1. Home
  2. Sport
  3. Danica Patrick odlazi u „penziju“
Danica Patrick odlazi u „penziju“
0

Danica Patrick odlazi u „penziju“

380
0
Podelite sa prijateljima:

“Kuća slavnih ili prodavanje magle?“

Novembar 17., 2017. godine. Majami, američka savezna država Florida. Poslednji vikend NASCAR šampionata nagoveštava veliku dramu. U generalnom plasmanu četiri vozača su izjednačena u poenima, što znači da će sam finiš poslednje trke doneti šampiona. Toyota juri svoju drugu titulu u poslednje tri godine, Ford je čeka još od 2004. godine, a po prvi put posle mnogo vremena, Chevrolet je izgubio sve šanse da ponovo bude najbolji. Dale Earnhardt Jr., miljenik navijača i najpopularniji vozač 14 godina zaredom, vozi svoju poslednju trku u karijeri. Matt Kenseth, 45-godišnji veteran sa 39 pobeda i šampionskom titulom iz 2003. godine, će takođe u penziju posle nedeljne trke. Ali na momenat sve to nije bitno – jer je Danica Patrick istog dana zvanično objavila da se povlači iz profesionalnog auto-moto sporta na kraju sezone.

Patrickova slavi jedinu pobedu u karijeri u Indy šampionatu 2008. godine

2005 Indianapolis 500

Za Danicu Patrick gotovo niko nije ni čuo sve do 2005. godine, iako je ona imala solidnu karijeru i pre toga u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tu spada odlično treće mesto u generalnom plasmanu 2004. godine u Toyota Atlantic Championshipu, a onda je stigao poziv Rahal Letterman Racinga i Patrick nije mogla da odbije ponudu da vozi Panoz Hondu u Indy šampionatu. Iako je Indy nekada važio za izuzetno prestižnu disciplinu u SAD, već duži broj godina on je zaostajao za NASCAR-om, ali je i dalje privlačio ogromnu pažnju publike. Patrickova nije započela sezonu na najvišem nivou, ali odlično četvrto mesto na četvtoj trci ju je stavio u sam centar pažnje. Sedmicu dana kasnije na Indianapolis 500 trci ona je postala tek četvrta žena koja se kvalifikovala za najveću trku u sezoni i prva koja je vodila krug. Ona je trku završila kao četvrta, a od tog momenta pa do kraja sezone gledanost Indy šampionata je porastao za čak 40%.

Patrickova i njen Indy bolid

Navodna “istorija“

Patrickova će provesti čak sedam godina u ovom takmičenju i po mnogima će napisati istoriju 2008. godine kada je, zahvaljujući odličnoj pit strategiji u finišu trke u Japanu, zabeležila jedinu pobedu u svojoj Indy karijeri. Mediji su preneli da je Patrickova na taj način postala prva žena koja je pobedila u nekoj profesionalnoj automobilskoj trci, ali to nije istina. Spomenućemo Francuskinju Michele Mouton koja je za volanom Audija Quattro pobedila u četiri relija tokom 1980-ih godina u Svetskom Reli Šampionatu (WRC), uključujući i drugo mesto u generalnom plasmanu 1982., dok su sestre Force (Ashley, Courtney i Brittany) imale dosta uspeha u američkom Hot Rod Šampionatu (NHRA). Ipak, Patrickova zaslužuje pohvale ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je otvorila vrata i ostalim ženama pa su narednih godina u Indy šampionatu debitovale i Milka Duno, Ana Beatriz, Simona de Silvestro i Pippa Mann.

– Patrickova na zvaničnoj NASCAR prezentaciji

Prelazak u NASCAR

Krajem 2009. godine, dok je još vozila u Indy šampionatu, Patrickova je najavila da će voziti i neke trke i u američkom NASCAR šampionatu. Pošto nije imala nikakvog iskustva, dogovor je pao da se oproba u slabijoj Nationwide (danas Xfiniti) seriji za volanom Chevroleta za JR Motorsports – tima čiji je vlasnik spominuti Dale Earnhardt Jr. Ova vest je donela podsmehe kod tradicionalnih ljubitelja NASCAR-a koji su već tada smatrali Patrickovu kao precenjenog vozača i kao nekoga ko je dobio vozačko mesto samo zbog fizičkog izgleda, a ironija je da je stigla u tim čiji je vlasnik neko sa sličnim karakteristikama (Dale Earnhardt Jr. je sin istoimenog NASCAR vozača sa sedam titula u karijeri i mnogi smatraju da je dobio mesto u timu samo zbog toga). U svojoj prvoj Xfiniti sezoni Patrickova je vozila 13 od 33 trke, sa najboljim plasmanom od 19. pozicije (od 40 vozila na stazi) na poslednjoj trci u sezoni, što je bilo dovoljno za tek 43. mesto u generalnom plasmanu. Sledeće sezone je dodala još 12 trka i u Las Vegasu ostvarila najbolje mesto u NASCAR karijeri – četvrto.

