1. Home
  2. Vesti
  3. Evolucija Toyota Supre u pokretnim slikama (video)
Evolucija Toyota Supre u pokretnim slikama (video)
0

Evolucija Toyota Supre u pokretnim slikama (video)

2.70K
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota Supra je omiljeno ime u svetu sportskih automobila, i to ne samo među „japanofilima“. Ko nije u potpunosti upoznat sa istorijom ovog kultnog medija, zahvaljujući Donut Media može da se sa istom upozna.

U priloženom video klipu može da se isprati „evolucija“ Supre.

Sve je započelo 1978. Naziv „Supra“ je bio uveden u proizvodnu liniju Toyota Celice, a sa 2,0-litarskim motorom od 110 i 125 ks, u zavisnosti od trima, automobil je mogao do „stotke“ da ubrza za 10,3 sekunde, imao je kočione diskove na sva četiri točka i elektronsko ubrizgavanje goriva.

Celica Supra, kao i ostatak Celica porodice, 1981. je kompletno redizajnirana. Ispod haube se našao novi redni šestocilindarski turbo motor, sa već ozbiljnijih 147 ks i 210 Nm u „L-Type“ luksuznoj verziji. Sprint do 100 km/h je skraćen na 9,9 sekundi.

Naziv „Celica“ je odbačen 1986., kada je Supra samostalno krenula u osvajanje srca ljubitelja automobila. Pored toga, ležala je na kompletno novoj platformi, uz nov izbor motora. Sada se ispod haube našao redni šestocilindraš sa 203 ks sa turbo opcijom uvedenom 1987. Ipak, najznačajnije unapređenje se desilo 1993.

Potpuno novi dizajn je odvojio A80 od starih modela oštrih uglova. Uvođenje novog 2JZ turbo motora je donelo i 223 ks i 280 Nm. Turbo model je iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzavao za samo 4,7 sekundi, i dan danas je najtraženija Supra ikada, delimično i zahvaljujući ulozi u Fast and Furious serijalu.

Sada, gotovo 40 godina nakon originalnog modela, čekamo da lansiranje nove generacije Supre, koja platformu deli sa BMW-om Z4. Sportski kupe će ispod haube poneti 3,5-litarski turbo V6, a očekivana snaga gravitira oko 400 konja.

Izvor: Donut Media via YouTube

 

(2704)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments