1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen otvorio novi napredni vazdušni tunel (video)
Volkswagen otvorio novi napredni vazdušni tunel (video)
0

Volkswagen otvorio novi napredni vazdušni tunel (video)

212
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je objavio planove da podmladi kompletnu gamu do kraja dekade, simultano radeći na više od 50 novih automobila. Da bi ubrzala razvoj, kompanija je investirala oko 100 miliona evra u novi Wind Tunnel Efficiency centar u Volfsburgu.

Na površini od 8.800 kvadratnih metara, novi objekat će Volkswagenu omogućiti da određuje koeficijent otpora vazduha automobila za samo 20 minuta, dok bi kompjuterskoj kalkulaciji za istu radnju bilo potrebno par dana. Unutar tunela, brzina strujanja vazduha ide do 250 km/h, tako da mogu da budu simulirane najoštrije situacije u saobraćaju. Takođe, temperature mogu biti od minus 30°C do 60°C.

To nije sve, jer je Wind Tunnel Efficiency centar razvijen da simulira sneg, kišu, a takođe da menja nivo vlažnosti vazduha, koji može da dostigne 90 odsto. Volkswagen je izrazio ponos što je napravio jedan od najtiših vazdušnih tunela na svetu, jer pri brzini od 160 km/h eneriše zvučni pritisak od 65 decibela, što korespondira sa uobičajenom glasnoćom TV aparata. To je prilično impresivno uzevši u obzir da ogroman ventilator ima prečnik od osam metara.

U radu od juna 2014., ovaj novi centar će omogućiti Volkswagenu da razvija aerodinamičnija vozila sa manjim koeficijentom otpora vazduha, što će s druge strane imati pozitivan uticaj na potrošnju goriva a samim tim i emisiju štetnih gasova. Naravno, prednosti ove tehnologije će iskoristiti i električni modeli, kojima će biti povećana autonomija.

 

 

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments