1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Samsung očekuje da učetvorostruči profit iz sektora automobilske industrije
Samsung očekuje da učetvorostruči profit iz sektora automobilske industrije
0

Samsung očekuje da učetvorostruči profit iz sektora automobilske industrije

155
0
Podelite sa prijateljima:

Samsung Electronics smatra da je vreme za ulog na dobitnu kombinaciju zvanu – električna, digitalno povezana i autonomna vozila. Kompanija predviđa da bi prodaja u okviru automobilske industrije mogla da se učetvorostruči do sredine naredne dekade.

Predsednik i šef za strategiju kompanije, Jang Son, opisao je trenutni Samsungov udeo od pet milijardi dolara prihoda iz automobilske industrije kao skroman, ali on veruje da automobili nude jednu od najboljih dugoročnih mogućnosti za kompaniju, poznatu po Galaxy telefonima.

„To za Samsung nije puno, jer mi imamo prihode od 200 milijardi dolara, ali ja se nadam da će taj udeo tokom vremena da se poveća i da ćemo dostići 20 milijardi do 2025.“, rekao je Son.

Da bi se stvorili uslovi za funkcionisanje nivoa 3 autonomne vožnje, Samsung procenjuje da će proizvođači morati da instaliraju senzore, elektroniku i softver, u vrednosti od oko 2.500 dolara po automobilu. Kako vozila budu opremljenija sa više komponenti, električna arhitektura, što Son naziva „cevovodom“, mora se prilagoditi na taj način da se uskladi sa rapidno rastućom brzinom razmene podataka.

Umesto stotina megabajta informacija koje generišu aktuelni automobili u toku dana, nivo 3 automobili, poput Audija A8, moraće da se izbore sa stotinama gigabajta, pa i terabajta kada budu u potpunosti autonomni. „Kada imate porast količine podataka od 100.000 puta, onda sve što radite oko svog „cevovoda“ mora da se menjai“, rekao je on. „To je kao da imate malu bazu podataka u prtljažniku, to je neverovatna mogućnost za IT kompanije poput nas.“

Samsung je već preuzeo korak ka to cilju sa kupovinom Harman International Industriesa, vrednom osam milijardi dolara. Takođe, ima još 80 milijardi na raspolaganju. Sada je u fazi kreiranja novog ADAS (sistem napredne vozačke asistencije) poslovnog entiteta kojeg vodi Džon Apsmajer, koji se Samsungu pridružio prošle godine, došavši iz Delphija, gde je pomagao u razvoju platforme za autonomna vozila.

Ključni proizvod u 2021.

Dotični proizvod bi u proizvodnju trebalo da uđe 2021., kao investicija od nekoliko miliona dolara, a Son smatra, da će nova „open-source“ platforma za autonomna vozila postati standard u okviru industrije.

Uz harmonizaciju interfejsa i dizajniranja interoperativnog softvera, treća lica će moći nezavisno da razvijaju komponente i aplikacije. Na taj način, proizvođači automobila mogu jednostavno ubace komponente dostupne na tržištu, za koje smatraju da su najbolje u klasi, bez neophodnosti da redizajniraju ili prepakuju vozila.

Son argumentuje ovaj pristup time što on podstaći brzinu inovacija, omogućujući tehnologiju autonomne vožnje iskoristivom po mnogo nižim cenama, uz uvođenje tržišne funkcionalnosti za koju bi inače bilo potrebno deset godina.

Razvijen zajedno sa TTTech kompanijom iz Austrije, Samsungov prototip sistem, kojeg je demonstrirao na IAA u Frankfurtu u septembru, izgleda kao mali laptop računar, ali je dizajniran izdrži mnogo, mnogo više. U suštini, on je poput naprednije i fleksibilnije verzije takozvanog „zFAS“-a, koji kotroliše sisteme nivoa 3, prisutne u Audiju A8, što Son naziva „velikom potvrdom“ tehnologije koju planira da koristi.

Trenutno, Samsungova „Ethernet“ arhitektura može da prenese 6 gigabita podataka po sekundi između desetina elektronskih kontrolnih jedinica, ali kompanija želi da poveća tu brzinu. „U suprotnom, cev nedovoljnog prečnika neće moći da sprovede podatke“, rekao je Son, koristeći prethodno navedenu metaforu.

Da bi proizvođačima automobila ponudio najbolju moguću fleksibilnost, Samsungov princip nadgradnje je relativno jednostavan. Primera radi, jedna jedinica bi bila dovoljna za postizanje nivoa 3, odnosno njegove funkcionalnosti. Za više nivoe autonomne vožnje, proizvođači jednostavno mogu da dodaju jedinice koje su u skladu sa njihovim potrebama, tako što će ih ređati jedne povrh drugih ili ih aranžirati u ravnu površinu, u zavisnosti od potreba paketa. To bi vozilima omogućilo kalkulacije od 20 do 200 teraflopa, što je mera broja kalkulacija po sekundi.

Son je takođe rekao da ga aktuelni izazovi koji se nalaze pred proizvođačima automobila podsećaju na transformaciju IT industrije u poslednjih 20 godina, kada je svaka kompjuterska kompanija koristila svoju sopstvenu odgovarajuću arhitekturu. Danas, „cloud“ servisi poput Amazon Web Solutionsa su standardizovani i međuoperativni, pružajući klijentima mogućnost da prikače najnovije mikroprocesore ili čipove, bez bojazni u vezi sa kompatibilnošću hardvera.

„Ove komponente, mogu da ubrzaju usvajanje nove tehnologije“, rekao je Son, „na kraju krajeva, niko ne može sebi da priušti tehnologiju koja je mrtva na kraju. To je preskupo.“

Priredio: Pavle Barta

Izvor: ANE

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments