1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasti SAD planiraju da ukinu podsticaje za električna vozila
Vlasti SAD planiraju da ukinu podsticaje za električna vozila
1

Vlasti SAD planiraju da ukinu podsticaje za električna vozila

229
1
Podelite sa prijateljima:

Poreske reforme koje se sprovode u SAD mogle bi da dovedu do toga da se ukinu federalni poreski podsticaji prilikom kupovine električnih vozila, koji trenutno iznose i do 7.500 američkih dolara po automobilu.

Stimulativna davanja koja se praktikuju na ovom tržištu datiraju još od 2009. godine, osmišljena su kako bi, inače višu cenu električnih vozila, učinila konkurentnijom u odnosu na svote koje su potrebne za nabavku uporedivih konvencionalnih automobila. Zamišljeno je da podsticaji ostanu na snazi sve do momenta dok se cene ova dva tipa vozila ne približe, odnosno dok tehnološki progres ne učini vitalne komponente elektro pogonjenih četvorotočkaša, prevashodno baterije, pristupačnijim. Prema najnovijim istraživanjima, sprovedenim od strane Boston Consulting Group, predviđanja su da će ovakav razvoj događaja biti primetan u intervalu između 2025. i 2030. godine.

Ukoliko bi do ukidanja subvencija zaista i došlo, to bi svakako pogodilo proizvođače električnih automobila, koji trenutno čine samo 1% od ukupne prodaje svih vozila. Pretpostavlja se da će u Floridi, Teksasu, Oklahomi i Minesoti, eventualno ukidanje saveznih subvencija, posebno ugroziti prodaju vozila ovog tipa. Za razliku od njih, postoje savezne države koje su podsticaje regulisale u sopstvenim okvirima: od 1.000 američkih dolara u Delaveru pa sve do 7.000 američkih dolara u Kaliforniji. Stoga, nije za očekivati da će ovde doći do tržišnih poremećaja, barem ne u značajnijoj meri.

Savezne države koje stimulišu nabavku elektro vozila iz sopstvenog, a ne federalnog budžeta, čine ukupno oko jedne trećine američkog tržišta. Dodatni problem daljem rastu udela EV u ukupnoj prodaji vozila, može da predstavlja i činjenica da su elektro entuzijasti već kupili svoje primerke, a da je prosečan kupac, za razliku od prve kategorije, znatno osetljiviji na cenu.

Eksperti smatraju da bi eventualno ukidanje podsticaja dovelo do zaostatka SAD u odnosu na druga tržišta, posebno kinesko i evropsko, kada je elektrifikacija u pitanju. Ovo posebno dobija na značaju ako se zna da su vlade nekih evropskih zemalja, kao i kineska vlada, najavile da razmatraju, ili su već donele propise prema kojima će, u određenom budućem trenutku, biti zabranjena prodaja vozila koja pogone motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Narednih nedelja, postaće poznato da li će do ukidanja ovih povlastica, zaista i doći.

 

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
IMT--539

Lep prikaz problematike.