Pored vožnje, Patrickova se bavila i manekenstvom

Jagnje među vukovima

Krajem 2011. godine moćni Stewart-Haas Racing (jedan od njegovih vlasnika Gene Haas je takođe vlasnik Haas Formula 1 tima) je objavio da je potpisao dugogodišnji ugovor sa Patrickovom sa kojim bi vozila delimičnu sezonu 2012. u najjačoj Sprint (danas Monster) seriji uz punu sezonu u slabijoj Xfiniti seriji. Ovaj potez je doneo još veće kritike nego u prošlosti. Kralj NASCAR-a i pobednik rekordnih 200 trka Richard Petty, je izjavio da ona može do pobedi samo ako svi ostali vozači ne izađu na stazu, a kao “dokaz“ je izneo njene rezultate iz Xfiniti serije. Naime, u svojoj jedinoj punoj sezoni Patrickova je samo četiri puta završila među deset najbržih u 33 trke i završila kao deseta u generalnom plasmanu. Dok to možda i nije loš rezultat za nekoga ko je početnik, treba spomenuti da je JR Motorsports imao dosta uspeha u istoriji i osvojio nekoliko šampionskih titula. U prevodu – Patrickova je beležila više nego loše rezultate kada se pogleda kvalitet njenog tima.

Čuvena slika iz Sports Illustrated magazina

Go Daddy

Znajući sve to postavlja se pitanje zašto bi veliki tim kao što je Stewart-Haas uopšte zaposlio nekoga ko ne može ostvariti dobar rezultat čak ni u nižerazrednim serijama. Odgovor leži u samom novcu. Naime, prelaskom u NASCAR, Patrickova je sa sobom “donela“ i svog dugogodišnjeg sponzora Go Daddy – kompaniju koja se bavi preprodajom internet prostora za veb-sajtove. Njen godišnji ugovor je bio vredan oko 13 miliona dolara, što ga je činilo jednim od najvećih u ovom šampionatu. Kada se na to doda i plata od 12 miliona dolara postaje jasno da je Patrickova bila jedan od najplaćenijih vozača u NASCAR-u i sve to pre nego što je uopšte vozila prvu zvaničnu trku.

Pred kraj vozačke karijere, ovakve slike su postajale sve češće

Daytona 500 2013.

A sve je počelo na najlepši mogući način i baš onako kako su čelnici NASCAR-a mogli poželeti. U kvalifikacijama za 2013. Daytonu 500, inače najveću NASCAR trku koja otvara sezonu svake godine, Patrickova se kvalifikovala na pol poziciju. Po procenama stručnjaka, gledanost te sezone je skočila za 20% i Patrickova se non-stop vrtela na ekranima čak i kada se nije borila za visoku poziciju. Na spomenutoj trci ona je završila kao osma, što je do današnjeg dana rekord za neku ženu na Daytoni 500, a jedina njena konkurencija je bila Janet Guthrie, koja je završila kao 12. (1977. godine), odnosno 11. tri godine kasnije. Ipak, Daytona 500 će biti jedini Top 10 plasman za Patrickovu u sezoni koju će završiti tek na 27. mestu u generalnom plasmanu.

Tipičan način na koji bi Patrickova završila trku – u sudaru

Od sumraka do svitanja

Nećemo analizirati svaku sezonu već ćemo obuhvatiti generalne detalje zašto (ni)je uspela u NASCAR šampionatu, ali ćemo spomenuti neke zanimljive statistike. Patrickova je vozila 190 trka u najjačoj Monster seriji i u sedam od njih bila među deset najbržih. Ostvarila je jednu pol poziciju (spomenuta 2013 Daytona 500), bez pobede ili Top 5 finiša, a najbolju poziciju (šestu) je ostvarila u  sezoni 2014. tokom trke u Atlanti. U nedavno završenoj sezoni Patrickova je završila kao 27. u generalnom plasmanu, a od vozača koji voze punu sezonu, iza nje su se našla samo četvorica i to iz nižerazrednih timova. U 2015. i 2016. sezonama Patrickova je završila kao 24. u generalnom plasmanu, što je njen najbolji rezultat. U međuvremenu je izgubila i Go Daddy sponzora i vukla se po sudovima sa novim Nature Bakery sponzorom.

Pol pozicija za 2013 Daytonu 500

Koreni

Da bi razumeli zašto je dolazak Patrickove bio veliki događaj u NASCAR-u, potrebno je da u kratkim crtama razumemo njegovu samu kulturu. Sve do 1990-ih godina NASCAR se smatrao „radničkim“ auto-moto sportom, za razliku od Indy šampionata koji se smatrao „gospodskom“ serijom . Tipičan NASCAR vozač je bio belac, koji je odrastao u širomašnom južnom delu SAD i slabo edukovan, ali u isto vreme je ostavljao srce na stazi. U isto vreme tipičan NASCAR ljubitelj je bio identičan, pa je ovaj sport imao grupu ne baš velikih, ali vernih navijača. Tokom 1990-ih godina NASCAR kreće da se širi pa su otvorene nove staze i na zapadnoj obali u saveznim državama Kaliforniji, Arizoni i Nevadi, a zatim su stigli i vozači iz ovih država. Najpoznatiji od njih je bio Jeff Gordon, koji će u karijeri pobediti u 93 trke i osvojiti četiri šampionske titule. Takve odluke su donele rezultate i NASCAR je vremenom prestigao Indy i postao najpopularniji auto-moto sport u SAD.

Nature Bakery je zamenio Go Daddy kao sponzora za sezonu 2017.

Jeff Gordon = Danica Patrick?

Znajući sve to, od Patrickove se očekivalo da bi mogla da napravi istu revoluciju kao Gordon tridesetak godina ranije. Gordon je rođen u saveznoj državi Kaliforniji i bio je relativno edukovan, a malo ljudi zna koliko je njegov početak bio težak, ako ni zbog čega drugog, onda zbog početka da je bio drugačiji. Međutim, Gordon je krenuo sa pobedama i vremenom je stekao vernu grupu navijača koji su ga pratili do poslednjeg dana. Gordon je imao lični uspeh, ali se takođe smatra osobom koja je ujedinila celu Ameriku po pitanju automobilizma i pomogla NASCAR-u da se probije u svih 50 američkih država. Očekivanja su bila gotovo identična i za Patrickovu, a mnogi su smatrali da bi ona mogla da privuče i ženski pol da obrati pažnju. Po mnogim karakteristikama ona je uspela u tome, posebno tokom ranih godina kada je njena popularnost bila na najvišem nivou, a čak i tokom zadnje godine je zauzela visoko šesto mesto po prodajnim rezultatima (majice, auto-modeli i slični suveniri).

Nature Bakery je kasnije poništio ugovor i tužio Patrickovu za nepoštovanje marketinga

Da li je ona zaista „vozač“?

Jedna od ključnih kritika na njen račun je uvek bio da je provodila mnogo vremena na stvari koje nisu povezane sa automobilizmom. Čak i pre nego što je stekla ime, Patrickova je vodila nekoliko automobilskih emisija, a kasnije su njene polu-gole slike krasile mnoge muške magazine. Nije bila retkost da udarna vest na glavnom NASCAR sajtu bude o tome „najnovijim slikama Danice u uskim joga pantalonama“ i dugo vremena takva strategija je i mogla da funkcioniše, jer na kraju dana svako zna Patrickovu kao devojku iz Go Daddy reklama dok samo ljubitelji sporta znaju da je Martin Truex Jr. prošle sedmice osvojio titulu.

Patrickova je već neko vreme u vezi sa još jednim NASCAR vozačem, Ricky Stenhouse Jr.

Muški sport

Ako sam ulazak u automobilizam nije bio lagan, Patrickova je kroz celu NASCAR karijeru služila za podsmehe koji, ruku na srce, možda i ne bi dobila da je reč o muškarcu (u isto vreme, nijedan muškarac sa sličnim rezultatima ne bi opstao toliko godina u timu kao što Stewart-Haas). Već dugo vremena ona je prekrštena u Crash-trick (Crash – sudar) zbog učestalih sudara, a na mnogobrojne svađe sa kolegama na stazi mnogi su karakterisali da je sigurno reč o „posebnim danima u mesecu“. Njen šef do pre par dana Tony Stewart je jednom prilikom izjavio da se nije u nijednom momentu pokajao što je dao posao i da će njen uticaj biti vidljiv tek u budućnost. Patrickov klupski kolega Kurt Busch je dodao da u celoj Americi odjednom viđa veliki broj žena u mlađim kategorijama – nešto šta pre nije bio slučaj.

Vožnja Patrickove na stazi bi često bila veoma komična.

Pažnja kratko traje

Ipak, nedostatak boljih rezultata je označio da medijska pažnja ne može večno da traje. Posle 2016. godine Patrickovu je napustio dugogodišnji sponzor Go Daddy, a tu ulogu je preuzela malo poznata firma za proizvodnju zdravih slatkiša Nature Bakery. Njen novi ugovor je bio za 75% manji od prethodnog i zvanično nije objavljen sve do par sedmica pred početak nove sezone. A onda, svega mesec dana nakon što je 2017. sezona započela, Nature Bakery je tužio Patrickovu zbog nepoštovanja ugovora. Naime, sponzor je tvrdio da Patrickova ne radi svoj posao za marketing i samim tim je poništio ugovor. To je ostavilo velike posledice na nju i u nijednom momentu se nije oporavila, a veliku ulogu u tome je igrao i sam tim.

Stewart-Haas Racing

Da je Patrickova vozila za neki nižerazredni tim, njeni rezultati možda i ne bi privlačili veliku pažnju. Ali za volanom Stewart-Haas Chevroleta, kasnije i Forda, svaka greška se skupo plaća. U timu je ipak Kevin Harvick, šampion iz 2014. godine, zatim Kurt Busch, šampion iz 2003. godine i pobednik ovogodišnje Daytone 500, i na kraju zvezda u usponu Clint Bowyer. Na sve to Stewart-Haas je na početku sezone prešao sa Chevroleta na Ford i rezultati nisu bili baš najbolji pošto je svakom timu potreban vremenski period da se „navikne“ na novog proizvođača. Tim je pobedio samo tri trke ili dvostruko manje nego godinu dana ranije, a Harvick je završio na odličnom trećem mestu u generalnom plasmanu.

Dodaćemo i da sam prelazak iz Indy šampionata u NASCAR nije nimalo lak pošto su automobili zvačajno veći i teži. U periodu kada je Patrickova pisala vesti istim korakom su se odlučili i neki drugi vozači koji su imali značajno bolju Indy karijeru. To se pre svega odnosi na imena kao što su Juan Pablo Montoya, Sam Hornish Jr., Patrick Carpentier i Dario Franchitti. Posebno loše je prošao četvorostruki Indy šampion Franchitti koji je izgubio NASCAR mesto posle samo osam trka, a ni trostruki šampion Hornish Jr. nije bio mnogo bolji. Jedini izuzetak je šef Patrickove Tony Stewart, koji je osvojio tri titule i pobedio 49 trka u impresivnoj karijeri.

Zaključak

Na konferenciji za štampu Patrickova je izjavila da još uvek nije spremna za penziju, ali nedostatak sponzora i tima za veći plasman je naterao na iznenađujući potez već u 35. godini života. Na kraju dana pitamo se ko je glavni krivac za tako nešto – sport, tim, mediji ili sam vozač? Odgovor je verovatno da su svi igrali određenu ulogu manje ili više.

Patrickova jednostavno nije mogla da se nosi sa visokom pažnjom koju su mediji upućivali, a još manje sa očekivanjima da žena u tradicionalnom muškom sportu može da promeni mišljenja vernih navijača. Stewart-Haas Racing ne može da se krivi. Tim je ipak „ubacio“ Patrickovu u nižerazrednu seriju nekoliko godina pa samim tim je mogla da zna kako se NASCAR automobil ponaša na stazi. I na kraju – veliku krivicu, možda i najveću od svega, nosi upravo Patrickova. Jeff Gordon je pokazao da ukus navijača može da se promeni, ali za tako nešto je potrebno ostaviti srce na stazi. Većina karijere Patrickove je prošla u svađama sa drugim vozačima, sudarima i pokušavanjima da sebe „proda“ kao seks simbol umesto kao profesionalni vozač.

Ipak, ne možemo ni da ne pogledamo budućnost i da se zapitamo šta će biti jednog dana kada/ako ženski vozač pobedi trku i/ili osvoji šampionsku titulu… Da li će se onda tema Danice Patrick ponovo otvoriti kao o pioniru u ovom auto-moto sportu koji je otvorio put i drugim ženama? Ili će svet i dalje da priča kako je „prodavala maglu“ preko izgleda i da nikada nije ni bila pravi vozač? Jedno je sigurno – zbog Danice Patrick svako zna šta je NASCAR. Takvi ljudi možda ne znaju za koji tim je ona vozila i kakve rezultate je ostvarila, ali na kraju dana, tokom jednog kratkog vremenskog perioda, Danica Patrick je „zapalila svet“ i NASCAR šampionat nikada više nije bio isti…

Zoran Tomasović

(380)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments