1. Home
  2. Vesti
  3. VW sprema dolazak Golfa 8 i u to ime sprema investiciju od 3 milijarde evra
VW sprema dolazak Golfa 8 i u to ime sprema investiciju od 3 milijarde evra
1

VW sprema dolazak Golfa 8 i u to ime sprema investiciju od 3 milijarde evra

6.85K
1
Podelite sa prijateljima:

Pre samo par sedmica je Volkswagen objavio planove u vezi sa investicijom od 653 mililona dolara u Pačeko fabrici u Argentini, da bi sada najavio nameru  da uloži mnogo više. Reč je o fabrici u Volfsburgu, koja će dobiti finansijski „ajnšpric“ od 3 milijarde evra, da bi spremno dočekala dolazak osme generacije Golfa. Pored toga, deo sredstava će biti iskorišćen za izgradnju novog dizajnerskog centra u oblasti tehničkog razvoja.

Kompletna Golf porodica će biti sklapana u Volfsburgu, od  naredne generacije pa nadalje. Ovo je u velikoj meri vezano i za „zelene“ planove marke, koja želi da lansira čitav niz električnih modela do kraja sledeće dekade.

VW nije sa javnošću podelio dodatne detalje vezane za Golf 8, koji bi trebalo da debituje u 2019., uzimajući u obzir da je aktuelni model prisutan na sceni od 2012, kao jedan od prvih nosilaca MQB platforme. Bilo je predviđeno da najpopularniji model iz Volfsburga bude predvođen perjanicom u vidu R400 ili R420 verzije, ali je taj projekat odbačen zbog „dizelgejta“.

Glasine govore da će novajlija doći u formi „blagog hibrida“, koji bi trebalo da posluži kao alternativa za kupce dizela, koji su u potrazi za boljom efikasnošću. Još jedna glasina kaže da bi „osmica“ mogla da skine dodatnih 70 kilograma težine, zahvaljujući unapređenoj MQB arhitekturi, što bi takođe dovelo do povećanja unutrašnjeg prostora.

Čak i ulazne verzije Golfa će navodno imati potpuno digitalizovan klaster instrumentacije, dok će „fensi“ 3D „head-up“ displej biti opcija. „Šuška se“ takođe da će GTE, GTI i R verzije dobiti više snage, dok će kvalitet materijala biti unapređen a da to ne utiče na porast cene.

Naziv „Golf“ će počivati na sredini zadnjeg dela, nešto poput Arteona.

(6848)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li je neko pre 6 godina mogao da pretpostavi da Golf osmica po pitanju popularnosti neće biti ni bleda senka svojih prethodnika …