1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla Semi kao 3.200 domaćinstava
Tesla Semi kao 3.200 domaćinstava
7

Tesla Semi kao 3.200 domaćinstava

1.59K
7
Podelite sa prijateljima:

Prvi električni kamion, koji je Ilon Mask tako bombastično najavljivao, kako bi napunio svoje baterije (od potpuno praznih) do 80% potrošio bi energije koliko i 3.200 domaćinstava u Velikoj Britaniji, pokazuju najnovija istraživanja.

U poslednje vreme gotovo da je postalo nemoguće čuti lepe vesti o proizvođaču Tesla. Od ogromnih problemsa sa kašnjenjem proizvodnje Modela 3, preko finansijskih gubitaka od 8.000 dolara po minutu, do osporavanja performansi druge generacije Roadstera.

Džon Federsen se bavio istraživanjem Tesla Semi električnog kamiona, i na osnovu podataka koje je kompanija dostavila na prezentaciji, da je ovaj teškaš sposoban da pređe po punjenju oko 800 km sa punim teretom, Federsen je došao do nekih zaprepanjujućih otkrića. Za punjenje baterija ovog kamiona na superpunjaču bilo bi potrebno struje koliko potroši i 3.200 prosečnih domaćinstava u Britaniji za jedan čas.

Norveški sajt T2 opet ima svoje proračune. Naime prema njihovoj računici energija koja bi se utrošila na punjenje Tesla Semi snabdevala bi 700 norveških domova jedan sat. Tesla sa druge strane tvrdi da će Semi sa punim teretom trošiti 2 kWh po pređenoj milji.

Amerikanci su na prezentaciji u prvi plan istakli „štedljivost“ Semija, te da će jedan kWh koštati svega 7 centi (u SAD). Ostaje nejasno da li će Semi imati pomoć i možda solarnih panela, ili Tesla već radi na većim superpunjačima. Kritičari tvrde i da je 800 km autonomije vrlo optimistična cifra i da je to moguće samo pri konstantnoj brzini na autoputu.

Bilo kako bilo, čekamo još informacija o baterijama i punjenju Semija, pa da sračunamo i konačnu cenu eksploatacije ovog električnog kamiona.

(1585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nastavite li da pišete ili prenosite ovako trezvene analize, na kraju će vas strujni lobi sprziti na električnoj stolici?

Japanautofan

Gubitci od 8.000 dolara po minutu !?
Da li su to gubitci u smislu ono sto je izgubljeno tj m

Japanautofan

Ubi me tastatura 🙁
Ili ono sto nije zaradjeno u odredjenom periodu tj. zarada na koju su unapred racunali.

Zvezdan

Brate, gubitak je ostvarena negativna razlika izmedju prihoda i rashoda. Ne, predvidjanje iste, vec ono sto se stvarno desilo. Kada ti prilivi ekonosmke koristi budu manji od odliva ekonomske dobrobiti, onda belezis gubitak. Propustena zarada, je nesto sasvim trece. Pozz

Sasa

Matematika koliko god bila precizna dozvoljava da se njome lako manipuliše.
Ako kamion troši 2kwh/km, a prelazi sa jednim punjenjem 800km znači da troši 1600 kwh. Ako 3200 domaćinstvava troši 1600kwh na sat, onda znači da svako prosečno troši 0.5kwh, što je kao nekih 5 sijalica od 100w uključenih istovremeno. To baš i nije mnogo. Ali ako se kaže dakamion troši kao 3200 domaćinstava onda izgleda mnogo.

Dare

2kwh/mi sto je na 800km oko 1000kwh

Sasa

Ma bad! Znači dođe kao 4 sijalice od 75w ili još manja potrošnja