1. Home
  2. Vesti
  3. Četiri cilindra nikako ne znače odsustvo snage i moći
Četiri cilindra nikako ne znače odsustvo snage i moći
3

Četiri cilindra nikako ne znače odsustvo snage i moći

8.25K
3
Podelite sa prijateljima:

Svi se sećamo vremena kada je teritorija od 300+ konjskih snaga uglavnom pripadala V8 motorima. Danas to više nije tako, jer je veliki broj četvorocilindraša koji isporučuju više od 300 konja. Naravno, tome su doprinele tehnologije poput turbo punjača, varijabilnog rada ventila i direktnog ubrizgavanja goriva.

Honda Civic Type R je na Nirburgringu pokazala da može da napravi vreme kruga bolje čak i od nekih superautomobila.

Evo liste modela sa moćnim četvorocilindarskim motorima:

Mercedes-AMG A/CLA/GLA45 – 2,0-litarski redni turbo četvorocilindraš sa 380 ks i 475 Nm.

Ovo je najmoćniji serijski četvorocilindarski motor. Kada je lansiran, raspolagao je sa već tada impresivnih 360 ks. U međuvremenu je sa restilizacijom dodatno „naoštren“. Imali smo prilike da obe verzije isprobamo na NAVAK-u, i možemom reći samo reči hvale.

Volvo S60/V60 Polestar – 2,0-litarski agregat sa turbo punjačem i kompresorom. Naravno, reč je o četiri cilindra redno postavljenih. Snaga iznosi 367 konja i 470 Nm.

Polestar verzije S60 i V60 se jasno izdvajaju karakterističnom plavom bojom. Do stotke im treba samo 4,5 sekundi. Zahvaljujući Öhlins adaptivnim amortizerima i Brembo kočnicama, Polestar „blizanci“ su među najperformantnijim automobilima sa četvorocilindrašima ispod haube.

Ford Focus RS – 2,3-litarski redni četovocilindraš sa 350 konja i 440 Nm.

Fordov „hot heč“ sa pogonom na sve točkove pored obilja snage raspolaže sa agresivnim oslanjanjem i „Drift“ režimom, što garantuje vrhunsku zabavu.

Porsche 718 Cayman S/Boxster – 2,5-litarski turbo bokser sa 350 ks i 420 Nm.

718 Cayman S poseduje novi turbo motor, što znači da raspolaže sa 25 konja i 100 Nm više u odnosu na odlazeći, atmosferski S. Karakterističan zvuk je i dalje tu, a ubrzanje do „stotke“ je silovito, u šta smo imali prilike da se uverimo prilikom testa.

Volvo XC90/S90/V90/V90 Cross Country i XC60 (2018.) – 2,0-litarski četvorocilindraš sa turbom i kompresorom snage 320 konja i 400 Nm.

Mada nije tako moćan kao prethodno navedeni agregat u Polestar verzijama, T6 u Volvoovim novim modelima isporučuje obilje snage iz četiri cilindra. Turbo punjač i kompresor rade u sadejstvu, pružajući veliku snagu iz relativno male zapremine.

Ford Mustang EcoBoost – 2,3-litarski redni četvorocilindra sa turbo punjačem, snage 317 konja i 435 Nm.

Naravno da 2,3-litarski EcoBoost nije ni izbliza toliko uzbudljiv kao 5,0-litarski V8, ali s obzirom da od sledeće godine nema 3.7 V6, ovaj motor će poslužiti kao osnovni motor.

Honda Civic Type R – 2,0-litarski turbo sa 310 ks i 400 Nm.

Rekorder Nirburgring Nordšlajfea, Civic Type R, sa kompletnom snagom raspolaže na prednjoj osovini. Ipak, to mu nije smetalo da nadmaši sve ostale „hot hečeve“, kao i mnogo više pozicionirane modele na stazi.

Subaru WRX STI – 2,5-litarski bokser sa 300 konja i 407 Nm.

Omiljeni automobil među entuzijastima. Bokser motor i simetrični pogon na sve točkove čine ovaj kultni model jedinstvenim. Za 2018., WRX STI dobija unapređeni pogon i kočnice, kao i točkove od 19 cola.

Volkswagen Golf R/Audi S3/Audi TT S – 2,0-litarski turbo četvorocilindraš sa 310 ks i 400 Nm.

Uglađen, snažan i eksplozivan, ovaj motor pruža istinsko uzbuđenje u modelima VW grupe sa pogonom na sve točkove.

 

Porsche 718 Cayman/Boxster: 2,0-litarski turbo bokser sa 300 ks i 380 Nm.Porscheov model sa središnje pozicioniranim motorom i sa 300 konja ostaje veoma zabavan za vožnju.

(8251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan

Nisu tockovi nego kotaci

Zvezdan

Nisu ni kotaci, nego tockaci.