1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Silverado Performance koncept
Chevrolet Silverado Performance koncept
0

Chevrolet Silverado Performance koncept

194
0
Podelite sa prijateljima:

Večiti drugi

Prošlo je deset godina od kada je Chevrolet u svojoj ponudi imao performantni pikap, legendarni Silverado SS. Od tada kompanija je gledala rivale Ford i Ram kako osvajaju kupce sa specijalnim terenskim verzijama kao što su Raptor i Power Wagon. Čini se da su ulične performanse pale u zaborav, ali da najveća divizija General Motorsa sprema nešto specijalno je pokazao ovogodišnji salon tunerskih proizvoda SEMA gde je debitovao Silverado Performance koncept.

Kratka istorija

Chevrolet Silverado je debitovao 1998. godine, ali ovaj pikap vuče poreklo još od 1960. godine kada je predstavljen C/K pikap. Reč je o prvom modernom pikapu General Motorsa koji se prodavao pod Chevrolet i GMC oznakama, a Silverado je predstavljao najveći nivo opreme. Tokom spomenute 1998. godine Silverado postaje sopstveni model dok je GMC verzija dobila sopstveni dizajn i novo ime – Sierra (ova oznaka je ranije takođe korištena kao nivo opreme). Prošle godine Silverado je privukao 574.876 kupaca dok je Sierra dodala još 221.680 kupaca. Čak ni njihovi zajednički brojevi nisu bili dovoljni da se nadmaši Ford F-Series (820.799), ali Silverado/Sierra već više od 30 godina čuvaju odlično drugo mesto u klasi. Kroz svoju istoriju ovaj pikap je imao i svoje performance verzija. Prva od njih je bila još iz C/K perioda, kada je debitovao SS454 (Super Sport i zapremina motora u kubnim inčima). Sa 255 ks ispod haube, SS454 je mogao da nadmaši i mnoge performantne proizvode, a i ustom tempu je nastavio i Silverado SS. On je opstao u proizvodnji od 2003. do 2007. godine i podigao snagu na 345 ks. Chevrolet je odlučio da je sada vreme za naslednika pa se sajam kao SEMA pokazao kao idealno mesto za prezentaciju.

Dizajn & enterijer

Trenutna generacija Silverada je debitovala 2015. godine sa retro linijama 1988.-1998. modela pa samim tim nije bilo potrebe za nekim većim promenama. Možda najveće iznenađenje leži u podatku da je za bazu uzet model sa četvoro vrata, iako američki proizvođač vozila u svojoj liniji ima i nekoliko lakših verzija sa dvoje vrata. Na taj način bi se sigurno dobile željene performance, ali sa četvoro vrata Silverado može da privuče više kupaca, a za firmu je to očigledno najbitnije. Performance se razlikuje od standardnog Silverada po nekoliko dizajnerskih detalja, a sve je počelo sa posebnom sivom bojom koja nije u serijskoj ponudi. Prednji branik je takođe novi, a njega odlikuju otvori da bi pristup masci hladnjaka bio pristupačniji. Farovi su zatamljeni, a 22-inčne felne dodaju posebnu dozu agresivnosti. Da bi zvuk parirao snazi, ceo izduvni sistem je preuzet iz Chevrolet Racinga.

Chevrolet nije posvetio mnogo pažnje enterijeru, pa tako nije objavnio ni jednu sliku, ali u zvaničnom saopštenju se spominje da su volan i papučice gasa i kočnice nove.

Mehanika

Najviše pažnje je privukao V8 motor zapremine 5,3 litra, koji uz pomoć kompresora razvija oko 455 ks, ili 100 ks više nego u standardnoj verziji. Iz Chevroleta kažu da je kompresor identičan onom koji se koristi u serijskim verzijama nekoliko drugih performantnih modela kompanije kao što su Corvette Z06 i Camaro ZL1. Jedini menjač kao opcija je šesto-stepeni automatik koji prenosi snagu na zadnje točkove. Najbrži Silverado u ponudi može da ubrza do 100 km/h za sedam sekundi, a Performance bi sigurno smanjio navedenu cifru za minimalno sekundu, ako ne i više. To i dalje ne bi bilo dovoljno da se nadmaši Raptor (5,3 sekunde), ali bi bio veliki napredak. Pored moćnijeg motora Chevrolet je ubacio i veće kočnice i modifikovano ogibljenje sa kojim je ovaj koncept niži.

Zaključak

Chevrolet još uvek nije odobrio serijsku proizvodnju, a pitanje je da li će do toga uopšte doći. Većina modifikacija su već dostupne preko Chevrolet Racing-a, pa samim tim je moguće napraviti identičnu kopiju u sopstvenoj garaži. Postavlja se pitanje kako bi se Performance uopšte uklopio u celu priču pošto je Silverado već dostupan sa 6,2-litarskim motorom od 420 ks, mada se on može naručiti samo na najskupljim verzijama. SEMA salon automobila u Las Vegasu uglavnom služi za reklamiranje proizvoda i malo koji koncept uđe u serijsku proizvodnju, ali Chevroletu je definitivno potrebno da odvuče pažnju od Forda. U vreme kada publika želi veće proizvode prodaja Silverada je pala za 4,3%, pa bi Performance definitivno mogao da preokrene situaciju. U protivnom, Silverado će nastaviti da bude večni prvi gubitnik.

Zoran Tomasović

(194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments