1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aston Martin Vantage – Prekretnik
Aston Martin Vantage – Prekretnik
0

Aston Martin Vantage – Prekretnik

275
0
Podelite sa prijateljima:

Britanski proizvođač najavio je da bi novi Vantage ujedno mogao imati ulogu prekretnika za ovu kompaniju. Naime, u Aston Martinu veruju da će ovaj automobil biti presudan da ta kompanija ovu godinu završi „u plusu“ što bi bilo prvi put od 2010. godine da Britanci ostvare takav „podvig“.

Dizajn

Nema svrhe govoriti da je cilj dizajnera bila atraktivnost i što bolja aerodinamičnost karoserije. Prednji spliter usmerava vazduh ispod automobila, gde se on putem čitavog sistema pregrada kanališe gde je dalje potrebno.

Odmah po predstavljanju, masa čitalaca uputila je zamerke na izgled spoljašnjosti automobila, pre svega aludirajući da prednji kraj modela veoma liči na Mazdu MX-5. U unutrašnjosti, Vantage je ipak donekle odstupio od dizajnerskog stila Aston Martina koji krasi trenutne modele. U pitanju je pravi, sportski enterijer.

Aston Martin Vantage

Iako se na vrhu centralne konzole nalazi i ekran osetljiv na dodir, dugmad ipak nisu nestala, što je odlična stvar. Najbitnije funkcije i dalje se mogu kontrolisati putem dugmadi, a najvažnija su raspoređena u obliku trougla u dnu centralne konzole.  U skladu sa sportskim pedigreom Vantagea je i volan, koji je blago zasečen u dnu.

 

Aston Martin je potvrdio da će kupci moći da biraju između dve vrste sedišta koje nose naziv Sport i Sport+. U enterijeru su korišćeni plemeniti materijali poput kože i Alcantare, a opciono je moguće uzeti i paket gde potonju koža menja u potpunosti. Uz sve to, Britanci tvrde da je Vantage sportski, ali i praktičan automobil, koji je moguće koristiti svakodnevno. U prilog tome ističu veličinu prtljažnika, čija korisna zapremina iznosi 350 litara.

O dizajnu Vantagea, jedan od dizajnera Aston Martina rekao je „Ovaj automobil nastao je kao vizuelni spoj DB10 i Vulcana“.

Srce iz Nemačke

Aston Martin Vantage pokreće AMG-ov V8 twin turbo agregat zapremine 4 litra izlazne snage 510 „konja“ uz 685 Nm obrtnog momenta, a snaga se na točkove prenosi putem ZF osmostepenog automatskog menjača. Uz „suvu“ masu od 1.530 kilograma dolaze i odlične performanse, a valja napomenuti i savršeno raspoređenih 1,5 tonu u odnosu 50:50.

Naime, Aston Martin Vantage iz mirovanja do „stotke“ stiže za 3,7 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi nešto više od 312 km/h. Kako bi se ukrotila ovolika moć i omogućila civilizovana svakodnevna eksploatacija automobila, vozaču su na raspolaganju tri moda vožnje: Sport, Sport+ i Track. U zavisnosti od odabranog moda, prilagođavaju se upravljanje, oslanjanje, transmisija, ali i snaga motora.

Aston Martin Vantage

 

Prvi put u jednom Aston Martinu nalazi se sistem dinamičkog vektoringa obrtnog momenta sa zadnjim diferencijalom sa elektronskim zaključavanjem. Ovaj diferencijal povezan je elektronski sa sistemom za kontrolu stabilnosti vozila. Što se tiče oslanjanja automobila, napred su postavljena dvostruka poprečna ramena, dok je pozadi multilink vešanje.

Vantage će biti postavljen na naplatke od 20 cola, a za zaustavljanje britanske sportske zveri zaduženi su dvostruki diskovi od 400 mm sa šestoklipnim kleštima na prednjim točkovima, kao i ventilirajući diskovi od 370 milimetara na zadnjim točkovima. Fabrički, Vantage dolazi sa Pirelli P Zero gumama.

Rezime

Kada je Aston Martin objavio 2013. godine da je postigao dogovor sa Daimlerom o korišćenju određenih AMG agregata, britanska stručna štampa setila se prethodnih, srećnih vremena i plodne anglo-germanske saradnje u svetu performantnih automobila.

Međutim, od početka svetske ekonomske krize, Aston Martin se teško nosio sa posledicama, i gotovo deceniju vodi žestoku finansijsku bitku. Ipak, prema najnovijim izveštajima sa Ostrva, novi Vantage biće onaj tas na vagi koji će doneti prevagu i vratiti Aston Martin među profitabilne kompanije.

Iako će biti prekretnik za svoju kompaniju, Vantage je ipak veoma daleko od automobila za široke narodne mase. Evropska aristokratija moći će da ga pazari za „samo“ 154.000 evra. Srećnici koji imaju taj novac, moći će da Aston Martin Vantage provozaju u proleće 2018. godine.

Đorđe Platiša

 

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments