1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Corvette ZR-1 (2019.)
Chevrolet Corvette ZR-1 (2019.)
0

Chevrolet Corvette ZR-1 (2019.)

699
0
Podelite sa prijateljima:

“King Kong“

Čuvena nemačka staza Nirburgring je izazov za svaki sportski automobil današnjice. Jedan od najlakših načina za veliki marketing je ostvariti dobro vreme na ovoj stazi i onda kroz medije plasirati uspeh. Amerikanci imaju dugačku tradiciju odličnih rezultata, a trenutno najbrži predstavnik njihove škole je 2017 Dodge Viper ACR, koji je pre nekoliko meseci ostvario vreme od sedam minuta i 1,3 sekunde. Ali Amerikanci sada imaju još veću „aždaju“ koja ima zadatak da skine ne samo zmiju otrovnicu sa liste već i lidera Porsche 911 GT2 RS. Upoznajte Chevrolet Corvette ZR-1.

Kratka istorija

Chevrolet Corvette je jedna od ikona američke automobilske industrije i u proizvodnji je od 1953. godine. Iako nije bio prvi sportski model iz ove države, Corvette je popularizovao ovu klasu i ostao u proizvodnji više od 60 godina. Jedna od glavnih prodajnih karakteristika ovog automobila su uvek bile performanse u rangu sa italijanskom i nemačkom egzotikom, ali za samo delić njihove cene. Sam vrh ponude čini ZR-1, automobil koji nije predstavljao zvučno ime sve donedavno, ali od tada je strah i trepet gde god da se pojavi. Chevrolet je prvi put koristio ZR-1 oznaku 1969. godine kao najmoćnija serijska verzija Corvette, a u tri godine proizvodnje je prodato svega 53 primerka. Oznaka se ponovo našla u ponudi 1990. godine sa 405 ks, ubrzanjem do 100 km/h za samo 4,4 sekunde i maksimalnom brzinom od oko 300 km/h, ali model koji je privukao najviše pažnje je bio 2009-2013. Sa 638 ks ispod haube i maksimalnom brzinom od 330 km/h, Corvette je prvi put postala značajan globalni fenomen i mogla se videti na stazama širom sveta. Veliku ulogu u tome je igrala i dominacija u svojoj klasi na čuvenoj LeMans 24 sata trci, pa su na modelu za 2019. godinu očekivanja ogromna da nastavi sa imperijom.

Dizajn

Da Chevrolet sprema nešto veliko su pokazale špijunske slike na raznim automobilskim sajtovima prethodnih meseci, ali verovatno niko nije krio iznenađenje što je lokacija za zvaničnu prezentaciju izabran Dubai. Naime, iz kompanije kažu da Corvette ima ogromnu popularnost na Bliskom Istoku pa je samim tim potrebno iznenaditi potencijalne kupce i u ostatku sveta. Sa dizajnerske strane nije teško zaključiti da ZR-1 deluje izuzetno agresivno i u stilu trkačkih automobila, ali predstavljeni model na slikama ustvari pruža opcioni ZTK Performance paket opreme koji je namenjen upravo onome na šta i liči – agresivnoj vožnji na stazama. Spomenuti ZTK paket dodaje mnoge aerodinamičke detalje, posebno u vidu prednjeg branika i zadnjeg spojlera za izuzetno dobru stabilnost u krivinama i pri većim brzinama, kao i sportske Michelin Pilot Sport Cup 2 gume. Otvor na haubi je veći u poređenju sa Corvette Z06 dok će standardan ZR-1 dobiti i manji spojler i nešto civilizovanije branike. Američki gigant se odlučio na ovaj potez iz razloga što želi da pruži proizvod koji će biti korišten i za vožnju na stazi, ali i za prevoz do golf terena za opuštanje. U samom početku u ponudi će biti kupe, ali se kasnije može očekivati i kabriolet.

Enterijer

Jedna od kategorija u kojoj je Chevrolet definitivno morao da napreduje je kvalitet enterijera, posebno pošto je želeo da privuče kupce ne samo na domaćem tržištu već i u ostatku sveta. U vreme pisanja ove priče, američki proizvođač vozila nije objavio mnogo slika, ali ono šta možemo zaključiti je da se enterijer gotovo i nije promenio u poređenju sa drugim performantnim verzijama ovog automobila, kao što su Grand Sport i Z06. Sa izuzetkom nešto izraženijih sportskih sedišta, enterijer je identičan osim što je nabijen sa opremom, pa će tako opciona biti uglavnom mehanička. To i nije velika mana pošto je napredak u sadašnjoj generaciji definitivno uočljiv, a novitet i tako treba da stigne za samo godinu dana.

Mehanika

Detalj koji privlači najviše pažnje je svakako onaj mehanički. Chevrolet je zadržao svoj legendarni „Small Block V8“ motor zapremine 6,2 litra, a zahvaljujući kompresoru snaga je povećana na 755 ks i 969 Nm obrtnog momenta. To čini onaj automobil ne samo najmoćnijom Corvette u istoriji već i jednim od najmoćnijih serijskih automobila ikada proizvedenih. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko sedmostepenog manuelnog ili osmostepenog automatskog menjača, što znači da po prvi put u istoriji automatski menjač će biti opcija na ZR-1. Chevrolet je potvrdio i maksimalnu brzinu od 336 km/h, što ipak znači da ZR-1 neće biti najbrži američki serijski automobil (tu „čast“ i dalje ima Ford GT sa maksimalnom brzinom od 346 km/h). Po nekim najavama ubrzanje do 100 km/h će iznositi ispod tri sekunde „zahvaljujući“ težini od 1.431 kilogram.

Kao što se i očekivalo, Chevrolet je modifikovao i ogibljenje i ubacio veće kočnice, a za inspiraciju je korišćen jedan od modela koji se takmiči na LeMansu. Prema nezvaničnim informacijama koje su preneli neki mediji, ZR-1 je čak ostvario bolje rezultate na privatnim testovima.

Zaključak

Amerikanci imaju običaj da predstave automobile oko godinu dana pre nego što stignu u prodajne salone, a ZR-1 nije izuzetak, što znači da će se pojaviti u prodaji tek na leto. Chevrolet planira da proizvede samo 2.000 do 3.000 primeraka pre nego što potpuno nova generacija stigne krajem 2019. godine sa centralno postavljenim motorom. Cena još uvek nije poznata, ali su čelnici kompanije izjavili da ona neće biti veća od dvostrukog u poređenju sa standardnim modelom (koji ima početnu cenu od 56.490 dolara). Corvette još jednom pokazuje zašto je američka ikona, a sve počinje od performansi. Ne, ona možda nema tehnologiju Italijana ili kvalitet enterijera Nemaca, pa ni kvalitet Japanaca, ali na kraju dana kada se pogleda uloženo-dobijeno – teško da postoji bolji izbor.

Zoran Tomasović

(699)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments