1. Home
  2. Vesti
  3. Cene goriva u Srbiji i regionu
Cene goriva u Srbiji i regionu
0

Cene goriva u Srbiji i regionu

4.20K
0
Podelite sa prijateljima:

Nedeljni pregled prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji deset zemalja u okruženju


Cena sirove nafte uz manje oscilacije već pet meseci ima trend rasta. Krajem juna barel referentne nafte BRENT je koštao 44,82 dolara, a šestog novembra cena je postignla ovogodišnji maksimum od 64,27 dolara za barel. Berzanske kotacije su na kraju jučerašnjeg dana bile su nešto niže i iznosile su 61,54 dolara za barel.


Posle pet meseci rasta cene nafte, koji kumulativno iznosi čak 43 procenta, došlo je i do povećanja najpre veleprodajnih, a sada i maloprodajnih cena goriva u Srbiji i  svim zemljama u okruženju. U odnosu na prosečne cene od 1. novembra najveći skok cene benzina i dizela, od 30-40 lipa, ili 4-5 evrocenti zabeležen je u Hrvatskoj, u Crnoj Gori cene su veće za 5 evrocenti, zatim sledi Makedonija sa povećanjem od 2-2,5 denara što je 3-4 evrocenta. U Mađarskoj su cene benzina veće za gotovo 1 evrocent ili 3 forinte, a dizela za nešto manje od 2 evrocenta ili 6 forinti. Zatim slede promene na srpskom tržištu na kome su prosečne maloprodajne cene benzina u prethodnih dve nedelje povećane za dinar i jednu paru, ili nešto manje od 1 evrocenta, a dizela za 1 dinar i 10 para, ili  1,19 evrocenti.


Na uporednoj tabeli prosečnih malorodajnih cena goriva nema većih promena. Prosečna cena benzina u Srbiji su na nivou regionalnog proseka, dok se cene dizela i TNG-autogasa svrstavaju u red najvećih.

(4196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments