1. Home
  2. Vesti
  3. Velika Britanija dodatno podiže takse za dizel vozila
Velika Britanija dodatno podiže takse za dizel vozila
0

Velika Britanija dodatno podiže takse za dizel vozila

222
0
Podelite sa prijateljima:

Velika Britanija će povećati takse na nove dizel automobile koji nisu u skladu sa poslednjim ekološkim standardima, počev od sledeće godine. Ovo je najnoviji udarac na automobilsku industriju, koja je već pod velikim pritiskom.

Prodaja dizel automobila je pala za 15 odsto do sada na drugom najvećem evropskom tržištu, dok je potražnja za benzinskim modelima porasla za 3 odsto. Vozači su definitivno u strahu od novih nameta i sličnih neprijatnih „iznenađenja“.

Od 2015. godine, odnosno čuvenog Volkswagenovog „dizelgejta“, brojni veliki gradovi, uključujući Madrid, Pariz i Atinu, najavili su planove da kroz zabrane, kazne i restrikcije smanje emisiju štetnih gasova koje proizvode dizel motori.

Najnoviji potez je povučen u Britaniji, gde će sprovesti takozvani „Vehicle Excise Duty“ (VED) namet za novoregistrovana dizel vozila (od aprila sledeće godine), koja nisu u skladu sa strogim ekološkim zahtevima.

„Poreski sistem može da odigra važnu ulogu u zaštiti naše životne sredine“, rekao je ministar finansija, Filip Hamond u parlamentu tokom godišnjeg izlaganja vezanog za budžet. „Mi to dugujemo našoj deci, da vazduh koji udišu bude čist.“

Dodatna taksa uključuje 20 funti za manje modele automobila, dok će vlasnici onih većih plaćati i sumu od nekoliko stotina evra i više.

Dodatni trošak se neće primeniti samo na novu generaciju čistih dizela koji su u skladu sa ograničenjima, izmerenim u uslovima realnog saobraćaja, saopštila je vlada.

Hamond je takođe izjavio da će novac ići u 220 miliona funti vredan „Fond za čist vazduh“, da bi se podržali lokalni planovi za unapeđenje kvaliteta vazduha.

 

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments