1. Home
  2. Vesti
  3. Devel Sixteen namerava da dostigne 515 km/h (video)
Devel Sixteen namerava da dostigne 515 km/h (video)
0

Devel Sixteen namerava da dostigne 515 km/h (video)

501
0
Podelite sa prijateljima:

Novi Tesla Roadster koji je u planu (još jedan u nizu planova Ilona Maska), trebalo bi da bude ekstremno brza mašina, koja će da izazove „monstrume“ sa motorima s unutašnjim sagorevanjem. Ipak, SUS agregati nameravaju da ostanu tu i pobiju zagovornike „bolje efikasnosti“ električnih mašina.

U planu je još jedna „zver“, pod imenom Devel Sixteen, koja bi mogla da napadne svetski brzinski rekord. Naravno, naziv sugeriše broj cilindara – 16. Ovaj V16 quad-turbo kojeg razvija kompanija iz Dubaija „zvuči“ kao mnogi neostvareni projekti pre njega. Ipak, sačekaćemo par godina na funkcionalan prototip da bismo doneli krajnji sud. Do tada, obećanje se zove – 515 km/h.

To je maksimalna brzina koju ovaj hiperautomobil cilja. Doduše, Sixteen je planiran da bude plasiran u tri verzije što se snage tiče: ulazna od 1,6 miliona dolara sa 1.521 konjskom snagom, srednja varijanta od 1,8 miliona dolara sa 3.041 ks i perjanica sa čitavih 5.077 konja, dizajnirana isključivo za trke ubrzanja. Prva dva modela će biti legalna za učešće u svakodnevnom saobraćaju, s tim što je srednja varijanta predviđena za dostizanje 515 km/h.

„Kada izračunate snagu koja vam je potrebna za ispod 500 km/h, ona iznosi između 1.500 i 1.800 konja. Međutim, kako ubrzavate, odmah vam je potrebno između 2.700 i 3.000 konja. U suprotnom, nećete uspeti. Otpor vazduha ide od 0,3 Cx do 2,5“, rekao je glavni inženjer Paolo Garela, poznat po radu sa Džimom Glikenhausom, kao i radu na moćnom Apollo IE hiperautomobilu.

Očigledno, pri takvim brzinama i nivoima snage, aerodinamički i mehanički gubici su najveći neprijatelji inženjera. Primera radi, 500 ks u automobilu od 3.000 ks nestaje kroz transmisiju, a kompanija razvija specijalan menjač s dvostrukom spojnicom u cilju redukovanja gubitaka.

Međutim, pre nego što uopšte pokuša da napadne svetski brzinski rekord, Devel treba da konstruiše funkcionalan Sixteen prototip. To, po Gareli, treba da se desi u narednih 12 do 14 meseci, uz asistenciju njegove kompanije, Manifattura Automobili Torino. Samim tim, ne treba očekivati bilo kakve pokušaje u naredne dve godine.

 

(501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments