godina i pokušaj da se proizvede japanski BMW nikada nije dao preterano dobre rezultate. Ali Infiniti se ne predaje i prethodnih godina je u potpunosti obnovio svoju ponudu. Najnoviji model je druga generacija QX50, a iako možda ne deluje kao potpuno nov primerak, Japanci su spremili novo tehnološko čudo koje svet još uvek nije video.

Kratka istorija

QX50 vuče istoriju još od 2007. godine kada je bio poznat pod EX35 oznakom. Po uzoru na veći FX35/FX45, japanski proizvođač vozila je želeo da unovči popularnost krosover vozila i EX35 sigurno nije razočarao, iako se možda i nije mogao pohvaliti visokom prodajom. EX35 je pružao zanimljivu kombinaciju izuzetno sportskog dizajna i pogona na zadnje točkove, čime je bio specifičan proizvod, ali je samim tim imao i limitirani broj kupaca. Iako je jako mali broj primeraka završio i u Evropi, njegovo glavno tržište je do današnjeg dana američko. Prošle godine je prodato rekordnih 16.973 vozila i to samo tri godine nakon što je ime promenuto u QX50. Navedena cifra je i dalje jedna od najnižih u klasi, ali malo koji drugi rival se mogao pohvaliti rastom prodaje od čak 210%. QX50 je prošle godine stigao i u Evropu, ali se nije proslavio i pronašao je samo 99 kupaca.

Dizajn

Infiniti se nije trudio da mnogo osveži dizajn, što i nije mana kada se zna da je ovaj krosover debitovao 2014. godine, ali je ipak doneo par sitnih promena sa kojima kupac može da primeti razliku. Najveća promena je stigla u dizajnu LED farova, koji su duži, ali i plići, dok je prepoznatljiva maska hladnjaka dobila više hromiranih detalja. Iz profila QX50 sada više deluje kao poveći karavan nego krosover, a takođe je dobio na dimenzijama, tako da je za 10,7 centimetara viši i za 9,9 centimetara širi. Jedna od većih novina u poređenju sa prethodnikom je položaj krova pa tako QX50 više ne cilja na stil kupea sa četvoro vrata u jednakoj meri kao i u prošlosti. I pored svega toga Infiniti tvrdi da je poboljšao aerodinamiku za 6% i samim tim efikasnost i ekonomičnost, a izbor felni je od 19 i 20 inča. Takođe su postojale priče da će debitovati i verzije sa kockastim krovom i bolje iskorišćenim prostorom, ali se to sigurno neće desiti u Los Anđelesu.

Enterijer

Novi QX50 je nešto kraći od prethodnika, dok je međuosovinsko rastojanje identično kao i kod originalnog EX35. Ono šta je impresivno je podatak koliko su Japanci uspeli da iskoriste prostor do maksimuma. Jedan od načina je prebacivanje pogona sa zadnjih točkova na prednje, a drugi je spomenuto povećanje širine i visine. U vreme pisanja ove priče Infiniti još uvek nije objavio zvanične brojke, ali kaže da će kupci biti pozitivno iznenađeni. Povećana je i zapremina gepeka zahvaljujući nedostatku rezervne gume. Po pitanju najmodernije tehnologije QX50 sigurno neće zaostajati, a po prvi put u ponudi je ProPilot Assist. To je zvanični Nissanov naziv za sistem koji pomaže u vožnji, a posebno koristan je na autoputu. On kombinuje kamere i radar da se pruži sigurna vožnja i automatski kontroliše gas i kočnice da se izvuče minimalna potrošnja. Sam enterijer je izuzetno visokog kvaliteta sa mnogo standardne i opcione opreme, a biće dostupan samo u verziji sa dva reda sedišta.

Mehanika

U prošlosti QX50 je bio jedan od retkih sportskih krosovera sa standardnim pogonom na zadnje točkove i opcionim pogonom na sva četiri točka. To će se promeniti za 2019. godinu kada debituje potpuno nova platforma, koja će biti specifična za Infiniti i neće biti deljena ni sa jednim Nissanom ili Renaultom. Ona pruža standardan pogon na prednje točkove, a iako je QX50 na taj način izgubio onu dinamičnost koju je imao u prošlosti, nema sumnje da će privući više porodičnih kupaca.

Druga velika vest se odnosi na novi motor zapremine dve litre, koji je postao prvi benzinski turbo motor sa varijabilnom kompresijom na svetu. On razvija 268 ks i 380 Nm obrtnog momenta i treba da zameni dosadašnji 3,7-litarski V6 motor od 320 ks. Iako je izgubio značajno na snazi, QX50 je i dalje izuzetno brz krosover sa ubrzanjem do 100 km/h za samo 6,3 sekunde i maksimalnom brzinom od 230 km/h. Spomenuti turbo motor je specifičan po tome što je u stanju da promeni kompresiju motora zavisno od uslova vožnje, pa tako u gradu pruža 8:1, a na autoputu 14:1. Jedini menjač kao opcija je CVT i on menja dosadašnji sedmostepeni automatik.

Infiniti obećava pozavidne brojke vezane za potrošnju, kada je reč o dimenzijama i zapremini, barem kada se radi o američkom tržištu. Zvanični podaci kažu da će potrošnja modela sa pogonom na prednje točkove iznositi 8,7 litara na 100 km, odnosno 0,3 litra više u verziji sa pogonom na sva četiri točka. Od konkurenata na američkom tržištu samo Jaguar F-Pace je ekonomičniji (8,1 litar na 100 km u verziji sa dizel motorom), ali ne zaostaju mnogo ni Audi Q5 i BMW X5 (9,4 litra na 100 km).

Zaključak

QX50 je najjeftiniji Infiniti u ponudi i donosi početnu cenu od samo 34.650 dolara. Japanski proizvođač vozila ovaj put očekuje i bolje rezultate na evropskom tržištu, ali bez dizel motora teško je očekivati u nešto više. Infiniti se nada rešiti problem sa budućom hibridnom verzijom, a da li će to biti dovoljno pokazaće vreme. Ostaje žal što je nestao jedan od retkih sportskih krosovera, ali sa modernijom mehanikom i prostranijim enterijerom QX50 bi trebalo da bude značajno uspešniji kod kupaca.

Zoran Tomasović

 

(601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments