1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota i Renault vodeći u povećanju prodaje automobila u Evropi
Toyota i Renault vodeći u povećanju prodaje automobila u Evropi
0

Toyota i Renault vodeći u povećanju prodaje automobila u Evropi

219
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja automobila u Evropi je porasla u oktobru za 5,9 odsto. Renault, Toyota i Seat su vodeći kada je u pitanju stopa rasta.

Broj registracija je napredovao na 1,21 milion vozila u EU i Evropskoj slobodnoj trgovinskoj zoni, sa prošlogodišnjih 1,17 miliona, saopštila je ACEA.

Toyotina mesečna prodaja je skočila za 21 odsto, s tim što je broj novih registracija Toyote kao marke porastao za 22 odsto a Lexusa za 1 odsto. Renault je ostvario porast od 18 odsto unutar grupe, s tim što je Dacia napredovala za 20 odsto a Renault 17.

Broj registracija PSA je skočio za čak 74 odsto nakon uključivanja prodaje Opela i Vauxhalla, uz Peugeot, Citroen i DS. Kombinovana prodaja ovih pet marki je na porasla oko 6,7 odsto. Peugeot se poboljšao za 17 odsto, što može da zahvali novom sedmosedu 5008. Citroen je takođe napredovao, i to za 7,4 odsto, dok je DS pao za 20 odsto. Opelov obim prodaje je pao na 68.448 jedinica, nakon 92.448 u septembru.

Broj novih registracija modela iz VW grupe je porastao za 4,7 odsto, gde vodi Seat sa 21 odsto boljim rezultatima. Škoda je svoj obim prodaje povećala za 11 odsto a VW 2,2. Audi je pao za 1,5 odsto a Porsche 2,2.

Ford je napredovao za 5,8 odsto, što može da se zahvali krosoveru Kugi, čiji je broj isporuka u regionu od 20 zemalja povećan za 44 odsto.

Napredovao je i Fiat-Chrysler, i to za 1,5 odsto, s tim što je odlične rezultate Jeepa i Alfe Romeo (20 odsto), nešto usporio Fiat sa rastom od samo 1,2 odsto.

Broj novih registracija Nissana je pao za 4,7 odsto, dok su južnokorejski rivali, Hyunda i Kia, napredovali, za 7,7, odnosno 9,8 odsto.

Među premijum proizvođačima, BMW je nazadovao u oktobru za 9,2 odsto, dok je Mercedes napredovao 7,7 odsto.

Evropska prodaja je u prvih deset meseci bila bolja za 3,8 odsto. Potražnja je bila veoma dobra u Francuskoj i južnoj Evropi, s tim što je broj novih registracija u Francuskoj i Španiji porastao za 14 odsto a u Italiji za 7 odsto.

Strepnja zvana Brexit

U Nemačkoj je takođe poboljšana prodaja novih automobila, i to za 3,9 odsto, dok je u Velikoj Britaniji pala za 12 odsto, što je sedmomesečni uzastopni pad, koji se tumači strahovima kupaca zbog posledica Brexita.

Ekonomija u evro zoni će po prognozama ostvariti najbolji rezultat u poslednjih deset godina, s tim što je sigurnost potrošača na najviše nivou od 2001.

Javna zabrinutost raste u Velikoj Britaniji koja nije u evro zoni.

 

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments