1. Home
  2. Vesti
  3. Aston Martin Valkyrie – nešto najbliže F1 bolidu što može da se kupi
Aston Martin Valkyrie – nešto najbliže F1 bolidu što može da se kupi
0

Aston Martin Valkyrie – nešto najbliže F1 bolidu što može da se kupi

243
0
Podelite sa prijateljima:

Aston Martinov hiperautomobil postiže 3,3 g u krivinama, a da bi se vozio, neophodan je prolazak F1 treninga.

Valkyrie je uz Project One definitivno najfascinantniji automobil današnjice. Prvobitno je predstavljen u martu, kada je saopšteno da će biti proizvedeno 150 serijskih i 25 trkačkih primeraka. Ovih „odabranih“ 25 dolaze pod imenom Aston Martin Valkyrie AMR Pro.

Kao što je i obećano, ekstremna verzija već ekstremnog automobila je dizajnirana za trkačku stazu. Kompletni detalji nisu još uvek objavljeni, ali ono što znamo, daje do znanja o kakvom „monstrumu“ se ovde radi. Primenjen je čitav niz aerodinamičkih modifikacija i agresivna „dijeta“, uz porast snage, što omogućava brzinu na pravcima od 400 km/h i postizanje 3,3 g u krivinama. Pri zaustavljanju, ovaj hiperautomobil ostvaruje čitavih 3,5 g, zahvaljujući karbonskim kočnicama. Dakle, gotovo na nivou Formule 1, ali svakako na nivou LMP automobila.

AMR Pro će posedovati mnogo veće spojlere napred i pozadi, a koristiće i aktivnu aerodinamiku, što će ga držati „zalepljenim“ za asfalt. Konstrukcija je od ugljeničnih vlakana, što će u značajnoj meri smanjiti masu. Mnoge komponente ogibljenje će takođe biti zamenjene jedinicama od ugljeničnih vlakana, a prozori će biti od polikarbonata. U ovom modelu neće biti mesta „luksuzu“ poput info-zabavnog sistema, klima uređaja i slično.

Aston Martin je još uvek „nem“ po pitanju pogona, rekavši samo da će 6,5-litarski V12 isporučivati više snage i obrtnog momenta zahvaljujući „značajnoj“ rekalibraviji motora i modifikovanju kontrolnog emisionog sistema. Električni sistem ostaje isti, ali će trkač posedovati manje naplatke od 18 cola, sa istim trkačkim gumama koje koriste LMP1 automobili.

Sa svim ovim modifikacijama, Aston Martin kaže da će Valkyrie AMR Pro nuditi performanse na nivou Formule 1. Ipak, to teško da će biti ostvarivo, s obzirom na to da piloti u „najbržem cirkusu na svetu“ redovno dostižu 6 g, pa i više od toga u krivinama. Naravno, to ne umanjuje Aston Martinovu „zver“, što dokazuje činjenica da će budući vlasnici morati da prođu temeljnu obuku, koja uključuje simulator i pristup objektima koji koristi F1 tim.

Aston Martin je praktično pružio ljudima sa dovoljno novca da kupe nešto što je najbliže Formula 1 iskustvu. Što se same cene tiče, ona je misterija, a tako će verovatno i ostati. Naravno, jedno je sigurno, a to je da se radi o vrtoglavoj cifri. Inače, svi primerci su unapred prodati a isporuke počinju 2020. godine.

 

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments