1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. OFF-ROAD autonomni sistem – novi patent Forda
OFF-ROAD autonomni sistem – novi patent Forda
0

OFF-ROAD autonomni sistem – novi patent Forda

382
0
Podelite sa prijateljima:

Ako ste, baš kao i mi pomislili, da će terenci ostati imuni na tehnologiju autonomne vožnje, prevarili ste se. Nedavno, Ford je patentirao sistem koji će omogućiti vozilu da se, bez pomoći vozača, kreće raznim vrstama nepristupačanog terena.

Kao što je opisano u patentnoj dokumentaciji, sistem prvo utvrđuje da li je bezbedno da vozilo savlada konkretnu prepreku, putem senzora koji detektuje prisustvo prepreke, a zatim šalje signal procesoru. Ukoliko je izazov, savladiv za vozilo, sklop će upravljati sistemom aktivnog oslanjanja, kako bi olakšao obavljanje zadatka. Ukoliko softver prepozna situaciju koja iziskuje napuštanje vozila od strane putnika, pre savladavanja prepreke, adekvatna poruka će biti upućena vozaču.

Patentirani autonomni sistem omogućava vozilu savladavanje velikog broja različitih prepreka. Ukoliko identifikuje velike stene, na primer, oslanjanje će biti podešeno spram te informacije, uz obaveznu proveru visine prepreke u odnosu na klirens vozila. Sistem će biti u stanju i da kombinuje režime vožnje kako bi se prepreke što efektnije i bezbednije savladavale.

Iz razloga bezbednosti, sistem razmatra mnogobrojne rizike koji uključuju: prevrtanje, gubitak trakcije ili kontrole nad vozilom tokom savladavanja izazova. Ako su faktori rizika ispod maksimalno definisanog nivoa, ali su ipak značajni, sistem će dozvoliti savladavanje prepreke jedino u autonomnom modu, ali uz zahtev prema putnicima da napuste vozilo, dok se manevar umereno visokog rizika ne kompletira. Ukoliko pak, sistem proceni da je rizik nedopustivo visok, naložiće vozaču da izabere alternativni put.

Sistem koristi mrežu lasera, radara, kamera i ultrazvučnih senzora, kao i baze podataka kojima raspolaže, kako bi na precizan način utvrdio ozbiljnost izazova. Patentno rešenje čak uključuje i mogućnost kontrole vozila putem daljinskog upravljača.

Dokument se bavi i prikazom fotografija pikap vozila, ali to ne znači nužno da je sistem moguće ugraditi samo u ovaj tip četvorotočkaša, uključujući i one koji nisu tradicionalno namenjeni terenskoj vožnji. “Vozilo može koristiti ovo rešenje bez obzira da li se radi o putničkom, komercijalnom (uključujući kamione, autobuse, minivan), krosoveru…” – navodi se u patentu.

Ovo svakako nije prvi put da smo čuli o rešenju za autonomnu vožnju po nepristupačnim terenima. Jaguar Land Rover je prikazao već model Range Rover Sport kojim se može upravljati pomoću daljinskih komandi, u terenskoj vožnji. Naravno, podrazumeva se da je vozač, u ovim okolnostima, van vozila.

Prilično je zgodno, kada vozač ima asistenciju autonomnog sistema, posebno u neprijatnim situacijama koje nisu retke u terenskoj vožnji.

Još uvek nije poznato kada će, i da li će uopšte, Ford primeniti ovakvu soluciju, u svojoj proizvodnoj gami.

(382)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments