1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. JLR kao aparat za održavanje u životu matičnog društva Tata Motors
JLR kao aparat za održavanje u životu matičnog društva Tata Motors
0

JLR kao aparat za održavanje u životu matičnog društva Tata Motors

294
0
Podelite sa prijateljima:

Kvartal za kvartalom, ista priča u Tata Motors grupi: Jaguar Land Rover (JLR) spasava poslovne rezultate.

Na dan 9. novembra 2017. godine, Tata Motors je objavio da je profit kompanije za treći kvartal, porastao kao rezultat porasta prodaje vozila sa JLR oznakama. Tokom ovog kvartala, prihodi kompanije JLR su porasli za više od 11% na iznos od 6,3 miliona britanskih funti, prevashodno zbog rasta prihoda iz maloprodaje. Još jednom, britanski proizvođač automobila, spasao je svoju matičnu firmu iz Indije.

Tata Motors je kupio kontrolni paket akcija JLR za iznos koji prevazilazi 2,4 milijarde američkih dolara, još 2008. godine, što je protumačeno kao hrabar pokušaj indijskog proizvođača da postane značajan faktor na svetskoj automobilskoj pozornici. Od tog trenutka, prestižni britanski brend je postao zlatna koka matične kompanije Tata Motors, učestvujući sa čak i preko 75% u konsolidovanim prihodima grupe, u pojedinim nedavnim kvartalima.

“JLR je, u osnovi, Tata Motors sada. Analitičari ne istražuju dublje od performansi koje JLR trenutno ima. Glavni razlog zašto je ovaj brend u Tata Motors grupi najprofitabilniji, je upravo taj što ostvaruje najviše razlike u ceni. Ostali biznisi koje razvija Tata Motors, poput putničkih vozila za domaće tržište, su mali i cikličnog karaktera”, navodi Dipeš Ratore, suvlasnik konsultantske fime za automobilsku industriju Emerging Markets Automotive Advisors.

Tata Motors se suočava sa produženom krizom na matičnom tržištu boreći se da održi prodaju svojih putničkih vozila na potkontinentu. Ukupno tržišno učešće vozila koje plasira ovaj proizvođač je takođe u padu. Rangirano prema sadašnjem tržišnom učešću, koje iznosi 5,2%, Tata Motors zauzima tek šesto mesto među najvećim lokalnim proizvođačima automobila.

Bilo kako bilo, počev od prošle godine, Tata Motors se nalazi u sredini srednjeročnog plana koji predviđa lansiranje novih i pouzdanijih proizvoda, uz veliku želju usmerenu ka poboljšanju utisaka kupaca. Iz kompanije tvrde da su napori počeli da daju rezultate, a kao posledica toga, došlo je i do porasta prihoda od 30%, i to ne uzimajući u obzir rezultate koje ostvaruju brendovi u sastavu JLR. Ipak, poslovna dobit je niža za celih 189%.

“U kontekstu sveukupne finansijske pozicije, visokih obima prodaje, odličnog proizvodnog miksa, kao i rigoroznog smanjenja troškova, došlo je do pozitivnog poslovnog pokazatalja koji se odnosi na dobit pre pre rashoda finansiranja i oporezivanja (EBIT). Pošto je ovo praktično prvi kvartal u kome se mere oporavka sprovode u kompletu, očekivani rezultati mogu biti samo bolji. Pored toga, ove godine smo pobedili na tenderu za snabdevanje indijske vlade, električnim vozilima.” – navodi portparol kompanije Tata Motors.

“Sa punom primenom našeg plana za izlazak iz krize, postižemo ohrabrujuće rezultate, pa ćemo se i u budućnosti truditi da ostvarimo održivi rast, a sve u funkciji realizacije naših budućih aspiracija.” – izjavio je Ginter Buček, generalni direktor kompanije Tata Motors.

(294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments