1. Home
  2. Testovi
  3. BMW X3 xDrive 20d M Sport – It’s me, Leclerc!
BMW X3 xDrive 20d M Sport – It’s me, Leclerc!
0

BMW X3 xDrive 20d M Sport – It’s me, Leclerc!

2.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Iz, tada nepoznatih nam razloga, nisu hteli da ga puste iz kaveza, na oktobarsko sunce Andaluzije . Sakriven u kontejneru dosadno plave boje, šepurio se u divnoj mistik varijanti nijanse koju takođe, najčešće zovemo plavom. U trenutku spoznaje novog X3, postalo je kristalno jasno. Harald vrlo dobro zna šta priča . Nepominjanje prezimena uvaženog gospodina, leži u činjenici da bi ono, nas zrelije, neminovno podsetilo na mrskog nam Krigera iz serije „Otpisani“. A to ne želimo. Ovaj Nemac je zaslužan za toliko puno vozačke radosti na našim prostorima.

Dizajn prodaje automobil…

Testirani primerak poseduje M Sport paket opreme i u istoj boji je kao i onaj iz Španije, samo što mi to nismo mogli da zaključimo u istom trenutku, s obzirom na to da smo ovaj komad plemenitog metala dobili na druženje, odmah nakon što je stigao u Srbiju, i momentalno odeven u maskirnu uniformu, kako bi ostao sakriven do promocije, koja počinje u istim trenucima kada i objava testa. Sve ovo znači da je sam tekst bivstvovao na serveru AutoRepublike danima pre nego li smo ga obnarodovali, a zbog izričitog zahteva iz kompanije BMW AG, prema lokalnim medijima.

Tehničke specifikacije potvrđuju prve vizuelne impresije: širi (+1,7 centimetar), viši (+1,6 centimetar)  i značajno duži (+6,1 centimetar), od pretka. Pritom, oko 90% prirasta u dužinu se odnosi na veći međuosovinski razmak. Konačno, X3 izgleda baš onako kako treba.

Prave proporcije, bitni dizajnerski detalji koji ga jasno odvajaju od ostatka BMW game, što je potpuno u liniji sa najavama iz Minhena da će svaki budući model imati svoj identitet (mi entuzijasti to nazivamo „dušom“), ali sa dovoljno dodirnih tačaka ka dizajnerskom jeziku kompanije i prethodne dve generacije.

Za primer, možemo da navedemo pravougaona LED svetla za maglu. Već viđena u BMW-ovom portfoliju, nikada do sada u krosover segmentu. Taman kada su svi pomislili da će „audizacija“ BMW modela dobiti punu autorizaciju od strane uprave kompanije, kroz spojene prednje svetlosne grupe sa (ovoga puta) nikad većom rešetkom hladnjaka, pogrešili su naravno. BMW nema uvek najlepši model na tržištu, ali jeste kontinuirano autentičan.

Da bi neko ili nešto bilo premijum, ne mora nužno da bude lep(o), ali prepoznatljivost i harizmatičnost, je prosto imperativ. Na sličan način, autor opravdava i svoju pojavu 🙂 , pa otuda i ne čudi prirodna sklonost ka ovom brendu, koja nije od odraza na profesionalne sudove. Novi BMW X3, za razliku od odlazaćeg, ima oba, a takva bi percepcija bila dostupna, sve i da nam je samo čulo vida aktivno.

Enterijer

Ulaskom u kabinu, aktiviramo i čulo dodira. Onoliko koliko je dizajn spoljašnosti X3 osvežavajuć u odnosu na prošlu generaciju, enterijer je doživeo toliko unapređenje da je trenutno među vodećim u celoj gami. Napredak u odnosu na odlazeći model ne čudi, ali je zaista veoma prijatno iznenađenje da se kvalitet upotrebljenih materijala toliko drastično popravio da ga se ne bi postidela na prestižna serija 7. Ceo ambijent se može opisati odličnim koktelom upotrebljene kože, tkanine visokog kvaliteta, mekanog gumiranog materijala koji je prisutan i na manje dostupnim površinama, kao i hroma. Vrlo luksuzno, bez ijedne primese neutemeljene raskalašnosti. U noćnim uslovima, flert momenat, na pravi način, raspiruje ambijentalno svetlo. Ukratko, stavite Hilari Klinton na mesto suvozača, izgledaće vam bolje od Monike Levinski.

Završna obrada je u skladu sa germanskim standardima.

Razgovarajući letos, sa dragim prijateljem, koji sedam generacija unazad (ne po liniji porodičnog stabla, već po BMW genezi) vozi „ultimate driving machine“ i tražeći obrazloženje sa svoje repetirane izbore, shvatio sam koliko vozačima znači dobra ergonomija, lakoća snalaženja, intuitivna upotrebna vrednost. Nalazili smo se tada u BMW i8, po prvi put. Ali, period navikavanja nije bilo: prsti lete po kabini po automatizmu, tačno znajući gde se šta nalazi, i čemu šta služi. Tako je i sa X3, postavka je identična, logična i očekivana. Stopa retencije starih kupaca neće biti narušena, a ma koliko automobila prošlo kroz naše ruke (i rubriku Testovi), nije se pojavio nijedan koji bi mogao da parira iDrive sistemu, sa jednostavnim pretragama kroz razumno raspoređene menije.

Pozicija za, taman koliko prija, nabreklim volanom se nalazi lako. Sedišta su baš onakva kakvim smo ih opisivali u brojnim prethodnim testovima BMW modela, znači idealna. Ono što i nije toliko karakteristično za svaki automobil sa ovim oznakama, odnosi se na fenomenalnu upotrebnu vrednost putničkog i prtljažnog prostora. Pet osoba, bez razlike u odnosu na etnicitet (nije greška, misli se, svejedno Japanci ili Crnogorci) odnosno veličinu i starosnu dob, sa prtljagom za dvonedeljno odsustvo, lak je zadatak za X3.  Sa tog aspekta, novi X3 se toliko približio uz X5, da čak postoji opasnost da poneki tradicionalni kupac iz ovog segmenta, zastane na stepeniku niže.

…Ali vozna dinamika prodaje brend

Svaka čast znanom, štedljivom, energičnom, elastičnom i civilizovanom 20d agregatu, još veće priznanje odajemo ZF osmostepenoj automatskoj transmisiji, za koju smo verovali da nije podložna daljem prosperitetu (i prevarili se), jer funkcioniše jednako inteligentno, samo još brže, ali ključni segment koji izdvaja X3 u odnosu na konkurenciju je CLAR platforma.

Zahvaljući svojoj modularnoj naravi, upotrebljena je i u serijama 5 i 7 (premijerno). Opšti konsenzus u redakciji uživa stav da je ovo, trenutno najuspelija platforma koja se koristi za serijske automobile. I zaista, da ste u krosoveru, shvatićete jedino zahvaljući nešto višoj, u odnosu na klasične automobile, poziciji za volanom, ali po ponašanju u vožnji, nipošto.

Stvar je prilično jednostavna: ne mora nigde da piše da je raspored mase po osovinama u potpunoj ravnoteži, niti moramo da angažujemo sertifikacione organizacije da verifikuju progres po pitanju poboljšanja torzione krutosti. Sedneš, i mahnito provozaš par kilometara na pustoj, krivudavoj test stazi, u zavičaju. Nestvarno je do kojih granica, kontrole stabilnosti ostaju pasivne. Hoćemo da kažemo, nema potrebe za intervencijom, jer je vozilo u tako dobrom balansu, da je držalo željeni pravac kretanja, znatno duže od mnogih hedžbeka C segmenta, koje je na istom mestu snašla slična sudbina. U celoj toj dinamičkoj ofanzivi, nijednog se trenutka nije pojavila doza urođenog straha od gubitka kontrole nad automobilom. Naginjanja karoserije, i ukoliko postoje, van su domašaja opažajnih mogućnosti centralnog nervnog sistema.

Bez oduzimanja na komforu

E sad, nekako slično vozno iskustvo smo doživeli i sa Alfa Romeo Stelvio sa dvolitarskim turbo benzinskim agregatom, uz jednu bitnu razliku, ne uzimajući u obzir razlike u prirodi agregata. Očigledno tvrđe podešeno oslanjanje u oba modela je na, donekle različit način amortizovalo nesavršenosti kolovoza. Ukoliko smo za Stelvio utvrdili da solidno filtrira neravnine, X3 je to činio na način na koji se ne bi postidela rasna limuzina, odnosno ignorisao ih je poput ozbiljnog gospodina. Još da dodamo da je Stelvio koketirao sa podlogom na “štiklama” od 20 inča, dok je X3 bio za broj obdareniji. Jedina “negativna” implikacija se ogledala u nešto bučnijem kontaktu sa podlogom, u poređenju sa manjim naplatcima, nikako u odnosu na druge modele.

Govoreći o nivoima akustične udobnosti, moramo da naglasimo da su, takođe, vrhunski. Jasno je da je dizel agregat ispod haube, jasno je i da smo u krosoveru, ali buka koja dopire iz spoljnog sveta je prijatna, nikako invazivna. Ovo se odnosi i na uslove u vožnji pri brzinama koje naše zakonodavstvo smatra patogenim. Zasluge pripisujemo temeljnoj izolaciji kabinskog prostora, ali i skoro kupeovskoj aerodinamci (Cd = 0,29), dok deo kredita mora da se dodeli i opcionom sistemu dinamičke kontrole amortizera koji omogućava kompjutersko upravljanje za svaki točak ponaosob, ali u kojoj meri, znaćemo tek nakon testa verzije bez tog opcionala.

Kočioni sistem funkcioniše perfektno. Zaustavni putevi su kratki, a doziranje zaustavne sile bi, čak i “balvan” za volanom lako odmerio. Dakle, i po ovom pitanju, genetsko poreklo je nedvosmisleno. Upravljanje je progresivno, veoma direktno i sa odličnim odzivom. Težina koju ruke osećaju na volanu, potpuno je prikladna spram imidža brenda.

Oprema nikada bogatija

Testirani X3 ima listu opreme koja je duža od uputstva za upotrebu Kia Ceed. Svakako vredna pomena, pored već navedenih adaptivnih amortizera, su genijalna adaptivna LED svetla, parking asistent, upravljanje putem gestova i takozvani Performance Control.

BMW X3 je odlična vozačka sprava, sam po sebi. Međutim, ukoliko milenijalac čuči u vama, pored svih ostalih mogućnosti koje imate, moći ćete da se poigrate i sa, ne samo tradicionalnim režimima vožnje Eco Pro, Comfort, Sport i Sport +, već ćete zasebno moći da podešavate i parametre koji se tiču: oslanjanja, upravljanja, odziva agregata, kao i transmisije. Ipak, smatramo da bi remećenje tradicionalnog koncepta, u ovako uspelom vozilu, bio primer brutalnog svetogrđa. Dakle, milenijalci, samo izvolite, zaljubljenici u vožnju: verujte da inženjeri znaju šta volimo. Poenta može da se sažme kroz isečak iz dobro poznatog vica o nespretnom astronautu u svemiru: “nahrani prasiće i ne diraj ništa”.

Kratak rezime

Prosečna potrošnja na testu je bila 8,2 litara na sto kilometara kombinovane vožnje. Može znatno bolje, što smo proverili merenjima u različitim uslovima eksploatacije, ali znatno veća potrošnja je veoma teško ostvariva.

Cena test primerka iznosi 70.303 evra, od čega se na dodatnu opremu odnosi iznos od oko 35%, što znači da je ovaj model ekstremno dopingovan dodacima sa liste opcionala. Sasvim divna verzija, moći će da se kupi i za iznos od oko 55.000 evra.

Povratna karta

Menadžeri veoma često postavljaju planove i zadatke, pred niže nivoe uprave, koji se graniče sa razumnim. Ali, to jednostavno tako mora da bude, jer ambicija, natopljena znojem, ključ je napretka čovečanstva.

Sasvim sam siguran da je Harald izvanredan menadžer, a da je novi X3, povratna BMW karta na vrh premijum segmenta.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

BMW X3 xDrive 20d M Sport

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.708 x 1.891 x 1.676 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.864mm
Zapremina prtljažnika: 550/1.600 l
Masa praznog vozila: 1.750 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.995 cm³
Snaga: 140 kW/190 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 1.750 – 2.500 o/min

Pogon

Tip: xDrive na sva četiri točka
Menjač: 8/A

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink u 5 tačaka
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 275/35 R21

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,0 s
Maks. brzina: 214 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 60 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,3/8,2 l
Emisija CO2: 132 g/km

Cena

Testiranog modela: 70.303 evra

Dobre strane:

kvalitet izrade i materijala, motor/menjač, ogibljenje, funkcionalnost

Loše strane:

nije moj
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 10
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9,5
Kabina: 10
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9,5
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 10 Ukupno 9
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 10 Ukupno 10
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 9,16

 

(2165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments