1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. PSA zahteva povraćaj polovine novca od GM-a
PSA zahteva povraćaj polovine novca od GM-a
0

PSA zahteva povraćaj polovine novca od GM-a

2.60K
0
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa, koja je isplatila iznos od 1,3 milijarde evra kompaniji General Motors, na ime preuzimanja evropskih poslovnih operacija, sada zahteva povraćaj čak oko polovine ugovorenog iznosa, a sve zbog neefikasnosti Opelovih agregata, u smislu smanjenja štetnih emisija CO2.

PSA je objavio ranije tokom meseca kako planira da Opelove modele znatno brže prebaci na sopstvenu, efikasniju tehnologiju, u pogledu potrošnje goriva, kako bi uspeo da ispuni uslove u pogledu štetnih emisija, koji stupaju na snagu u EU, počev od 2020. i 2021. godine, i kako bi izbegao plaćanje penala.

PSA, svoj zahtev za povraćajem novca temelji na tvrdnji da nije dobio korektne informacije o strategiji redukcije emisije štetnih gasova koju primenjuje Opel, a u svojoj nameri je spreman da se angažuje i sudskim putem, ukoliko se rešenje ne pronađe na drugi način.

Neki izvori navode da PSA potražuje od 711 do 948 miliona američkih dolara, po ovom osnovu.

Razgovori na temu prevazilaženja spora, između dve kompanije, već su u toku, kako navode izvori bliski obema stranama.

Portparol kompanije GM, Dejvid Koldvel je odbio da komentariše navode o davanju nepotpunih i lažnih informacija PSA grupi, u kontekstu letošnjeg preuzimanja Opela. Njegov PSA kolega, postupio je identično.

Proizvođači automobila se grčevito trude da ispune zahteve nove evropske regulative, u pogledu emisija koji se odnose na 2021. godinu. Prema tim standardima, emisije će morati da se, do tada, svedu na nivo od 95 g/km umesto sadašnjih 130 g/km. Pad prodaje vozila sa dizel agregatima dodatno otežava zadatak za proizvođače.

Izazov koji je pred njima, inicirao je velike investicije u agregate manje zapremine, elektromobile, kao i u hibridnu tehnologiju. Za proizvođače koji ne budu uspeli da ispune rigoroznu regulativu, kazne se kreću od 113 američkih dolara po vozilu, za svaki gram prekomerne emisije CO2. Prevedeno na obim proizvodnje prosečnog proizvođača, to znači da su u pitanju iznosi potencijalnih kazni od više stotina miliona evra godišnje.

Izazovi pogrešno predstavljeni

PSA veruje da je tokom pregovora, GM neiskreno predstavio izazove u pogledu redukcije emisija, sa kojima se Opel suočava. To može da se zaključi iz izjave Karlosa Tavareza, prvog čoveka PSA grupe, datoj pre tri nedelje: „Tek nekoliko nedelja nakon okončanog preuzimanja, došli smo do spoznaje da Opel nije u stanju da se uklopi u regulativu koja stupa na snagu 2021. godine“. Nakon toga, akcije PSA grupe, doživele su pad od 11%.

„Formirali smo timove koji su angažovani na ponovnom postavljanju strategije razvoja proizvoda i tehnologija, kako bi izbegli plaćanje kazni, čija visina može da ugrozi egzistenciju kompanije“, izjavio je Tavarez tada.

Među neprijatnim iznenađenjima, našla se i činjenica da se GM previše oslanjao na značajne nivoe prodaje elektromodela Ampera/Bolt, na čijoj prodaji, kompanija gubi 11.850 američkih dolara, po svakom realizovanom komadu.

„Tehnička rešenja koje je Opel koristio, ekonomski su potpuno neisplativa, a njihova primena je vodila u ogromne gubitke. Prema tome, prva stvar koju je trebalo učiniti, je odustajanje od primene. Međutim, ovakav potez bi doveo do eksplozije štetnih emisija na nivou cele Opel flote“, navodi dobro obavešten izvor.

Nakon što je PSA preuzeo kontrolu nad kompanijem, Opel je obustavio prodaju modela Ampera na norveškom tržištu, koje je apsorbovalo najveći procenat prodaje. Istovremeno, PSA je uvećao cenu predmetnog modela na evropskom tržištu za 6.760 američkih dolara.

PSA će verovatno imati problema kako bi ubedio advokate kompanije GM, što bi moglo da postupak uvede u arbitražu, da nije mogao da bude svestan veoma loše Opelove pozicije u pogledu štetnih emisija.

Prilikom predstavljanja dogovora koji je GM postigao sa PSA, čak pet meseci pre julskog zaključenja ugovora, šef kompanije GM, Meri Bara navodi da je „pooštravanje regulative i prateći troškovi vezani za usklađivanje sa istom „, glavni razlog za prodaju Opel brenda.

Pre realizacije transakcije, Opel je bio na “najboljem putu” da probije zakonsku regulativu u pogledu emisija CO2 za 3,7 grama, prema navodima istraživanja koje je sproveo PA Consulting, a koje je objavljeno unovembru 2016. godine.

„Godinama unazad smo izveštavali da Opel/Vauxhall ima silne probleme vezane za usklađenje sa sve strožijom regulativom u Evropi, u pogledu emisija CO2. Opel je sedam godina u zakašnjenju sa modernizacijom agregata, a propustili smo da napravimo velike investicije u elektrifikovana vozila.“ – naveo je Tomas Getle, rukovodilac Opela.

Pod tepihom

Ispostavlja se da je prava situacija još dramatičnija za Opel, navode izvori iz PSA grupe. Prema njihovim analizama, emisije koje Opel flota proizvodi, čak za 10 grama prevazilaze norme, što je nekoliko puta više od blagog prebačaja, kako je to predstavljeno PSA grupi, tokom pregovora. Ukoliko su navodi iz PSA korektni, to bi značilo da su kazne sa kojima bi se kompanija suočila na nivou od preko jedne milijarde evra.

Razlike u procenjenom uticaju na štetne emisije, leže pre svega u neralnim očekivanjima iz GM, u pogledu obimne prodaje vozila sa dizel agregatima, ali i modela Ampera, navode isti izvori iz PSA grupe.

„Profesionalci koji su bili uključeni u pregovore, došli su do ove spoznaje, vrlo brzo nakon preuzimanja. GM je probleme gurao pod tepih“, nastavlja neimenovani izvor.

PSA je trenutno veoma angažovan na razvoju elektrifikovanih verzija modela Corsa, Grandland X i Crossland X, a što nije bio deo prvobitno predstavljenog plana, još tokom marta.

Cela flota Opel automobila će biti nanovo razvijena i počivaće na PSA arhitekturi, uključujući i agregate, do 2024. godine, što je opet, tri godine ranije u odnosu na inicijalne zamisli.

„Sa novim saznanjima, sasvim je sigurno da će PSA morati da izvrši obezvređenje plasmana u Opel. Ovo, u prevodu znači, da je PSA platio mnogo veći iznos za Opel, nego što on zaista vredi. Izračunali smo da će PSA, po ovom osnovu, morati da na rashode prenese, čak milijardu evra u narednih pet godina.“ – navodi Filip Hušua, analitičar.

Izvor: Reuters

Foto: Getty Images

Priredio: Zvezdan Božinović

(2595)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments