1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. FCA Srbija na „Central and Eastern European Automotive Forumu“
FCA Srbija na „Central and Eastern European Automotive Forumu“
0

FCA Srbija na „Central and Eastern European Automotive Forumu“

194
0
Podelite sa prijateljima:

Direktor nabavki kompanije FCA Srbija navodi da će pojavljivanje novih rešenja mobilnosti, poput autonomnih taksi vozila, kao i partnerstva sa kompanijama koje su angažovane na razvoju novih tehnologija, određivati stepen uspešnosti poslovanja entiteta u automobilskoj industriji.

„Imamo nabavke proizvoda i usluga na nivou FCA grupe, znači globalno, u vrednosti koja prevazilazi 70 milijardi evra, Oko 75% komponenti koje se ugrađuju u vozila iz naše ponude, nabavljeni su na širokom svetskom tržištu. Sarađujemo sa akcionarima kako bi maksimizirali sinergetske efekte, i na taj način upravljali visinom rashoda. Segmentirani smo u profitne centre, poput divizija koje su angažovane u oblastima: baterija, komponentama eksterijera, sirovina, delovima za ugradnju u unutrašnjost vozila, elektro komponentama, šasije, sistema koji su delovi agregata, kao i pogonskih sklopova. Ušli smo u partnerstvo sa kompanijom Google u pogledu razvoja minivan vozila, a potpuno smo posvećeni cilju razvoja i skorog predstavljanja taksi vozila sa autonomnom tehnologijom vožnji, odnosno veštačkom inteligencijom. Čak 2.000 je zaposlenih u sektoru nabavke, na nivou cele FCA grupe“ – navodi Miodrag Ognjanović novinarima na skupu koji je nedavno održan u Pragu, a o kojem smo već pisali prethodnih dana.

Na istom mestu i istim povodom, učesnicima konferencije se obratio i rukovodilac odeljenja razvoja kompanije Kia Slovačka, Mihael Labaj, koji je naglasio važnost koordinisane aktivnosti unutar njegove kompanije, a posebno u okviru cele grupe, na svetskom nivou.

„Dodeljen nam je visok stepen autonomije u donošenju odluka o izboru dobbavljača u Evropi, Trudimo se da pažljivo slušamo svoje dobavljače, a što nam omogućava uspešnu saradnju i animiranje novih kompanija koje bi radile za nas. Zato smo, između ostalog, i uzeli učešća na ovom skupu, a to je i ono što motiviše mnoge proizvođače komponenti da nas kontaktiraju. Želja nam je da što veći procenat nabavki bude obezbeđen kupovinama od evropskih, umesto korejskih dobavljača. Trenutno, za nas radi oko 7.250 proizvođača komponenti, i to ne samo iz takozvanog “prstena 1, 2 i 3”. Složićete se, ogroman sistem. U ovom momentu, čak 65% komponenti na našim automobilima vuče evropsko poreklo.“ kaže Labaj.

Iako, Srbija nije članica Evropske unije, poznato je da ima potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini koji omogućava uvoz robe iz EU, bez carinskih opterećenja. Takođe, Srbija obezbeđuje značajne stimulacije kompanijama iz automobilske industrije kako bi ih podstakla na što obimnije investicije u lokalnu privredu. Neke opštine čak nude potencijalnim investitorima i besplatne lokacije za izgradnju pogona, uz značajne olakšice prema budžetima lokalne samouprave.

Srbija je jedina zemlja izvan Komonvelta, koja pored ugovora sa EU, ima potpisan i Ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

„Svakim danom se trudimo da proširimo krug dobavljača sa sedištem u Srbiji. S druge strane, narastajuća potreba za edukovanom radnom snagom u našoj kompaniji, nam više ne predstavlja problem. Naime, imamo razvijene odnose sa univerzitetskim institucijama, kako bi animirali perspektivne kadrove u razvoju.“ – dodaje naš Ognjanović.

U Srbiji već posluju svetski poznate kompanije poput: Delphi, Magna, Grammer, Continental i Lear, dok je Michelin najveći proizvođač komponenti, i generalno najveći strani investitor, koji zapošljava oko 3.000 ljudi.

 

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments