1. Home
  2. Prezentacije
  3. Tesla Roadster – performantan ili prepotentan?
Tesla Roadster – performantan ili prepotentan?
0

Tesla Roadster – performantan ili prepotentan?

1.28K
0
Podelite sa prijateljima:

Taman u vreme kada pljušte kritike sa svih strana povodom sporih isporuka Modela 3, Elon Musk izvlači keca iz rukava, drugu generaciju modela Tesla Roadster.

Prvi Teslin Roadster pojavio se 2008. i u produkciji je bio do 2012. godine, bio je to sportski električni prvenac američkog proizvođača.  Druga generacija naći će se na tržištu 2020. godine, i prema za sada dostupnim podacima, biće prava revolucija u svetu električnih sportskih automobila.

Tesla Roadster – da li su navedena ubrzanja zaista moguća?

Za početak, u prvi plan čelnici kompanije izbacili su podatak da će novi Roadster biti najbrži serijski automobil na svetu do 100 km/h. Naime, prema podacima koje je Tesla dostavila javnosti, ovom modelu će za sprint do stotke biti potrebno samo  1,9 sekundi! Poređenja radi, trenutni rekorder među serijskim automobilima je Porsche 918 Spyder sa vremenom od 2,2  sekunde, dok je rekorder među automobilima koji ne spadaju među serijske  AMZ Grimsel Electric Race Car kojem do 100 km/h treba samo 1,5 sekundi.

Impozantnim najavama ovde nije kraj. Tesla ceni da će do 100 milja na čas, odnosno nešto više od 160 km/h Roadster stizati za neverovatnih 4,2 sekunde, kao i da će 404 metra biti u stanju da „preleti“ za 8,9 sekundi.

Maksimalna brzina iznosiće više od 400 km/h, ali još uvek nije jasno da li će to biti dovoljno da se izazove trenutni kralj, Koenigsegg Agera RS.

Kako bi ovakve performanse bile uopšte moguće Roadster će imati tri elektična motora, dva na zadnjoj i jedan na prednjoj osovini. Dakle, pogon će biti na sve točkove, a obećano je i da će ovaj model imati mogućnost vektorisanja obrtnog momenta.

Tesla Roadster

 

Autonomija

Ipak sve priče o ubrzanju pale bi u vodu da Elon Musk nije saopštio javnosti da će novi Tesla Roadster imati autonomiju od gotovo 1.000 kilometara! Ovakav dramatičan porast broja kilometara koji je moguće preći pri jednom punjenju omogućen je pre svega povećanim kapacitetom baterija (200 kWh), ali i aerodinamičnim dizajnom.

Dizajn

Dizajner novog Roadstera je Franz von Holhzauzen, čovek čijeg su „pera“ plod Model S i Model 3.  Sportska uzdanica kompanije Tesla ima dizajn koji ide uz performanse koje Musk obećava.  Uz akcenat na aerodinamičnoj karoseriji, unutrašnjost je ostala u tipičnom Teslinom maniru.

Pored ogromnog ekrana na centralnoj konzoli, pažnju privlači i vrlo neobičan volan, koji oblikom podseća na one koji se koriste u Formuli 1, ili možda na upravljače aviona, te ne čudi nekoliko Maskovih poređenja sa Roadstera sa raketama.

Tesla Roadster 2, za razliku od prethodne generacije moći će da primi četvoro ljudi, mada su zadnja sedišta namenjena deci i niskim osobama. U skladu sa nazivom je i stakleni krov, koji je moguće spustiti, te automobil lako postaje kabriolet.

Tesla Roadster

Cena

Mask je na predstavljanju najavio da će prvih 1.000 automobila nositi naziv „Founders Series“ i da će njihova cena iznositi 250.000 dolara, dok rezervacije staju 50.000 američkih novčanica.  Nakon ove prve serije, cena automobila u osnovnom paketu opreme pašće na 200.000 dolara, čineći ga najskupljim modelom u Teslinoj ponudi.

Rezime

Ukoliko se sve najave u vezi sa ovim automobilom zaista ostvare, biće veoma teško osporiti superiornost električnih automobila u odnosu na one sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem pre svega što se tiče performansi.  Prvi primerci biće isporučeni 2020. godine.

Đorđe Platiša

(1277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments