1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lincoln MKC (2019.)
Lincoln MKC (2019.)
0

Lincoln MKC (2019.)

272
0
Podelite sa prijateljima:

„Korak dalje“

Lincoln je imao čast da zvanično otvori ovogodišnji Salon automobila u Los Anđelesu predstavljajući osveženi MKC. Model koji mnogi smatraju da je preokrenuo Fordovu premijum diviziju donosi osveženi dizajn i korak dalje u poređenju sa matičnom kompanijom, a uskoro bi mogla da usledi i nova strategija sa imenom.

Kratka istorija

MKC je originalno predstavljen 2013. godine kao koncept vozilo, da bi serijski model stigao dve godine kasnije. On je iznačio ulazak Lincolna u klasu premijum krosovera, a proizvodio se na istoj bazi kao i Ford Escape/Kuga. Iako nije mogao da sakrije spomenutu vezu, novinari nisu mogli da sakriju iznenađenje koliko su dva proizvoda drugačija, što u prošlosti i nije bio slučaj. U prvih deset meseci ove godine prodaja je skočila za 9% na 22.507 primeraka, a Lincoln se nada duplirati spomenutu cifru do 2020. godine. Iz tog razloga je potrebno veće osveženje, prvo od kada je MKC originalno debitovao, a neke priče kažu da će on nositi novu oznaku kada se pojavi u prodaji. Javna je tajna da strategija sa MK imenima ne daje rezultate pa je američki proizvođač vozila spreman za nove poteze.

Dizajn

Oko polovina kupaca ovog krosovera je potrošila novac na Lincoln po prvi put u životu, a veliku zaslugu za to ima mladalački dizajn. MKC je takođe veoma uspešno sakrio vezu sa rođakom iz Forda, a za 2019. godinu on je više približen sa modernijim modelima kompanije kao što su Continental i Navigator. To se posebno odnosi na prednji deo sa većom maskom hladnjaka i LED farovima. sa kojima MKC definitivno deluje luksuznije. Ovaj krosover je izgubio svoje agresivne linije, ali to možda i nije bitno pošto Lincoln više cilja na kupce koji žele udobnu i tihu vožnju na duže relacije. Kao i u prošlosti, u ponudi će se naći i najluksuznija Black Label verzija, koja je rezervisana samo za Lincolne sa najviše opreme. Sa njom kompanija se nada privuće kupce sa dubokim džepom koji su ranije vozili isključivo nemačku konkurenciju.

Enterijer

Lincoln nije posvetio mnogo pažnje enterijeru, a to i nije mana pošto je reč o tihom i kvalitetnom enterijeru koji je izuzetno dobro organizovan i nema većih mana. Najviše pažnje privlači spomenuti Black Label koji dozvoljava kupcu da izabere između tri različita stila sa kožom, drvetom i hromom najvišeg kvaliteta. Novi osmoinčni monitor je standardan i pruža Apple CarPlay i Android Auto funkcije, a tu je i sistem poznat kao Lincoln Way i on je u stanju da omogući vlasniku da kontroliše mnoge komande preko mobilnog telefona. Lincoln je unapredio i sigurnosne mere sa modernijom tehnologijom pa su tako standardani sistemi kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti, monitor za mrtvi ugao i upozorenje za kretanje pešaka u lošem osvetljenju.

Mehanika

Kada se zna da većina konkurenata takođe pruža samo izbor motora od četiri clindra, niko nije iznenađen što je Lincoln krenuo istim koracima. U 2019. godini dva turbo benzinca će biti opcije, a oni su već viđeni u mnogim Ford i Lincoln modelima širom sveta. Standardan dvolitarski motor razvija 245 ks i 373 Nm obrtnog momenta dok opcioni 2,3-litarski motor stiže sa 285 ks i 414 Nm obrtnog momenta. Pogon na prednje točkove je standardan, uz opcioni pogon na sva četiri točka. Jedna od retkih mehanički promena je menjač gde je novi osmostepeni zamenio dosadašnji šestostepeni.

Zaključak

Po početnoj ceni od 32.880 dolara, osveženi MKC se očekuje u prodaji na leto kao 2019. model. Na prvi pogled ne deluje da je Lincoln promenio mnogo toga i sa izuzetkom osveženog prednjeg dela MKC je gotovo identičan prethodniku. Ipak, sa zadovoljavajućom prodajom u SAD i Kini, Lincoln nema razloga za većim promenama u narednih nekoliko godina pre nego što debituje potpuno novi model. A za sada jedina nedoumica je kako će se on zvati…

Zoran Tomasović

 

 

(272)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments