1. Home
  2. Vesti
  3. Nove informacije o budućem BMW-u M3
Nove informacije o budućem BMW-u M3
0

Nove informacije o budućem BMW-u M3

273
0
Podelite sa prijateljima:

Postaje sve očiglednija potreba da kultni model BMW M3 doživi novu generaciju. Srećom, ljubitelji BMW brenda mogu da odahnu. Pripreme za premijeru M3 su već dobrano poodmakle. Ipak, veliki deo informacija o novitetu, još uvek nije dostupan širokom auditorijumu. Neke stvari se naslućuju, ponešto i znamo. Da vidimo zajedno šta možemo da očekujemo od novog M3.

Agregat

Sigurno je da će i novi model koristit poznati redni šestocilindarski, trolitarski biturbo agregat. Pretpostavlja se da će aktuelni motor kodne oznake S55 biti predmet daljih unapređenja koja bi rezultovala povećanjem izlazne snage na oko 500 ks. Šuška se i o primeni sistema blagog hibrida (48V). Sistem ubrizgavanja vode, takođe poznat i kao sistem ubrizgavanja koji sprečava detonacije, u stanju je da ubrizga vodu u mešavinu benzina i vazduha, direktno u cilindar, kako bi rashladio određene delove indukcionog sistema, koji bi, u suprotnom, mogli da dovedu do preuranjenog paljenja smeše. Govorka se i o mogućnosti da novi M3 koristi isti sistem ubrizgavanja vode, kao što je implementiran i u modelu M4 GTS, ali je to još uvek veoma neizvesno, s obzirom na to da se inženjeri kompanije intenzivno bave nužnim unapređenjem ovog sistema.

Većina problema sa ovim sistemom se odnosi na rezervoar namenjen skladištenju vode. Ne samo da je skromne zapremine, što iziskuje frekventne dopune, već vlasnicima dodatne brige stvara i zamrzavanje vode pri niskim temperaturama vazduha. Pošto znamo da i drugi proizvođači imaju agregate slične zapremine sa više od 500 ks, a koji ne koriste sistem ubrizgavanja vode (Alfa Romeo Giulia, na primer) verovatno je da će ovaj problem biti uspešno prevaziđen, čak i bez instalacije ovog sistema.

Platforma

Nema sumnje da će CLAR arhitektura biti iskorišćena za ovaj model. Zato, logično je očekivati obilnu upotrebu plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Izvestan je krov izrađen od ovog materijala, kao i kod svakog drugog M modela, ali je, takođe, očekivana primena i kod važnih segmenata karoserije. Sve ovo znači da će G80 BMW M3 biti značajno lakši od prethodnika, uz, kao što smo već naveli, značajan prirast snage.

Moguća elektrifikacija

Iako smo tokom Frankfurtskog sajma mogli da čujemo rukovodioca M odeljenja Franka van Melea  kako govori o maloj verovatnoći instalacije četvorocilindarskih agregata u M verzije, čak i uz moguću ispomoć elektromotora, sada se pojavljuju glasine i o mogućoj hibridnoj postavci pogonskog sklopa. Navodi se, doduše, mala verovatnoća ovakvog rešenja, ali čim postoje šuškanja za njih postoji i osnov. Svakako je ovakva nagađanja raspalio potpredsednik M divizije Dirk Haker, koji je obrazlagao neophodnost i blagodeti elektrifikacije u perfomantnim modelima.

Pošto je već sigurna instalacija sistema od 48 volti, moguće je i novi M3, nazivati blagim hibridnim električni vozilom, iliti skraćeno (MHEV – Mild Hybrid Electric Vehicle). To takođe znači da će sistem koristiti alternator koji će, poput elektromotora, biti povezan sa radilicom, povećavajući snagu agregata. To bi značilo, da pri krstarećim brzinama primerenim autoputu, motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne bi ni morao da bude u funkciji, jer bi dovoljno snage isporučivao alternator. Pored toga, na niskim obrtajima radilice, takođe bi se dobio dodatni impuls snage iz istog izvora. Sve ove modifikacije pogonskog sklopa, ipak nisu dovoljne da bi se ovakav koncept mogao nazvati plug-in hibridom.

Pogon na sve točkove?

Nova F90 generacija BMW M5 predstavlja prvi, u celokupnoj istoriji kompanije, model koji je van segmenta krosovera, a koji je delo M divizije, i pritom poseduje pogon na sve točkove. Upravo zahvaljujući toj činjenici, novi M5 se može pohvaliti faktom da je model sa najboljim ubrzanjem, koji je proizvela kompanija ikada. Iako se čini da nije nužno da i M3 dobije pogon na sve točkove, takva mogućnost svakako postoji. Posebno znajući da specifičan sistem već postoji i u upotrebi je u većem bratu.

Sistem pogona na sve točkove, koji koristi BMW M5, u normalnim okolnostima, glavninu snage isporučuje na zadnju osovinu, dok je moguće aktivirati i stalni integralni pogon. Ipak, pogonska sila može biti ukinuta točkovima prednje osovine, pritiskom na taster. S obzirom na ponudu konkurencije, ovo je logičan potez proizvođača.

 

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments